A kormány a felsőoktatásban miért ennyire szűk látókörű?
Igazából, a felsőoktatás szétcseszése, szórakozás a pontrendszerrel már 2010 előtt elkezdődött.A Fidesz folytatta a hülyeséget, amit elég ragadós volt.
A kormány viszont csak és kizárólag pár szaknál tartja alacsonyan a pontokat, ami szerintem azért hülyeség, mert attól, mert valami nem durván hiányszakma, attól még ellehet benne helyezkedni.
Azzal egyetértek,hogy az olyan szakok, amik nem "igazi szakmák", mint például filozófia, szabad bölcsészet,geneder szak azokon ne legyen állami hely.Ugyanis, ezek kvázi hobbi célra jók.
Viszont, nem kellene minden nem műszaki/orvosi/IT/természetudományos területet kizárni.
Például ott a jog, gazdasági képzések.Mindkét terület hasznos.Nincs belőlük hiány, de eltudnak helyezkedni benne.
Vagy, a humánosabb területen, ott a nemzetközi kapcsolatok, nemzetközi igazgatás.Ezeknél a szakoknál magasak a nyelvi követmenyek, multicégeknél hasznosak.
El kell fogadni,hogy az emberek nem egyformák, nem ugyanolyanok a képességeik.
Én gazdasági szakon diplomáztam.A matematikával elboldogultam, de a fizika,kémia kifogott rajtam, emiatt nem tudtam volna mérnöki szakra menni.
Másnak meg egyáltalán nem mennek a reálos tárgyak, de más (pl nyelvek) meg igen.Akkor ők ássák el magukat és búcsúzzanak el a felsőoktatástól?
Magyarországon az EU átlaghoz képest nagyon alacsony a diplomások aránya.Az EU ajánlás 40 százalék.
Nem értem a kérdésedet.
Mi a probléma? Jogi, gazdasági képzéseken is van ingyenes férőhely.
2#
Van, de nagyon kevés.
#3.
Ha sok lenne, akkor ezek is büfészakká alakulnának idővel. Pontosan azért vannak ingyenes és fizetős képzések, mert így próbálják terelgetni a diákokat.
Mert ugye mi van ha kevés mérnök van az országban? Képzünk több mérnököt. Lehet a gazdasági területen is kiválóan teljesítene a diák, de mérnökként is megállja a helyét.
Mi van akkor ha sok a közgazdász már? Csökkenteni kell az állami férőhelyek számát, ezzel a diákok más, jelenleg kevésbé keresett, de jobban kifizetődő képzések felé mozdulnak el.
Én ez alapján pont azt látom, hogy az egyetemeken a férőhelyek biztosítása gyakorlati jellegű, követi a munkaerőpiac aktuális változásait.
Egyébként hozzátenném, hogy én is gazdasági képzésen tanultam, ingyenesen. Pedig nem volt színötös érettségim vagy jegyeim.
6#
Nem egészen.
Nem mindenki tudja elvégezni a mérnöki szakot.
Valszeg, én sem tudtam volna megcsinálni, mert nem mentek a természettudományos tárgyak.
Tegyük hozzá, a szaktársaim 90 százaléka magántanárhoz járt matekból is.
Én azt gondolom,hogy aki teheti az menjen felsőoktatásba.Legalább a területet hadd legyen lehetősége megválasztani,hogy reál vagy humán.
Úgy gondolom, a döntés szabadsága nagyon fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!