Miért ilyen brutál magas a valódi munkanélküliség Magyarországon? Miért nem ezen próbál javítani a Fidesz látszatintézkedések helyett?
Feltűnt milyen sok a fiatal munkanélküli, és utánanéztem, Ausztriában mintegy 2x akkora a fiatalok foglalkoztatottsága mint Magyarországon, ez brutális. Ami meg is felel a valóságnak, mert én azt látom, hogy 10-ből 9 pályakezdő diplomás munkanélküli. Tehát teljesen általános, hogy miután megszerzi valaki a diplomáját, az örömmámor után jön a hideg zuhany, hogy gcire nincs munka.
Még menő szakmák esetén is így van. Fejlesztői területen is az egyik legnagyobb országos cég a Dorsum-nál is Budapesten a kezdő fizu a legmagasabb (nettó 230 ezer), de így is akkora a verseny, hogy 30-40 jelentkező van, amiből a 4 legjobbat válogatják ki, első körben ilyen 6-7 órás AC verseny, utána meg 1,5 fizetetlen hónap alatt még másodszor is megszórják őket.
Szóval borzalmas a helyzet mondhatni minden szektorban. A Fidesz miért nem tesz ez ellen semmit?
Fejér, Győr-Sopon, Komárom-Esztergom és talán már Veszprém megye ipartelepein is elég nagy munkaerő hiány. Folynak a beruházásások ahova több száz főt keresnek már most vagy hamarosan mérnöktől a betanított munkásig.
A pályakezdő diplomásoknak tudomásul kell venni hogy az álommeló csak az emberek 1 százalékának adatik meg. A többi oda megy dolgozni ahova felveszik. Hiába álmodik "azt csinálok amit akarok" kötetlen munkaidős home office melóról. Ha így nézi a világot akkor sok lehetőség van. Persze akit eltart anyuka annak van lehetősége nyavajogni.
A 10 munkanélküli diplomásból hány büfészakos és hány gépész mérnök van szerinted ?
Nettó 230? Ez valami vicc?
Ja, van munka: mehetsz meki, börger taposómalomozni
Értem, szóval ha megszerzi valaki a mérnökinformatikus, programtervező informatikus diplomáját és nincs bent a felső 10%-ban, akkor bele kéne törődnie abba, hogy el kéne mennie egy Fejér megyei ipari telepre a szalag mellé élete végégig munkásszállóra?
És ennyi az élete?
Hmmm, de jó ez az ország..
"Nettó 230? Ez valami vicc?"
És ez még a legmagasabb, mondom, egyik legnagyobb multi cég Pesten, ahova álom bekerülni.
Akit te diplomásnak nevezel, annak a 95%-a büfészak, maradék 5% (és akkor még szerintem fölé lőttem) a valódi diplomás.
Amúgy én sem értem ezt, mindenhol azt mondják hogy munkaerő hiány van, de akárhová jelentkezel, egyből 30 másik versenyzővel találod magad szemben.
Persze, van az alulfizetett gyári meló, de azt meg elviszik az ukránok
Kérdező,
Te hol a fenébe élsz? Moldovai csángó vagy? Nem Magyarországon, az biztos.
"Budapesten a kezdő fizu a legmagasabb (nettó 230 ezer)" Hogy mi? :DDDDDD Honnan szeded ezt az ökörséget?
Tavaly közgazdászként nettó 350 volt a kezdőm, a programozó barátomnak 390
"gy is akkora a verseny, hogy 30-40 jelentkező van, amiből a 4 legjobbat válogatják ki, első körben ilyen 6-7 órás AC verseny, utána meg 1,5 fizetetlen hónap alatt még másodszor is megszórják őket."
Üdv a kapitalizmusban, ahol egy vállalat az interjún a tudást nézi, nem pedig hogy Nagyapám osztályelles volt-e vagy kitüntetett bányász! bezzeg Kádár alatt!
"utána meg 1,5 fizetetlen hónap alatt még másodszor is megszórják őket."
Na, ilyen nincs. Ne hazudj, Isten sem nézi jó szemmel.
"Szóval borzalmas a helyzet mondhatni minden szektorban. "
Őö, jó.
3# Lényegében igen, de azért mégsem.
Tanulhatsz nyelveket, kimehetsz külföldre übertaxizni, vagy megtanulhatsz valami kézzel fogható (szó szerint) szakmát, mondjuk ács, villanyszerelő vagy cukrász. Azok jobban keresnek mint kétszáz nettó. Ha semmihez nem értesz, akkor sajna tényleg marad a meki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!