Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kormány a felsőoktatásban...

A kormány a felsőoktatásban miért ennyire szűk látókörű?

Figyelt kérdés

Igazából, a felsőoktatás szétcseszése, szórakozás a pontrendszerrel már 2010 előtt elkezdődött.A Fidesz folytatta a hülyeséget, amit elég ragadós volt.

A kormány viszont csak és kizárólag pár szaknál tartja alacsonyan a pontokat, ami szerintem azért hülyeség, mert attól, mert valami nem durván hiányszakma, attól még ellehet benne helyezkedni.

Azzal egyetértek,hogy az olyan szakok, amik nem "igazi szakmák", mint például filozófia, szabad bölcsészet,geneder szak azokon ne legyen állami hely.Ugyanis, ezek kvázi hobbi célra jók.

Viszont, nem kellene minden nem műszaki/orvosi/IT/természetudományos területet kizárni.

Például ott a jog, gazdasági képzések.Mindkét terület hasznos.Nincs belőlük hiány, de eltudnak helyezkedni benne.

Vagy, a humánosabb területen, ott a nemzetközi kapcsolatok, nemzetközi igazgatás.Ezeknél a szakoknál magasak a nyelvi követmenyek, multicégeknél hasznosak.

El kell fogadni,hogy az emberek nem egyformák, nem ugyanolyanok a képességeik.

Én gazdasági szakon diplomáztam.A matematikával elboldogultam, de a fizika,kémia kifogott rajtam, emiatt nem tudtam volna mérnöki szakra menni.

Másnak meg egyáltalán nem mennek a reálos tárgyak, de más (pl nyelvek) meg igen.Akkor ők ássák el magukat és búcsúzzanak el a felsőoktatástól?

Magyarországon az EU átlaghoz képest nagyon alacsony a diplomások aránya.Az EU ajánlás 40 százalék.

2021. febr. 6. 15:23
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Még mindig nem érted. Ez megint más amit mondassz, mint egy egyedül vagy társsal dolgozó kkv kőműves.... :D
2021. febr. 6. 18:58
 22/24 anonim ***** válasza:
A humánszakokon most is van államilag fanaszírozott szak, úgyhogy nem tudom mi a problémád. Én mindig is humánbeállítottságú voltam, a humán tárgyakból mindig dicséretes voltam, a reáltárgyakból pedig örültem, ha összevakartam a 2-est. Ma már doktorit csinálok történelemből és tanítom közben az elsőéveseket az egyetemen a bevezetőtárgyakból, ettől függetlenül egyetértek azzal, hogy pl az én szakterületemen a történelemnél legyenek korlátozottak az állmilag finaszírozott férőhelyek, mert nem kétséges fontos, hogy legyenek jól képzett történeszek, akik kutatják külösen az ország (de a világ) múltját is, de a realítás az, hogy negyed ennyi végzős elég lenne. Nagyon toppon kell lenni ahhoz, hogy el tudj vele helyezkedni, mivel a munkahelyek száma igencsak korlátozott, gyakorlatilag csak a múzeumok és hasonló kulturális intézményeknél, illetve a történelemi folyóiratoknál lehet vele elhelyezkedni, ott viszont nyugdíjazási alapon megy az elhelyzkedés, a legtöbb múzeumbe már a következő tíz évre fogalatak a helyek. Vagy önálló kutatásba kezdesz és könyveket kezdesz megjelentetni, de nyilván az is idő, mire kiadják és addig is meg kell élned valamiből, plusz ahhoz is toppon kell lenned, hogy egy könyved elkelljen. Nem vicc többeket ismerek, akik történelmi szakon végeztek, és most festenek vagy pizzát hordnak. Ezért fölösleges államilag finanszírozott szakott fenntartani, inkább legy évfolyonként 30 diák (ami kb reális egyetemenként az elhelyezkedési esélyeket nézve), de azok legyenek valóban rátermettek.
2021. febr. 6. 19:04
 23/24 anonim ***** válasza:
Onnan nehezebb jó pénzeket leakasztani.
2021. febr. 6. 21:00
 24/24 anonim ***** válasza:

"Magyarországon is 6 számjegyztől kezdődik nettóba már egy senior fizetés - Ha pedig külföldre mész a 45-50 ezer dollár alap dolog."

Képzeld, vidéken számos igen jó programozót ismerek, akik bizony örülnek 650, max 700 nettónak. Az, hogy búzapesten a flancos multi behúzza az UTP kábelt az országba, és az 5-6 milliós nettó fizetésed helyett 1.1 milliót kapsz, de lényegében ha kimennél tök ugyanaz lenne minden, csak éppen többet keresnél, még nem jelenti azt, hogy a senior programozók millió nettó felett keresnének bárhol máshol Magyarországon, ráadásul alkalmazottként.

És a multi egy bizonyos képzettséget keres rajtad, amire éppen szüksége van, kell hozzá 10 év gyakorlat, és ha véget ért a projekted, mehetsz a levesbe kulcsolni egy másik multihoz. Ha neked oké, hogy fél évente melóhelyet váltasz és ötöd annyi bérért melózol, mint ami egyébként járna, csak azért mert akkora szerencsétlen lúzer vagy, hogy Magyarországon maradsz, akkor persze igazad van. Hiányszakma? Röhög a vakbelem! Ha van esze a leendő programozó generációnak, rögtön külföldön kezdi az életét, ott még talán van becsülete ennek a szakmának!

Kőművesként megvan a sima 8-900 nettó, úgy, hogy a trágya részét a segédmunkás végzi, én csak dirigálok. Nem kell idehaza programozó, a random kőművest jobban megfizetik!

2021. febr. 7. 00:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!