A lakótelepeken élő fideszes szavazók! Miért szavaztok egy olyan pártra, amely lemondott a panelházak felújításáról, élhetőbbé tételéről?
Az tény, hogy látványosan kivonult a kormány erről a területről, ahogy a Fidesz hatalomra került 10 éve egyből le is állította a panelprogramot. Mondanom se kell mennyire jó dolog volt ez, szerintem sokat javított az életminőségen,rezsiköltségen, és látványra is teljesen más egy ilyen szépen felújított lakótelep, sokat dob rajta a régi depressziós betonszürke kinézethez képest, higgyétek el sokat számít annak aki ott él és ezt bámulja minden nap. Ahhoz képest hogy ez milyen nagy hatással volt milliók mindennapi életére, nem volt olyan iszonyatosan megterhelő a
költségvetésre,(+ egy részét amúgy is a lakók fizették) szóval ez sem lehet indok, Miskolcon ahol én élek, pl csak a stadion + Diósgyőri vár felújítási költségeiből meg lehetett volna csinálni a panelek nagy részét, de ez láthatóan nem fontos a kormánynak. Szóval a kérdésem adott, hogyan éli meg ezt a fájó cserbenhagyást egy panelben élő, aki Fidesz szavazó? Csak érzékeltetésképpen: [link] helyett [link]
...És igen, sok ház le lett szigetelve... ennek nagyon jelentős része a panel és panel plusz program keretében történt meg, ami már nincs.
Viszont sok ház lemaradt főleg Budapesten, ahol a legtöbb a panelház. Ennek oka, hogy nem volt korlátlan támogatási keret és ezt budapesten és vidéken külön osztották fel. Sok budapesti panel így lemaradt a pályázatról.
#41 Az első oldalon nyolcadikként betettem egy linket bizonyítékul arra hogy nem olyan régen, 2019-ben még a panelprogram keretében megvalósult beruházásokat adtak át panelházaknál.
Itt vitatkoztok olyan dolgon, ami eleve hazugság, mert nem lett leállítva a panelprogram és nem igaz hogy 2010 óta nem történt semmi. Nem írtak ki egy újabb, panelprogram 3-nak nevezett tendert 2018 után, de ettől még ami már volt azt nem állították le.
A panelházakat nem szigetelni kell, hanem lebontani és helyettük új lakásokat építeni. Abból a rengeteg pénzből amit a lakók és az állam beletettek, valójában ki kellett volna cserélni legalább a panellakások egy részét, mert ezek az épületek eredetileg 50-70 évesre lettek tervezve az 1960-as, 1970-es években. Szerencsére a nemrégiben elvégzett vizsgálatok szerint jó a szerkezetük még így a tervezett élettartamuk végén is, de ez csak azt jelenti hogy nem kell emberek százezreit Budapesten kiköltöztetni az életveszélyessé váló panelekből pár év alatt, hanem hogy kaptunk még pár évet hozzá. De ilyen épületekbe több pénzt fektetni nem igazán érdemes.
A másik fele, hogy az energetikai beruházások még állami támogatás mellett is sok pénzt jelentenek a lakóknak. Akárhogy is próbálod számolni, ha valakinek az állami pénz mellé vagy előre kell megtakarítania vagy utána kell fizetnie a saját részét, az bizony költség. Szüleim panel lakásáben az ablakcserét végezték el így, ami nagyon jól sikerült. Azonban hitelből tudták csak megvalósítani és ez nekik akkor a közös költség duplázását jelentette. Egyszerűen nem csökkent a havi rezsiköltségük még a felével sem, mint amennyivel többet kellett épp a hitel miatt kifizetniük minden hónapban. Vagyis a családnak nem kevesebbe, hanem többe került havonta az, hogy új nyílászárók lettek. Amint ez a hitel letelt, máris jött a következő, hogy ugyanilyen konstrukcióban legyen meg a ház szigetelése. Közben meg már nem lehet arra számítani, hogy az a lakás még 30 év múlva is értékes lakás lesz, hiszen a ház 1973-ban épült panel, a tervezett élettartama kb. 2040-2050-ig van, amin lehet kicsit tolni csak nem biztos hogy érdemes. Akinek most van egy szigetelt, új ablakos, korszerűsített panel lakása az még el fogja tudni adni jól, mert még a következő lakója is élhet benne akár 30-40 évet is. De ő már nem fogja tudni eladni.
Nem állítom hogy nem volt jó a panelprogram, hogy nem számít sokat a hőszigetelés, a nyílászáró csere, mert ez nem igaz. Jó volt és számít. Csak nem ebszélünk arról, hogy ezeket az épületeket cserélni kellene inkább és a lakóknak abban kellene segítenie az államnak. Mert most csak toljuk a problémát és halogatjuk annak megoldását ami bizonyosan egyre közelebb van.
"más városokban sem történt semmi 2011-2012 óta"
2014-ben még nem volt szigetelve, 2019-re már szigetelve lett:
[link] ,19.1005378,3a,75y,24.26h,107.01t/data=!3m11!1e1!3m9!1smmIAkpMDXrm_QBKUtc7o-A!2e0!5s20140701T000000!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DmmIAkpMDXrm_QBKUtc7o-A%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D249.74478%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192!9m2!1b1!2i41
#40. Nézz utána miről szól az új felújítási támogatás és akkor nem írsz ilyen buta kommentet :)
De egyébként le is írtam, mire célzok: a burkolatot, a parkettát, a csempét, a festést. Ezek simán kijönnek, és van egy szép lakásod. Akár még nyílászárókat is tudsz cserélni ennyi pénzből. Mert ha jól tudom, nyílászárókat nem csak együtt lehet cserélni (tehát mind a 200 házban...). És visszakapod a felét!
"egy társasház teljes felújítása ugyanannyiba kerül, mint egy kis kertesházé!"
Én ilyet sehol nem írtam. :D De elvileg azért laktok lakóközösségben (ez volt a szocializmus nagy elképzelése), mert így a fenntartási költségek alacsonyabbak, fajlagosan mindenkinek kevesebbet kell fizetni az épület karbantartásáért, mintha mindenki külön kertes házban lakna. Viszont ezért van az amúgy alacsony felújítási számla, hogy az ilyen komoly munkákra is teljen.
Azaz többen éltek együtt, kevesebbet fizettek és mégis fel tudjátok újítani az épületet. Hacsak nem valami bamba közös képviselőtök van, aki zsebre rakja a pénzt... hidd el láttam már ilyet. :) Nagy üzlet most lakásszövetkezetet irányítani és közös képviselőnek lenni...
#40 Én is láttam sok simlis tárasházi közös képviselőt, ennyiben értünk egyet.
Nagy baromság volt a részedről az, hogy a szocializmusban azért építették a társasházakat, mert annak alacsonyabb a felújítása. Ilyen sületlenséget még sose olvastam. Azért építették azokat, mert azok építési költsége lakásra vetítve alacsony, építési ideje viszont sok, és ezzel gyorsan meg lehetett oldani az égető lakhatási problémát.
Az alacsony rezsi pl. nem volt szempont, mint ahogy az sem, hogy mi lesz 100 év múlva, az akkori problémát akarták megoldani minél gyorsabban. Ha már akkor gondoltak volna az energiahatékonyságra, akkor kicsit másként építkeztek volna.
Én két dologról írtam: a panel és a panel plusz programról, ami energiahatékonysági beruházásra való. A lakáskassza az, amit kb. akármilyen lakással, házzal kapcsolatos dologra lehetett költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!