Szerinted hogyan kellene kezelni a transzneműséget az okmányokban?
#110 "Ha at műtötték egy másik nemre nem lesz ugyan az. "
De NEM LEHET átműteni egy másik nemre! Csak felületi kezelések léteznek, ami pont annyi mintha átműtenék, hogy tehénnek nézzen ki. Attól még nem lesz tehén.
"És ha egy nő ferfive muttenek mitől marad no? "
Attól marad nő, hogy női belső szervei vannak, női hormonháztartása van amit gyógyszerekkel kell folyamatosan elnyomni és megváltoztatni az élete során, a genetikája se változik meg. Nem attól nő egy nő, hogy vannak mellei, mert ha rákos és le kell venni a mellét, attól még nő marad. Ahogy egy férfi is férfi marad ha balesetben elveszti a farkát.
"Ez a beteg. Amikor egy férfivé atmuttetet not férfinek hívunk."
Nem. Az a beteg hogy azt hiszed át lehet valakit férfivé műteni, ahogy az a beteg aki átműtteti magát.
Hát nem gyönyörű/aranyos amikor a gyerekek így mérgelődnek? :)
És igen itt a mérgelődő gyereket azokra értettem akik elmebetegnek bélyegeznének egy egész embercsoportot csak mert nem egyezik a nézetükkel az ami azzal a csoporttal történik.
Korábban jól írták, hogy a gender és sex között van különbség, csak magyarul nincs rá két külön szó ezért van aki nem érti meg magyarul (itt a "nem" szóra gondolok).
#112 Az hogy mentális betegség az ha valaki nem tudja elfogadni saját magát annak mai, az nem megbélyegzés vagy kedv kérdése, az tény. Mentális betegség a depresszió, a skizofrénia, a kényszerbetegségek (nekem is van sajnos), és még rengeteg más is. Csak azzal lehet SEGÍTENI annak akinek ilyen mentális problémája, zavara, betegsége van, ha az megfelelően felismerjük és kezelik azok akiknek ez a feladata mert értenek hozzá.
Semmiképpen nem segít rajtuk az ha elhazudjuk. Soha nem azzal tudtak segíteni egy anorexiásnak, hogy megveregették a vállát, nem baj ha mindjárt éhen halsz, tényleg neked van igazad és kövér vagy, ne egyél. Azzal segítenek rajta ha a szemébe mondják és őt magát is rávezetik, hogy téved, amit ő a tükörben látni vél az nem a valóság, nem kövér hanem az éhhalál szélén álló csontváz, aki belehal ha a saját testét nem képes a valóságnak megfelelően látni és elfogadni.
A "gender" és "szex" között valóban van különbség. A "szex" egy valódi dolog, a "gender" pedig egy képzelt. Ettől még az is létezik, csak nem objektív, hanem annak a döntésétől függ aki éppen használja. Ezért lehetséges hogy naponta találnak ki újakat. Pontosan ez mutatja meg a genderelmélet tévedését - vagy téves elterjedését, mert valójában a valódi genderelmélet nem arról szól amit most hisznek róla.
Akkor ennyi erővel az is mentális beteg aki ráncfelvarratásra megy, vagy zsírleszívásra, vagy simán csak fogyókúrázik. Mert a te logikád alapján ők is mentális betegek mivel nem "fogadják el magukat annak amik".
"A "gender" és "szex" között valóban van különbség. A "szex" egy valódi dolog, a "gender" pedig egy képzelt."
A gender nem képzelt dolog, hanem a társadalmi nem. Például, hogy a nő otthon gyereket nevel, takarít, süt-főz, stb. (bár ezek sztereotípiák is lehetnének akár.) De ha szerinted ez képzelt akkor így jártál.
#114:
Nem attól mentális beteg valaki, hogy nem fogadja el magát, hanem, hogy másnak érzékeli magát, mint ami.
Én csak a 113-as logikáját alkalmaztam.
Attól meg nem lesz mentális betegség a transzneműség csak mert pár gyakoris felhasználó itt ezt próbálja prédikálni. Meg attól sem, hogy hozzá nem értő emberek ezt hiszik. És pont.
Ha nem tetszik doktorálj le és menj el kutatónak.
Szerintem a legkorrektebb ebben a sorrendben: születési nem, jelenlegi- pl transznemű férfi/nő, és az állapotát is pl Post-op, pre-op.
Nem kell feltétlenül fizikaileg beleírni, pl e-személyivel megoldható máshogy is.
Nem tudom az egészségügyi ellátó rendszerben mennyire van számontartva, hogy a transzok milyen neműek voltak születésüknél, de bizonyos orvosi vizsgálatoknál ezt jó lenne tudni, erre szerintem a legegyszerűbb ha benne van a személyiben.
Vagy ez számon van tartva máshol ?
Pl: hasi panaszokkal bemegy egy transz a háziorvosához, aki nem tudja milyen nemű volt a páciens eredetileg, és beutalja nőgyógyászatra az ex-férfit... közben pedig lehet hogy akár prosztataproblémája van :D
Most ilyenkor csóri szól hogy "bocs férfi voltam korábban"...vagy nem.
Nem azért mert transzfób vagy, hanem mert minden ember egészsége fontos.
Szerintem amúgy az is járható út, hogy vagy férfi, nő, egyéb (amihez nem írunk konkrétat, és akkor megfelelő lehet bárkinek, aki azt szeretné) vagy bele se írjuk.
Maximum az egészségügyi okmányokba indokolt beleírni ilyen pontosan, hogy minek született, átesett-e tranzíción, stb. Mert ott orvosilag indokolt. De pl egy határátkelésnél, munkavállalásnál(spec.eseteket leszámítva) nem indokolt
118
Ausztiában az oltási papíban pl már benne volt az egyéb választási lehetősség is.
Gondolom a magyarban ilyesmi nem volt.
És véletlen ne adjunk a transzokra kis névtábla szerűségeket kirívó betűkkel, hogy "Transz vagyok!"?
Mert ez az "egyéb" megjelölés a személyikbe majdnem olyan mintha a születési nemed lenne benne. Ugyan úgy kitűnik az embereknek akiknek fel kell mutasd.
Akinek van esze az általában elmondja az orvosának. Meg ha nem mentő viszi be, akkor valószínűleg ahhoz a háziorvoshoz megy aki beutalta őt a tranzíciós folyamatokra (tehát ahhoz aki már tud róla).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!