A tanárok miért sérthetetlenek?
Ha én elkezdem mondani,hogy mennyire rossz tanáraim voltam, mennyi probléma volt velük.Több diákban is örök nyomot hagytak (nem perverz értelemben).Akkor még én vagyok a rossz,hogy így merek beszélni szegény,szerencsétlen pedagógusokról.
Kirúgni vagy kirúgatni nem lehet őket, csak mert nem oktatnak jól, meg emberileg nullák.Nagy dolgot kell csinálniuk,hogy eljussanak a szerződésbontásig.
Orbán helyében azt csinálnám, hogy megadnám nekik, amit követelnek, vagyis versenyszférához igazítanám a béreket.De, melléje olyan szigorú minőségbiztosítási rendszert vezetnék, hogy csak pislognának.Azaz, teljesíteni kellene, produkálni, nem a feneket vakargatni, meg eljátszani, hogy "most nincs kedvem tanítani, olvassatok gyerekek némán". Ehhez is külön jogviszonyt "oktatási szolgálat" kellene létrehozni.
14:
" akkor a szülő, a tanár, a többi tanár, a munkaközösségvezető, az igazgató dolga lépni, pl. bemenni órát látogatni, hogy ők, felnőtt, szakértő szemmel is lássák, mi lehet a gond, és megértetni az adott tanárral, hogy min kell változtatnia - vagy pedig kirúgni őt."
"Meg a szülőt, aki hagyja, hogy a gyereke egész hétvégén tanuljon, és aki akkor sem megy be beszélni az ofővel, az igazgatóval, ha a gyereke és annak az egész osztálya gyomorgörcsös"
Persze, a mesében! Őszintén kérdezem, te elhiszed amit írsz, láttál már valaha ilyet, valaki látott már ilyet, hogy ez működött?
Volt olyan tanárunk aki ellen a teljes szülői közösség petíciót indított. Voltak rendkívüli szülői értekezletek is a témában. Azóta is ott tanít az iskolában a tanár, és azóta se változtatott a magatartásán.
A tanárok, bármennyire képtelenek összefogni pl. egy sztrájk ügyében, de hogyha a szülő, vagy a gyerek bepanaszol egyet, akkor nagyon gyorsan össze tudnak fogni és védik egymást! És szinte mindig az a vége hogy a gyereken állnak bosszút. Ezt a saját bőrömön is tapasztaltam egyébként.
Ha egy szolgáltató pl. fodrász esetében működik a sima Google értékelés, és már a futárokat is értékelhetem aszerint hogy mennyire volt kedves, akkor a tanárokat miért nem lehet?
", és nem veszi a fáradságot, hogy elintézze, hogy a gyereke másik osztályba vagy akár iskolába járhasson"
Persze, mert szerinted ez tök oké, hogy egy tanár kipécéz egy gyereket, és akkor a gyerek járjon más iskolába? Akkor ennyi erővel én is mondhatnám, hogy ha kevés a tanári fizu meg sz . r a kormány, akkor miért nem mennek el a tanárok külföldre, Németországban vagy Hollandiában amúgyis minden zöldebb, nem?
"láttál már valaha ilyet, valaki látott már ilyet, hogy ez működött?"
Igen.
"hogyha a szülő, vagy a gyerek bepanaszol egyet"
Ha a szülő vagy a gyerek panaszkodik, az még nem azt jelenti, hogy nekik van igazuk. Ők csak egy kis szeletkéjét látják a tanár munkájának.
"szinte mindig az a vége hogy a gyereken állnak bosszút"
És a "szinte mindig" esetnek hány százalékában fordultak ezért a szülők a fenntartóhoz? Mert ha csak egymás között panaszkodnak, az nyilván semmit se ér, ők maguk is tudhatják.
"Ha egy szolgáltató pl. fodrász esetében működik a sima Google értékelés"
Az szolgáltatás. A pénzről, a profitról szól, semmi másról. Ég és föld a tanításhoz képest.
"és már a futárokat is értékelhetem"
Hogyhogy "már a futárokat is"? A futárok valami kiemelt helyzetben levő népek a többi foglalkozáshoz képest abból a szempontból, hogy értékelheted-e őket? Kiemelten jó vagy kiemelten rossz helyzetben vannak?
"aszerint hogy mennyire volt kedves, akkor a tanárokat miért nem lehet?"
Értékelheted: elmondhatod a véleményedet annak, akinek csak akarod. Viszont - mivel a közoktatás nem a profitról szól - nincs olyan szoros értékelés a véleményed meg aközött, hogy a munkáltatója továbbra is foglalkoztatja-e az adott tanárt vagy nem.
"szerinted ez tök oké, hogy egy tanár kipécéz egy gyereket, és akkor a gyerek járjon más iskolába?"
Nem tök oké, de ha az én gyerekemről van szó és azt látom, hogy szenved, akkor nem leszek olyan hülye, hogy benne hagyom a helyzetben, hanem addig megyek, amíg nem javíthatok rajta még akkor is, ha ez iskolaváltással jár. Ha a szülő nem teszi meg ezt, akkor meg nem kell úgy beállítani az egészet, hogy csak és kizárólag az adott tanár tehet a gyerek gyomorgörcséről.
Egyébként meg nem kell feltétlenül mindjárt iskolát váltani, sokszor elég osztályt is, ha van olyan párhuzamos osztály, amelyikben az adott tanár nem tanít. Osztályváltásig hány történet jutott el azok közül, amiket ismersz? Egyáltalán hány esetről beszélsz konkrétan, hogy ilyen bátran általánosítasz?
"ennyi erővel én is mondhatnám, hogy ha kevés a tanári fizu meg sz . r a kormány, akkor miért nem mennek el a tanárok külföldre"
Igen, mondhatod. Akárcsak Gyurcsány...
18, "Te mit tettél (meg a szüleid!) azért, hogy ne dolgozhasson ott?" - szóltam a tanárnak, szóltam az osztályfőnöknek és szóltam az igazgatónak is. Igen, én megtehettem, mert már írtam, jó vagyok matekvonalon, annyira, hogy OKTV 8. lettem érettségi évében. Szerinted egyszer is bejött valaki megnézni az órát?
És igen, sajnálom az utánam ott tanulókat, de a ballagás pillanatában elengedtem a dolgot, ez már nem az én problémám.
"szóltam a tanárnak, szóltam az osztályfőnöknek és szóltam az igazgatónak is. ... Szerinted egyszer is bejött valaki megnézni az órát?"
Hát egyetlen diák panasza miatt nyilván nem szervezte át az igazgatóság az életét, hogy bemenjen órákat látogani...
Te most direktbe trollkodsz? Először megkérdezed, hogy mit tettem ellene, aztán kijelented, hogy amúgy mindegy, mert egy diák szava nem számít.
Akkor egyébként miért vagy az ellen, hogy a diákok is hivatalosan értékelhessék a tanárt? Akkor legalább mindegyiknek lenne lehetősége anonim módon segítséget kérni.
"Először megkérdezed, hogy mit tettem ellene, aztán kijelented, hogy amúgy mindegy, mert egy diák szava nem számít."
Hát egyetlen diák szava tényleg nem számít. Még akkor sem számítana, ha kérdőíves értékelés lenne. :)
"miért vagy az ellen, hogy a diákok is hivatalosan értékelhessék a tanárt?"
Mert felnőttek munkájának az értékelését felelőtlenség gyerekek kezébe adni. Egy felnőtt ember munkájáért csak ő maga felelhet, a felettesei, a munkaadója, nem pedig gyerekek.
Képzeld magad egy olyan valakinek a helyébe, akit az anyja egyedül tart el, aki tanár, és tanít mondjuk 300 gyereket, akik közül hol az egyik panaszkodik gyomorgörcsre, hol a másik - milyen lenne, ha emiatt minden évben elveszítené a munkáját a kérdőívek kapcsán, te, a gyereke meg emiatt szívnál folyamatosan?
"Akkor legalább mindegyiknek lenne lehetősége anonim módon segítséget kérni."
Régen rossz, ha csak anonim módon kérhet segítséget egy gyerek... Elsősorban a szüleitől kéne segítséget kérnie, ők beszélhetnének az adott tanárral, az ofővel, a munkaközösségvezetővel, az igazgatóval, a fenntartóval. De ha nem megy végig a történet ezeken a lépcsőkön, hanem csak egy diák panasza marad, mert még a saját szülei se állnak mellé, akkor nincs nagyon miről beszélni, amíg az adott tanárral a munkáját szakmailag megítélni képes emberek meg vannak elégedve...
"Hát egyetlen diák szava tényleg nem számít. Még akkor sem számítana, ha kérdőíves értékelés lenne. :)" - de ha általános kérdőíves értékelés lenne, akkor nem csak egy diák véleményét olvasnák.
"amíg az adott tanárral a munkáját szakmailag megítélni képes emberek meg vannak elégedve..." - de mi alapján vannak vele megelégedve? Erős gimnázium, és csak egy diák tanul tovább reál vonalon az osztályból, akiket ő tanított négy évig. Ez a diák panaszkodik, hogy szar a tanár, de még neki sem hisznek, vagy pont leszarják. A többi nem mer panaszkodni, mert a tanár még köcsögebb lenne velük. Hiszen én panaszkodtam, és köcsögebb lett.
"aki tanár, és tanít mondjuk 300 gyereket, akik közül hol az egyik panaszkodik gyomorgörcsre, hol a másik - milyen lenne, ha emiatt minden évben elveszítené a munkáját a kérdőívek kapcsán" - de ha a 300 diákból csak egy-kettő panaszkodik, az semmi. Másodéves marketingfakton tanítják a kérdőívek kiértékelésénél, hogy a szélsőértékek nem számítanak. Ráadásul írtam többször is, hogy nem ez lenne az alapja az értékelésnek, csak a kiegészítése. A normális tanároknak tehát nem lenne félnivalójuk.
A rendszer jelenleg rossz, hiszen ilyen tanárok vidáman "tanítanak" évekig, évtizedekig. Miért ne lehetne akkor változtatni rajta? Miért van az, hogy pont a diákokat nem akarod meghallgatni, akikért az egész oktatás van?
"ha általános kérdőíves értékelés lenne, akkor nem csak egy diák véleményét olvasnák."
De ha csak egy diák panaszkodna egy tanárra, az csak pont annyit érne, mintha nem kérdőíven panaszkodna, hanem szóban.
"A többi nem mer panaszkodni"
Akkor miért gondolod, hogy kérdőíven merne?... Felismerhetik a kézírását. Eleve úgy rakosgathatják a kérdőíveket, hogy lehessen tudni, hogy az övé melyik. Stb. Mindenféle ilyesmit hihet (okkal vagy ok nélkül) - és inkább nem panaszkodik.
Egyébként azt is megnézném, hogy amikor már tényleg év vége van, tehát már azt is tudja minden gyerek, hogy melyik tanár hogyan zárta le a jegyeit, akkor hányan vennék komolyan a kérdőívet... És akkor mi lenne azoknak a véleményével, akik le se adják? Ha mondjuk 100-ból csak 50 diák adja le és abból 5 panaszkodik egy bizonyos tanárra, akkor az 5 panasz a 100-ból vagy 5 az 50-ből - vagy (ami akár a valóság is lehet) igaziból csak 1, mert a többi 4 csak azért panaszkodott, hogy felhangosítsa a legjobb barátja hangját, de valójában mindenki tudja, hogy teljesen jól kijönnek az adott tanárral?
"Másodéves marketingfakton tanítják a kérdőívek kiértékelésénél, hogy a szélsőértékek nem számítanak"
És szerinted egy átlagos tanári karból hányan tanultak ilyet? :D
"nem ez lenne az alapja az értékelésnek, csak a kiegészítése. A normális tanároknak tehát nem lenne félnivalójuk."
Mondom, hogy kiegészítésként most is figyelembe veszik a tanárok munkájának értékelésénél azt, hogy mit mondanak róla a diákok, hiszen ezzel tisztában van az ofő is, a munkaközösségvezető is, rajtuk keresztül (vagy akár közvetlenül) az igazgató is, stb. Normális iskoláról beszélek, ahol figyelnek egymásra a tanárok és ahol figyelnek a diákokra is. Nem normális iskolában meg nulla értelme lenne a kérdőívnek is, mert csak egy újabb, kipipálandó feladatnak tekintenék, de következtetéseket nem vonnának le belőle.
Nem mellesleg kinek a dolga lenne és szerinted mekkora munka lenne mondjuk 700-800 kérdőívet kiértékelni? Melyik tanár heti 40 órás munkaidejébe kellene ennek is beleférnie szerinted?
"Miért van az, hogy pont a diákokat nem akarod meghallgatni, akikért az egész oktatás van?"
Meghallgatom őket jelenleg is, folyamatosan. De hogy a macskakaparásukból próbáljam kisillabizálni, hogy mi a gond, ráadásul év végén, amikor már úgyis eső után köpönyeg, mert a következő évben már nekik saját maguknak is más elvárásaik lesznek a tanáraikkal szemben, ahogy egyre nagyobbak, érettebbek lesznek, és amikor viszont nekem még következik az érettségiztetés, a táborok szervezése, az év végi adminisztrációhegyek mellé, és akkor még ez is - na azt már nem!
Te vállalnád, hogy összeállítod, kitölteted több száz diákkal, visszaszeded, aztán ki is értékeled a kérdőíveket egy egész iskola részére? Mennyiért? :)
És a többi iskolában ki csinálná meg?
És honnan lenne rá pénz, hogy azokat is kifizesd, akik a többi iskolában vállalják (ha vállalják)?
Egyáltalán mikorra lenne végeredmény?
Kit érdekelne az eredmény a nyár közepén, amikor a tanárok szabadságon vannak (vagy táboroztatnak vagy hasonló)?
Hogy döntenéd el, hogy melyik tulajdonképpen melyik tanárt kell kirúgni? Akire mondjuk a diákok X,Y%-a panaszkodik? És akire csak X,Y-1%, azzal mi lenne? Eleve ez csak a tanár értékelésének egy kis része lenne, értem én. Na de ekkora felhajtást valami kis részeredmény érdekében, amit úgyis felülír majd, hogy milyen az adott tanár megítélése a kollégái, a felettesei, a munkáltatója, stb. szerint?...
És ha ennek kapcsán ki is rúgnának ezt-azt időnként (mármint olyat, akit amúgy, a kérdőívezés nélkül nem rúgnának ki), honnan vennél fel helyette mást, amikor eleve tanárhiány van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!