Jobb lenne, ha magas fizetésért dolgoznának a pedagógusok, de rendes/teljes munkaidőbe? Jó lenne egy ilyen életpálya modell?
Mikor elsőéves egyetemista voltam, mutatta a mat-fizes ex-tanárnőm az órarendjét. Majdnem minden órában ki volt írva. Sok helyettesítéssel persze. Nem hiszem, ha ő vagy én diákként elbírtam a folyamatos 0. 7-8 órákat, akkor a maiak nem. A világ úgyis efelé halad. Elöregedő a pedagógus társadalom. A jelenlegi tanári kar 40%-a nyugdíjba vonul. A kevés fizuk mellett persze nem jön senki. És itt jön az ötletem!
Megszüntetnénk azt, amiért irígykednek vagy útálják őket a többiek. Megszűnne a részmunkaidős pálya és 7-8 órákat lennének a gyerekekkel, persze ebben ugyanúgy benne lenne a napközi, tesi, ofő, hittan szóval lehetne pihizni közbe. De pl a természettudományokat összevonnák és a biosz vagy fizika tanár tanítaná a kémiát meg a föcit is. Viszont ami a jó benne...
Így már megkapnák a kezdők is a 240-250 nettót és később lehetne 350-380 is a fizetésük + bkv bérletpótlék 5 ezer és cafetéria vagy szép kártya 5k-ért. Valamit valamiért....
10-es, volt tanárként egyetértek. És tisztelet a kivételnek, mert ismerek szakmilag és emberileg is nagyon jó tanárt.
Ezt a dolgozatjavításos hisztit bevallom, sosem értettem. Emelt szintű töri érettségi dolgozatokat szoktam javítani. 20 db-ot szoktam kijavítani 2 nap alatt, akkor igaz kb. 9-től délután 4-ig, 5-ig javítok. És ha ott elrontom, akkor nem az van, hogy odajön a gyerek és átírom neki, hanem megy a fellebbezés a kormányhivatalba és esetleg nem kérnek fel többet javítani, ha nagyokat hibázok.
Drámakirálynő kolléganő meg hétfőn bejött könnyes szemekkel, hogy a 24 fős osztályában egész hétvégén témazárót javított és nem végzett. Vagy nem igaz, és nem javított egész hétvégén, vagy ennyire lassan dolgozik.
De ez a dolgozatjavítási sírás szinte kollektív. Egyébként abszolút elhiszem, hogy egy lelkiismeretes pedagógus sokat dolgozik. De ugyanígy sokat dolgoznak mások is megalázó bérekért és mellette még küzdeni kell, hogy nyáron elmehess szabadságra.
Hát itt szinte nagyon nincs senki tisztában a dolgokkal, nagyon nagy általánosításban és előítéletesen fogalmaztok meg kész tényeket, amelyek nem mindig fedik a valóságot...
10-11#es: valószínűleg rossz intézményben, tanári karban voltatok, attól, hogy abban az iskolában olyan a légkör, nem jelenti azt, hogy mindenhol az (én pl. imádom a sajátunkét :) )
Kérdező: látszik, hogy még nem tanítottál huzamosabb ideig élesben, akkor rájönnél, hogy a tantárgyakat nem lehet összevonni (így is pl. alsóban a környezetismeret teljes káosz, 3.-ban heti egy óra semmire sem elég, alatta meg nincs is). Minden tantárgynak megvan a célja, és egyik óra sem "levezetés", mert kell rá készülni. Ezek nem olyanok, mint ha folyamatosan helyettesítenénk, "bemegyek aztán laza lesz" - a gyereknek maximum, ha remélhetőleg élvezi nagyon az órát.
A saját tapasztalatom:
Pályakezdő tanító vagyok, ének-zene művterrel (tehát 1-6. ének, meg matek, technika, szakkörök). Heti hivatalosan 22 órám van, ehhez hozzájönnek a (nem kifizetett, ingyenes) helyettesítések (pl. szakszerűen helyettesíts 7. osztályban földrajzot), ügyeletek, más szakkörök, programok, tehetséggondozás, felzárkóztatás. Igen, vannak lyukas óráim, de sosem bambán ülök a tanáriban és nézek ki a semmibe, hanem mindig van mit csinálni (készülés az órára, dolgozatjavítás, tanulói ügyek intézése, osztálydekoráció, és még sorolhatnám), sőt, haza is viszem a dolgokat, vagy hamarabb bemegyek.
4 évet tanultam az egyetemen, hogy taníthassak, világ életemben ez akartam lenni.
Mennyiért is dolgozom?
nettó 150.000 Ft :)
13-as vagyok, hozzá kiegészítés:
Szabadság nincs (tehát nem csinálhatok olyat, hogy egy hétig nem jövök), helyette az iskolai szünetek a kötelező szabadságok (ami alatt is program, értekezlet van).
Annyira szeretem, amikor egyesek megmagyarázzák, hogy "hááát de a tanár a tanításon kívül is dolgozik" stb. Szerintetek egy átlag munkahelyen nem dolgotik valaki munkaidőn túl is? Dehogynem. Még egy hivatlsi dolgozó is sokszor hazavisz ügyiratokat, mert nem mindig végez vele munkaidőn belül, egy komolyabb vezetőnek meg rendszeresen vannak otthoni munkái. Annyira igyekszik mindenki megmagyarázni, hogy mennyire sz.r a tanár munkája, állandóan csak az ő sirankozásaikkal van tele a média, amikor más szakmák is léteznek jóval nagyobb felelősséggel, hasonló fizetéssel, kevesebb hisztivel.
Dolgozatokat javít a maradék idejében? Ne nevettess már. Hetekig javítanak sokszor féloldalas cetliket, meg egy tanárnak egy átlag dolgozat 2 perc végigfutni rajta. Egy osztály dolgozatát átlagba 40 perc alatt ki lehet javítani. Sablon válaszok, vagy jót ír, vagy nem. Esszét is átfutja stb, matekba meg adott a dolog, ott tényleg vagy jó, vagy nem.
Készül órára? Ott a tankönyv, elmondja, ami abban van, neki ezt kisujjból ki kell ráznia, nem előtte nap tanulja meg az anyagot jó esetben, meg eleve 2 tárgyat tart csak, neked diáknak meg 10-et kell tanulni.
Nem lenézem őket, de ne tegyünk már úgy, mintha csak az ő szakmájukban lenne ekkora probléma. Meg amúgy, ha egy tanár hibàzik valamit mi történik? Véletlen rosszul tanitja meg neked az alliteráció fogalmát? És akkor? Más szakmában a hibák milliós kàrokba kerülnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!