Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem lehet, hogy Orbán Viktor...

Nem lehet, hogy Orbán Viktor 1989 előtt kommunista volt, csak titkolja magáról?

Figyelt kérdés

2020. aug. 4. 15:43
 121/155 anonim ***** válasza:
64%
Imádom, ahogy az SZDSZ-MSZP kapcsolaton vitáznak egyesek, közben meg elfelejtik a Fidesz-FKGP malőrt. :D Itt aki nem kommunista volt, az kommunistákkal dolgozott együtt, vita lezárva.
2021. jan. 9. 18:32
 122/155 anonim ***** válasza:
28%

" A tisztelendő reverendában jött, fiatal ember volt,"

Bammeg ne hazudozzál már! Tisztelendő reformátusoknál van. Engem nem érdekel, hogy vérkommunista volt az egész pereputtyod, de ne hazudozzál!

Őrsióra hetente kétszer volt, hittan meg a mesében volt csak. Lehet valami abberált állat kijárt tanyára hozzátok csomóra baszni tiszteletesként, de ez azért nem általánosítható.

2021. jan. 9. 18:42
 123/155 anonim ***** válasza:
61%

122

Milyen örsiÓRA? Nem volt "óra", délután kellett visszamenni, ugyanúgy, mint a kézimunka szakkörre.

Én írtam a rajnaplót, csak tudom, hogy hányszor volt gyűlés!

Hittanóra pedig minden iskolában külön volt, és bizony hogy a tisztelendő bácsi hetente jött. A többi tanár beszélt így róla, meg mindenki, mi nem szólítottuk MEG sehogy, csak köszöntünk, és válaszoltunk, ha kérdezett.

Szégyen, hogy miket írsz. Valami bajod lehet. A stílusod alapján nem is vagy elég idős, hogy élhettél volna akkoriban.

2021. jan. 9. 19:09
 124/155 anonim ***** válasza:
27%

"Én írtam a rajnaplót, csak tudom, hogy hányszor volt gyűlés!"

Ha te írtad akkor mi a problémád? Jó kommunista ifjakból jó fideszes lettél. Hajrá! Jól tudtál alkalmazkodni. Egyébként ha te írtál volna bármit akkor tudnád, hogy az őrsióra, hogy zajlott. Mivel hazudozol itt,elég röhejes. Menj el már daúgozni!

2021. jan. 9. 19:21
 125/155 anonim ***** válasza:
30%

1990-ben hoztak egy törvényt, amit a háromoldalú kerekasztal (állampárt, ellenzéki kerekasztal, társadalmi szervezetek) fogalmazott meg és a régi, azaz a pártállami időkben "választott" parlament fogadott el. Ez kimondja, hogy "Az egyházi jogi személy az állam által fenntartott nevelési és oktatási intézményekben - a tanulók és a szülők igényei szerint - nem kötelező jelleggel (fakultatív tantárgyként) vallásoktatás tarthat.

Ez akkor egy óriási eredmény volt és logikusan következik belőle, hogy 1990 előtt nem volt jogalapja az iskolai hittannak. Nem fogom megkeresni, hogy melyik törvény volt érvényben korábban, de a fentiekből egyérteműen következtethető, hogy nem volt korábban iskolai hittanoktatás.

Lehet, hogy volt egy-két kivétel, ahol engedték, de ott valószínűleg ment is azonnal a jelentés, hogy kik járnak oda.

Két általános iskolába járta a 80-as években és a két középiskoláról tudok a rendszerváltás környékéről. Mindegyikben csak '90 után volt hittanoktatás.

2021. jan. 9. 19:28
 126/155 anonim ***** válasza:
100%

124

Mi kommunista volt abban, ha szépen írtam, és rám bízták az írást? 14 éves korom előtt?

Mi a bajod, igazán?

125

Keress csak utána, biztos volt törvény rá már a 60-as években, mert én nem hiszem, hogy csináltak volna hittan oktatást, ha nem lett volna törvényi háttere.

Nem biztos, hogy "iskolai" volt, de engem küldött az igazgatónéni körbe a papírral, hogy minden osztályban fel lehessen iratkozni. Óra alatt zavartam, és minden osztályban volt 1-2 gyerek, aki föliratkozott. De egyre kevesebb, és volt év, hogy többször is körbe kellett menni, hogy biztos-e, hogy már senki más nem akar feliratkozni.

2 párhuzamos osztály volt csak, és csak felsőtagozatban kellett nekem vinni a papírt a felíratkozáshoz, alsóban a tanítónéni írta fel. Gondolom, szülőin.

Külön érdekes volt, hogy külön voltak a lányok és külön a fiúk. Mint a tornaórán.

2021. jan. 9. 19:48
 127/155 anonim ***** válasza:
100%
Anyám szerint volt hittan az iskolában, igen, 1957-től. Volt, és ez állami, nem egyházi iskola volt. Aztán elköltöztek anyuék és a másik iskolában már nem volt. Mindez Budapest két kerületében.
2021. jan. 9. 22:52
 128/155 anonim ***** válasza:
100%

1966-ban voltam első áldozó, a tanítónéni vezetésével iskola után jártunk hittan órára Debrecenben, a Péterfia utcai általánosban.

A felső 2 emeleten meg a Református Főgimnázium működött, és minden reggel pontban 3/4-8-kor az összes diák kettes oszlopban ide vonult az Ősi Kollégiumból, így minden reggel 5 percre leállt a forgalom/villamos a Kálvin téren!... és senkit sem zavart ez a ceremónia (sem)!

2021. jan. 10. 09:21
 129/155 anonim ***** válasza:
79%

A hittan oktatás elsorvadt az iskolákban, mert az emberek azt hitték, hogy anyagi, vagy egzisztenciális hátrányuk származik belőle és nem iratták be a gyereket.

Érdekes módon, ha megkérdezel a 60-as 70-es években ssületetteket, nagyon sokan bérmálkoztak, első áldoztak - a család felekezetének megfelelően -, és majdnem mindenkit megkereszteltek, miközben a pártnak 800 ezer körüli tagja volt.

Mint ahogyan most sem azért járnak templomba az emberek mert felfedezték Jézust, hanem mert azt hiszik, hogy ha látják őket a misén, vagy istentiszteleten, akkor az jó pont, ellenben ha nem, abból a családnak hátránya származhat.

2021. jan. 10. 09:30
 130/155 anonim ***** válasza:
39%
Nem titkolja.
2021. jan. 10. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!