Miért félnek az emberek ennyire a kijárási korlátozástól?
Ahogy láttam a tavaszi kijárási korlátozásnak mindenki ellene volt, és sokan konkrétan rettegnek, hogy mivel nyakunkon a második hullám, hamarosan újra visszahozzák. Nem leszek túl népszerű ezzel a véleménnyel, de szerintem több pozitívuma volt, mint negatívuma.
Az emberiség az utóbbi évtizedekben nagyon rossz úton járt. Minden felgyorsult, elvesztettük a mértéket. Épp itt volt az ideje, hogy kicsit leálljunk. A kijárási korlátozás alatt végre az emberek magukba nézhettek, megismerhették önmagukat, rendezhették a belső folyamataikat. A környezetvédelemnek egyértelműen jót tett. Kevesebb autó, kevesebb kipufogó. A levegő sokkal tisztább lett. Az emberek nem taposták egymást az utcán, vagy plázákban. Nem szemeteltek szét mindent. Nyugalom és béke honolt. Sokkal élhetőbb lett az ország. Az állandó home office, és a távoktatás pedig a legjobb dolgok, amik az utóbbi években az emberiséggel történtek. Azalatt a két hónap alatt megszerettem a munkámat, sokakl produktívabb, és hatékonyabb voltam, mint a mérgező légkörű irodában. Az ismerőseim történeteiből ítélve pedig a tanuláshoz is sokkal nagyobb motivációm lett volna anno, ha a mostani formában zajlott volna.
És most akkor nézzük, hogy mi miatt ajvékolnak azok akik a kijárási korlátozást ellenzik:
Rövidebb a boltok nyitvatartása: Igen, néha kellemtlen lehet, de ha igényes önmagára az ember akkor meg tudja szervezni normálisan az idejét. A fent említett nyugodt, és békés életvitelhez viszont ez is hozzájárult. Nem egészséges, hogy a nap minden pontján meg lehet rohamozni a boltokat, és felvásároltatnak az emberekkel mindent, még olyan dolgokat is amikre egyáltalán nincs is szükségük
Nincs szórakozóhely, kocsma, mozi: Az előbbi kettő abszolút nélkülözhető. Csak zajossá, és koszossá teszik az országot. Otthon sokkal minőségibb időt lehet eltölteni, sőt még be is rúghatsz, csak legalább nem a mindenki által használt utcákat fogod széthányni csak a saját szobádat ami senkit nem érdekel. Filmet szintén nézhetsz otthon. Nem is értem mi ez a nagy siránkozás. Évek óta mást se hallok, mint hogy minek ennyi mozi, amikor senki nem jár, mert mindenki ncore-zik. Most meg hirtelen mindenkinek hiányozni kezdett.
Nem lehet csoportosulni, közösségi életet élni.: Az interneten ezer és ezer lehetőség van erre. Egyébként két-három fővel simán lehetett járni sétálni. Introvertáltaknak ez egy aranybánya. Az extrovertáltak meg használják ki az internet platformjait. Van skype, discord, teams, stb.. nem muszáj mindig egymás szájában lenni.
Nincs konditerem: Megveszed a súlyzókat, és nyomhatod otthon. A youtuben minden létező módszer fent van ingyen, és legalább nem kell százezreket fizetned a személyi edződnek.
Nem lehet utazni: Igen, világot látni szép, de az életünk árán is?
Egyedül az egészségügyi ellátás nem működött. Ott tényleg meg kell találni az egyensúlyt, hogy ugyanúgy megfelelő gyógyítást kapjon a koronavírusos beteg, és az is akinek más baja van.
Szóval a turizmuson, és a vendéglátáson kívül semelyik szektort nem érte kár, de azok meg nem olyan nélkülözhetetlenek, hogy megérje miattuk államcsődöt kántálni. Ellenben minden más működik csak átalakul. Az étterem is hiába volt zárva, a házhoz szállítás működött. Tehát ugyanúgy szükség volt szakácsra, futárra, és menüösszekészítőre is.
Jó oké, te nagyon szeretted ezt a karantén dolgot. De tényleg sok hátránya volt.
Szórakozással kapcsolatban, én pl szerettem havi 1-2szer elmenni egy étterembe, és hangulatosabb, mint itthon. Aki meg szereti a filmeket, annak ez igen is szar dolog.
És nem hiszem hogy annyival jobb lett volna az, hogy otthon dolgoztak sokan. Főleg akinek gyerek(i) van(nak), és foglalkozni kellett vele is többet mint általában, plusz ügye a munkára koncentrálni. És nagyon sokan sokkal kevesebbet kerestek. Már jobb esetbem, hiszen sokakat elbocsátottak.
Szóval volt jó, és rossz oldala egyszerre.
Kérdező. Egy: MÁST, sőt többet is vesztettem, vesztettünk ezalatt az időszak alatt. Voltak BIZONYOS ellátások, amik nem álltak rendelkezésre, és amit nem tudtunk igénybe venni. Élet-halál kérdése volt. De az utóbbit eredményezte.
Kettő: NEKEM, és sok más embernek igenis fontos ez. Nem vagyunk díszmadarak, hogy kalitkában éljünk (más kérdés, hogy a díszmadarak sem jókedvükből vannak ott ahol)! Ha neked megfelel, elfogadom. Nekem sajnos/szerencsére más az igényem.
Baczd meg az anyád.
Tegnap kellett kiköltöznöm az albérletemből, mert két hónapig nem kaptam fizetést (mivel be voltunk zárva, és többet ki se nyitottunk, csődbe ment a hely :) ), a kaució két hónapra volt elég, ezt a választ már a haverom kanapéjáról írom, aki, ha nem lenne, akkor most vagy az utcáról járnék dolgozni, vagy anyáméktól nem járnék sehová, mert Mucsaröcsöge-alsón nincs munka.
Ja, két hónap alatt nagyjából 1000 helyre adtam be a jelentkezésem, és felvettek most egy helyre.
Ha még egyszer bezáratnak, én kinyírom magam, de előtte még pár karanténtálibot magammal viszek a halálba.
Ja, egyébként van olyan barátom, aki egy pszichopatával volt összezárva a karantén időszaka alatt. Lakótársak, egyik sem engedheti meg magának, hogy költözzön, és a csaj konkrétan hajnal egykor üvöltve bömbölt, a padlóra okádott (amit a barátomnak kellett feltakarítani), fel akarta vagdosni az ereit, aztán áthívta a párját, akivel üvöltve szereteztek. Egyszer olyan jelenetet csapott, hogy a szomszédok ráhívták a mentőket.
Neki is kivannak az idegei az elmúlt időszaktól, előbb-utóbb vagy magában tesz kárt, vagy a lakótársban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!