XY kromoszómáim vannak, de nőként anyakönyveztek és nőként nevelkedtem. Én mi lehetek az alaptörvény-módosítás értelmében? Apa vagy anya?
Interszexuális vagyok, annak is egy AIS nevű altípusa. A testalkatom, hangom nőies, a nemi szerveim viszont anatómiailag sokkal inkább a férfi nemi szervre hasonlítanak, mint a nőire. Nemi identitásom (személyes, nem hivatalos) tulajdonképpen nincs, se nőnek, se férfinak nem éreztem magam soha életemben. Már a korábbi 33-as paragrafus is kicsit összezavart, mert aszerint a születési nemet a kromoszómák és a nemi jellegek alapján kell meghatározni, nálam pedig ezek elég vegyesek, de igazából nem zavar, hogy papíron nő vagyok, csak a logikát nem látom benne, hogy miért pont az, amikor ha csak ebből a kettőből lehet választani, akkor a férfihoz sokkal közelebb állok biológiailag, mint a nőhöz.
Biológiai úton nem lehet gyerekem, de kicsi korom óta vágyom rá, hogy egyszer szülő lehessek, úgyhogy nagyon szeretnék majd örökbe fogadni, ha lesz párkapcsolatom. Melyik szülő lehetek a magyar törvény szerint, apa vagy anya?
"egy Novák Katalinhoz írt méltányossági kérelemmel kivételes esetben továbbra is megoldható az egyedülállóként való örökbe fogadás"
De nem a te esetedben. A törvénymódosítás pont azért született, hogy "normál" párok fogadhassanak örökbe. Olyan ember, akinek se nemi identitása, se nemi irányultsága nincs, nem fog méltányos elbírálásban részesülni.
Mégis hogy lenne nemi identitása egy olyan társadalomban, ahol azt sulykolják az emberekbe, hogy a fiú attól fiú hogy pénisze van, a lány meg attól lány hogy vulvája van? Ha meg meghatározná magának hogy fiú vagy lány, akkor meg abba kötnének bele az emberek, hogy hát de ő nem lány mert XY, vagy nem fiú mert lány van a papírjain. Azt is elég világosan leírta hogy bármilyen nemű ember vonzó neki, ezt biszexualitásnak vagy pánszexualitásnak hívják szóval nagyon is van irányultsága.
Kérdező én azt javaslom neked költözz külföldre. Nagyon sok olyan ország van akár Európán belül is, ahol emberszámba vennének és sokkal normálisabban bánnának veled, mint ezek a gyökerek itt.
"Mégis hogy lenne nemi identitása"
A nemi identitás független attól, hogy az egyént a társadalom milyen neműként érzékeli, és attól is, hogy az egyént születésekor milyen neműként sorolták be. Attól függetlenül, hogy kérdező interszex, még lehetne nemi identitása, hiszen azoknak is van, akiknek egyértelmű nemi jellegzetességük van, mégis másik nemhez tartozónak érzik magukat. Nem minősítettem, csak felvázoltam a tényeket. Tekintve, hogy az eddig sem egyszerű örökbefogadási törvényen szigorítottak, egyértelműen arra kihegyezve, hogy lehetőleg csak hetero házaspárok tudjanak örökbe fogadni, kérdező esélye egyenlő a nullával.
Egyedi méltánylást pl abban az esetben tudok elképzelni, amikor meghalnak a szülők, és egyedülálló nagynéni/nagybácsi, egyéb rokon vagy barát fogadná örökbe a gyereket.
#34 "Mégis hogy lenne nemi identitása egy olyan társadalomban, ahol azt sulykolják az emberekbe, hogy a fiú attól fiú hogy pénisze van, a lány meg attól lány hogy vulvája van? "
Talán mert ez biológiai tény és nem választás kérdése?
Most akkor szavaztassunk meg mindent? Ne a jogosítvány meglétének ténye számítson hogy valaki vezethet-e autót, hanem hogy az illető eldönti magáról hogy tud vezetni? Ne az érettségije számítson, hanem ki-ki maga határozhassa meg hogy milyenek az eredményei?
Állítsuk ki az olimpián a sportolókat, majd mindenki döntse el, hogy neki milyenek a képességei, át tudta-e ugrani a 3,2 méteres magasságot vagy már leverte? A mezőny maga dönthesse el hogy kedve szerint a nő, férfi, vagy kredenc kategóriában indul?
Agyrém, hogy neked a valóság, a természet alap törvényei már ennyire megkerülhetőek. NEM elhatározás kérdése hogy valaki férfi-e vagy nő, hanem hogy minek született! És itt most ne gyere azzal, amit a kérdező is kamuzik, hogy vannak deformitások, amikor ez nem egyértelmű, mert igen, ilyen is van. Ne próbálj meg az emberek 99,9999%-t kategorizálni a 0,0001% alapján! Az pedig hogy szexuálisan kihez vonzódik, az pontosan így nem változtat azon, hogy neki magának mi a neme.
35, egyrészt léteznek nembináris neműek, olyanok is akik nem interszexek. Miért ne lehetne akkor egy interszex is nembináris? Másrészt nem csak heteró párok fogadhatnak örökbe, hanem olyan párok akik egy férfiból és egy nőből állnak. Ebbe beleférhetnek biszexuális, pánszexuális, aszexuális párok is amennyiben ellentétes nemű partnerrel vannak együtt. A kérdező a kommentje alapján pánszexuális lehet.
36, nagyon rosszul saccoltad meg a számadatokat mert az interszexek aránya 1% körüli, ami csak Magyarországon kb 100000 embert jelent. Az azért elég sok, egy nagyobb magyar város lakosságát kiteszi. Mellesleg az is biológiai tény, hogy a kérdezőnek és más interszexeknek nincsenek olyan nemi szervei, ami alapján be lehetne sorolni egyértelműen férfi vagy nő csoportba.
37
Szerintem az 1%-ot csak az elembétések mondták, nincs semmi bizonyítékuk. De mert annyit szajkózták, már készpénznek veszik. Pedig nem az.
"léteznek"? Ja, a fejükben, mert teszt, vizsgálat nem mutat ki ilyesmit, ez csak a fejükben "létezik".
1% az arányuk körülbelül.
"Total number of people whose bodies differ from standard male or female one in 100 births."
Neked hol van a bizonyítékod, hogy nem annyi? A "szerintem" nem támaszt alá semmit.
39
Elolvastad a cikket?
Ezt az Intersex society of North America írta -nem gondolom, hogy elfogulatlan/tárgyilagos lenne, hiszen ebből él-, és nincs benne 1%.
Egyetlen névtelen egyetem cikkéből kivont adatokról ír, hermafroditákra 1 minden 1500-2000-ből, minden más -szerintük később kiderülő akármikre- összevissza különböző %-okat.
Amit idéztél, idézőjelben írtál, azt nem találtam a cikkben.
Mellesleg, egy cikkben leírt % mióta "bizonyíték"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!