Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi az oka annak, hogy tíz év...

Mi az oka annak, hogy tíz év Fidesz kormányzás után sincsenek olyan bérek Magyarországon, mint pl. Németországban?

Figyelt kérdés
Erre sokaknak az a válasza, hogy a politikusok lopnak. Nem tudom, hogy így van-e, de tegyük félre ezt most. Ha a Fidesz nem lop, hanem rendesen kormányozza az országot, akkor mi az oka annak, hogy 120 000 Ft a minimálbér (a béremelésnek nincs jelentősége, mert az árak is emelkednek vele együtt. Régen egy chips kb. 175 Ft volt, most már 300!). Olvastam arról, hogy akik jogászként dolgoznak, azok sem keresnek sokat, ahogy a tanárok sem. És ami durva, hogy az árak kb. hasonlóak ahhoz, ami a németeknél van. Mi van ebben az országban?
2020. jún. 18. 09:11
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/77 anonim ***** válasza:
43%

Kérdező, abból amiket eddig leírtál, az tűnik ki hogy még nagyon fiatal vagy, talán éppen most végeztél a középiskolában és nincsen semmiféle szakai ismereted, végzettséged. Van viszont egy elképzelésed arról, hogy itthon minden rossz, kint viszont minden sokkal könnyebb és jobb. A kérdésed nem igazi kérdés, egyfajta számonkérés csupán, azt hiszed egy kormány dönti el hogy meg akarja-e itt valósítani azt a színvonalú bérezést, életet ami nyugaton van szerinted, vagy nem akarja és ha 10 év után sem értük utol a nálunk jobba állókat, akkor az vagy szándékos vagy azért van mert rosszul csinálják a dolgukat.

Akkor bántás sértegetés és egyéb nélkül:

1. fiatal vagy és vannak terveid - ez jó. Az információid azonban hiányosak, sokszor tévesek, ez viszont nem jó. A nyugati bérek magasabbak. Ez tény. Az életszínvonal is magasabb. Ez is tény. Ezért mennek ki sokan. Pont. De az is tény, hogy nincs ott sem mesevilág és nem annyival élnek jobban, mint ahogy hiszed. Próbáltam már korábban is leírni neked konkrét példákkal, hogy mi a valóság, nem fogadtad el. A lényeg, ne csak azoknak higgy akik egy mesevilágról meg milliókról áradoznak, kezeld fenntartással, mert különben nagyot fogsz csalódni. Nekem is van rokoni családom, ahol az idősebb férfi több évet dolgozott kint építkezéseken. Az itthoni fizetéséhez képest jól keresett, de ebből annyira futotta, hogy havi 100 ezret tudott hazaküldeni a családjának, a többi elment arra hogy lakjon, egyen, éljen odakint. Ennyit tudott volna félretenni, miközben szállókon lakott többedmagával, szűkösen, nem egy olyan színvonalú életet élt amilyet te elképzelsz. Igen, ha havi 100 ezret meg tudott takarítani, akkor neked is meglehetne az év végén az 1 milliód. Csak ehhez tényleg az ellett, hogy ő már egy családos ember, nem járt szórakozni, nem vágyott drága kütyükre - amiket te viszont szeretnél, hiszen ezért dolgoznál. Nincs egyedül az említett rokonom a családban, kivitte 2 unokaöccsét is magával. Az egyik az első pár hónapos megbízás után hazajött és nem is ment vissza, inkább itthon keresett munkát. Azt mondta neki nem éri meg az az élet ahogy a nagybátyja kénytelen élni. A másik azóta is kijár, 6 éve. Félre tudott tenni annyit, hogy vett egy kis házat abban a községben ahol a szülei is élnek és fel tudja újíttatni. Vagyis nem 1 milliót tudott megtakarítani évente, kicsivel többet. Neki megéri, itthon várja a menyasszonya, szintén nem jár bulizni odakint. Az idősebb 1 éve már nem megy ki, ő is itthon dolgozik már. Elege volt belőle, most a kevesebb fizetéséből jobban él, mert itthon van a háza, családja, kocsija - még azelőtt lett neki, mielőtt kiment dolgozni. A kinti munkája arra volt elég, hogy egyáltalán legyen munkája, mert ő is 2010-ben ment ki a munkanélküliségben.

Hiányszakmai szaktudás nélkül ez az amit el lehet érni.

Ha van egy jó szakmád, akkor ennél többet is kereshetsz természetesen. A gond szerintem az, hogy neked nincsen.

Rossz lenne ha kimennél? Rosszul járnál vele? Nem. Megismernél egy másik országot, talán nyelvet is tanulnál, és bizony, ha ügyes vagy akkor pénzt is tudsz gyűjteni. Ha kevesebbet, mint 1 milliót egy évben, akkor is jó. Nem is erről beszél itt neked senki, hogy ne menjél, hogy nem élnél meg, hogy nem lenne esetleg ugyanazon munkáért cserébe jobb az életed. Azt próbáljuk neked elmondani, hogy nem a Kánaán vár kint. Ott is kemény munkával lesz a pénz és bizony ott is szegények azok akik minimálbért keresnek. Kezeld reálisan a dolgot és ne legyenek irreális elképzeléseid, mert akkor keserűen csalódni fogsz.!

Nagyon sok mesét a kinti csodavilágról pont azok hazudnak az itthoniaknak, akik így mentek ki. Aztán kint nem olyan lett a világuk, de itthon nem mondhatják el a családoknak, barátoknak, mert ciki lenne. Inkább hazudnak és mesélik a csodavilágot, majd villognak a milliós megtakarítással. Mert azt te már nem látod, hogy mennyi munkával, milyen spórolással tudták összehozni.

Lehet jól csinálni, és érdemes is minden fiatalnak kimennie 1-2 évre, kipróbálnia magát, tapasztalni, "világot látni", ha sikerül, akkor pénzt gyűjteni. De akkor sincs gond ha nem sikerül.

2. A magyar életszínvonal, a bérek szintje nem most lett rossz. Ez az amiben nagyon nincs ismereted. Tudom, hogy egy fiatalnak elképzelhetetlenül régi ha a nagyszülei életére tekint, de onnan kell indulni. A II. világháború után egy szinten volt Magyarország, Ausztria. lerombolt, szétlőtt ország volt mindkettő, hasonló múlttal. Innen indult el a különbség, mert ott kapitalizmus volt, itt szocializmus. Ez annyit tesz, hogy ugyanabból a gödörből más sebességgel tudtak mászni kifelé. A rendszerváltásra Magyarország feljutott az 5. szintre, de az osztrákok már a 10. emeleten jártak. Mi is oda igyekeztünk, csakhogy amíg az osztrákok szépen, egyenletesen haladtak egyre feljebb, addig nálunk rendszeresen jött egy ballib kormányzat, ami visszalökött. A Bokros csomag idejében (1996) visszaestünk a 4. emeletre. Onnan hatalmas munkával feljutottunk a 8.-ra, akkor elég jól álltunk hogy beléphessünk az EU-ba. csakhogy közben az osztrákok nem álltak meg, nem vártak ránk, a 10.-ről már a 12. emeletre értek. Kicsivel közelebb kerültünk hozzájuk, de nem sokkal. Aztán megint jött egy ballib kormány, megint sikerült visszadobniuk minket. Hiába haladtunk az EU-s csatlakozás után egyre feljebb, az lassú volt, az osztrákok, csehek, szlovákok, mindenki gyorsabban haladt felfele. Eljutottunk a 8.-ról a 10.-re mi is, de körülöttünk mások már a 12-13. emeleten jártak, az osztrákok meg a 16-on. Nagyobb lett a távolság köztünk, mint ami a rendszerváltáskor volt. 2012-re sikerült úrrá lenni a válság kárain és azóta olyan tempóban mászunk felfelé, ami gyorsabb a környező országokénál. csakhogy nekünk a 10.-ről kell haladnunk és hiába megyünk gyorsabban, ettől még a többiek sem állnak meg.

Most kevesebb a távolság már köztünk, kicsivel jobban megközelítettük a nyugati életszínvonalat. De akármilyen jó is egy kormányzat, nagyon hosszú idő kell ahhoz, hogy ezt a lemaradásunkat be tudjuk hozni. Mert a többiek is haladnak előre közben! Nem egy álló embert kell elérned és ha sétálsz akkor tovább tart, ha futsz akkor meg mindjárt ott is vagy, hanem ő is fut előtted.

A lényeg:

Ne csak szövegelj, menj ki és tapasztald meg a világot! Úgysem fogsz hinni senkinek, majd ha megéled, hogy milyen amikor a lakbér mellett fizetned kell a rezsit, a biztosítást, az utazást, az adókat, a kajádat - magadnak mindent, akkor majd látni fogod mire elég a pénzed. csak ne égess fel magad mögött mindent, ne úgy menj ki hogy te vagy a Jani, majd milliomosként jössz haza és itthon csak bámulják majd milyen jól is élsz odakint, hanem hagyd meg annak a lehetőségét is, hogy esetleg nem pont úgy sikerül minden ahogy elképzeled. Ne kerülj olyan helyzetbe, hogy vagy beégsz, vagy hazudsz te is mindenkinek, hogy ne tudj segítséget kérni ha bajba kerültél, mert akkor lebuknál, hogy kamu volt a kinti életed meséje!

2020. jún. 19. 11:30
 52/77 anonim ***** válasza:
43%

"Itthon 120 000 Ft-al nem lehet megvenni"

Legalább ennyire ne égetnéd be magad.

[link]

Ez ugyanaz a kiadás, amit te linkeltél. Úgyhogy ne hazudj itt olyanokat, hogy 120 ezerért nem veszel. Sokszor játékkal együtt veszel 120-130 ezrekért már vadi újat.

"azért ott kint 2500-3000 frankot fogok kapni C1-es nyelvtudással"

Neked legfeljebb magyarból van C1. Ne hazudj már folyton, tudod ki hiszi el neked, hogy beszélj valamilyen idegen nyelvet.

"Arról van szó, hogy ez a termék szinte ugyanazon az áron elérhető külföldön, mint Magyarországon, tehát nem tükrözi a valóságot, amit mondasz:"

Miért is nem tükrözi a valóságot? Mi nem trükközi? :D Az, hogy leírtam idehaza azért lettek drágábbak az ilyenek, mert mindenhol egységesen növekedett az áruk? :D Meg persze most egyből addig kerestél olyan típust, aminek ugyanolyan az ára. :D Tényleg szánalmas vagy.

"Az ilyen termékre 2 havi fizetésemből fogom összetenni a pénzt"

Nem, mert te olyan buta vagy, hogy nem fogsz fizetést kapni, mert a lakhelyed táblájánál fordítanak vissza. Nyugodtan sértődj be, de ilyen seggbuta vagy.

Ilyen példával akkor Magyarország se szar hely, mert itt is ugyanúgy, hogyha másnál laksz, nem kell semmire se költened simán meg van az ára.

"Magyarországon meg spórolhatnék rá 2 évet"

Hallod, te akkor mennyit keresnél idehaza? 10 ezret havonta? Közmunkásként dolgozva is simán összespórolsz hamarabb rá, mint 2 év ugyanolyan feltételekkel, mint amivel kint akarsz élni.

"Abban valóban igazad van, hogy sok esetben nem kapnak annyit, mert azt az aljassagot csinálják, hogy kivisznek sokakat, aztán dolgoztatják őket éhbérért, vagy ki sem fizetik"

Semmilyen esetben nem kapnak annyit mosogatók! Értsd már meg sehol se kapsz mosogatóként 1000 Eurót. Kínais étteremnél meg leírtam mosogatókat nem is nagyon szoktak felvenni, hanem konyhai kisegítőket. Ott meg nem csak mosogatsz, hanem mindent csinálsz. Mosogatsz, felmosol, a szakács keze alá dolgozol, stb.

"A húgom expasiját azért is említettem, mert a húgom nemrég kamerázott vele."

Jaja, mert hihető, hogy expasival kamerázik valaki.

"Azóta már előléptették, már nem mosogat."

Miért? Mi lett, szakács? Mert konyhai kisegítőként csak ilyen előrelépésed van. Kevesebbet hazudj légyszí.

"Már ott tart, hogy bérelt egy lakást, és mutogatta a kameraba, hogy miket vett magának"

Huh, az nagy előre lépés, hogy valaki bérel egy lakást. Ja, hogy Magyarországon is tudsz bérelni lakást, ha olyan melód van és nem luxus negyedben akarsz élni?

"Tehát nem hazudgált, hanem lehetett látni, hogy jól él. Ő viszonylag sokra vitte, pedig mosogatóként kezdte. Ő amúgy Németországban van, és Svájcban leszek."

Nem, nem vitte sokra. Neked ezt jelenti azt, hogy sokra viszi valaki, akkor tényleg bajok vannak a fejedben. Nem kicsit, nagyon. Az átlagos szint, hogyha tudsz lakást bérelni. Lakásnál is nem mindegy milyet bérelsz meg hol. Idehaza is vannak olyanok, amiket 40-50 ezerért kibérelsz, de azok olyanok is.

"Nos, abban valóban igazad van, hogy nem kellett volna káromkodnom, szóval ezért bocsánatot kérek tőled, hibáztam. De én leírtam amit gondolok."

Te nem leírtad, hanem hisztiztél. Nem csak a káromkodós rész volt a hiszti, hanem minden írásod eddig egy nagy hiszti. Itt hazudsz össze-vissza csak, hogy beállítsd úgy, mintha igazad lenne. Szégyen vagy.

"Nem mondom, hogy ha kimegyek, múltimillomos leszek"

De, te kőkeményen erre utaltál. Végig azt fújtad fényévekkel jobban fogsz élni, mint idehaza. Erről pofáztam neked oldalakon át, hogy jobban fogsz élni, mint idehaza, de nem fényévekkel, mint ahogy te beállítod. Nem az lesz, mint amit te állítasz, hogy mosogatóként is milliomosként jössz haza, stb.

"Azt mondom, hogy jobban fogok élni. Nekem az is elég, ha nem okoz gondot majd egy adidas supertar cipő megvásárlása, és úgy fizetek ki kb. 20 000 Ft-nak megfelelő összeget, hogy nem hiányzik."

Hallod, te eddig mi a tökömet dolgoztál? Közmunkás voltál vagy mi a tököm? Bocs, nem, közmunkásként ugyanolyan feltételekkel, mint amikkel te akarsz élni simán megengedhettem magamnak ezt. Segélyen élősködve persze, hogy nem fog neked ilyenekre telik.

De ennyi erővel idehaza is egy összeszerelő munka is már előrelépés szerinted, mert ott már ugyanilyen feltételekkel, mint amivel te akarsz lakni meg tudod tenni ezeket.

"Aztán ahogy haladok az életben, majd meggazdagszom."

Nem, te nem fogsz, mert előbb-utóbb kirúgnak otthonról is, mert csak élősködni akarsz.

Saját magad égeted be egyre jobban.

"De ahhoz tanulnom is kell, szóval azért is kell a pénz, hogy tudjam finanszírozni a tanulmányaimat."

Kismillió állami támogatás van. Meg képzeld, nagyon sokan itthoni meló mellett képezik magukat, ők tudják fizetni, te meg be akarod magyarázni, hogy nem tudnád.

Hol a tökömbe akarsz tanulni? Metropolitánon? Ott vannak olyan árak esetleg, de te ahhoz túl hülye vagy, hogy bekerülj.

Meg konkrétan mindegyik képzéshez is hülye vagy.

Esetleg a felsőfokú szakképzés jöhet szóba nálad, hogyha 2 évig előtte napi 12 órát tanulsz minden egyes nap magántanárral.

2020. jún. 19. 13:00
 53/77 anonim ***** válasza:
69%

"Jaja, azért, mert megmondtam irreális az elképzelésed miszerint egy mosogató is simán 1000 Eurót megkeress? :D"

Ami azt illeti, ennél teljes állásban bejelentve többet keres, mert 1000 euró nettó, az a német minimálbér alatt van, de mindegy.

Nem kell nekem hinni!

"Ön egyedülálló és nincsen gyermeke. Akkor Önnek legalább nettó 1.179,99 euró fizetést kell kapnia. Ha nős és két gyermeke van, ebben az esetben Önnek legalább nettó 2.119,99 euró fizetést kell kapnia."

-ezt a minimálbérre írják, nem kell nekem hinni!

[link]

2020. jún. 19. 13:29
 54/77 anonim ***** válasza:
34%

55: Hiszek neked, mert tényleg ennyi a minimálbér 8 órára. Itt nem is arról van szó.

A kérdező váltig állítja, hogy kihangsúlyozom megint mosogató keress 1000 Eurókat. Mosogatok viszont nem szoktak papíron bejelentve lenni 4 óránál többre. Legtöbbször be se szokták jelenteni őket, hanem feketén adnak nekik pénzt. 600-800 Euró között mozog a fizetésük.

Konyhai kisegítőként megkeresel ennyit, de az konyhai kisegítői meló, nem mosogatói. A kérdező meg váltig állítja, hogy mosogató volt az állítólagos ismerőse, nem konyhai kisegítő. Ezért írtam, hogy irreális elképzelés, mert mosogatóként sose fog 1000 Eurót keresni, mert nem fogják annyi munkaidőben alkalmazni, hogy megkapjon ennyi. Részmunkaidős melók szoktak lenni a mosogatói állások papíron, nem teljes munkaidős.

2020. jún. 19. 13:47
 55/77 anonim ***** válasza:
63%

53: A végébe kötnék csak bele, mert a többit jól leírtad. Nem azért lassultunk le, mert Ballib kormányaink voltak. Nem azért csináltak hülyeségeket, mert nem jobb oldaliak voltak, hanem szimplán hülyék voltak. Ugyanúgy Orbán is csinál orbitális marhaságokat.

Meg annyira közel se húztak el mellettünk sokan.

Csehek, lengyelek, szlovénok azok, akikre mondhatod azt, hogy elhúztak mellettünk. A többiek viszont nem. Szlovákok? Őket a pozsonyi régió húzza csak fel, mert az-az ő Sopronjuk. Onnan baromi sokan átjárnak dolgozni Ausztriában, viszont az osztrák fizetésüket odahaza költik el. A többi régió kb. ugyanazon a szinten tart, de van amelyik még Borsodunk szintjét se éri el. Hidd el, sokat jártam át odaát, van rálátási tapasztalatom, mivel borsodi vagyok. Nekik a gömöri régióban tényleg vannak olyan helyek, hogy köpni-nyelni nem tudsz, a többi viszont hasonló szinten áll.

Románia dettó hasonló, ott is hasonlóak vannak, van amelyik gazdagabb, de van olyan régió ami szegényebb, a többi kb. a mi szintünkön áll.

2020. jún. 19. 14:03
 56/77 anonim ***** válasza:
35%
#57 Igazad van. Tényleg nem az volt a gond hogy milyen politikai oldalhoz tartoznak, hanem hogy elqrták. Ahogy abban is igazad van hogy Orbánéknak is voltak rossz húzásaik, meg persze a ballib kormányoknak is volt sok jó döntése.
2020. jún. 19. 14:14
 57/77 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem akkor jelentsük ki hogy a híres nyugaton is csak nyomot meg szenvedés van.

Akkor a sokat író válaszoló végre megnyugszik.

2020. jún. 19. 17:40
 58/77 A kérdező kommentje:

"Ez ugyanaz a kiadás, amit te linkeltél. Úgyhogy ne hazudj itt olyanokat, hogy 120 ezerért nem veszel. Sokszor játékkal együtt veszel 120-130 ezrekért már vadi újat."

Azt akartam mondani, hogy 120 000 Ft-os fizetésből nem tudok venni konzolt, mert arra rámegy a magyar havi fizetésem. Külföldön viszont nem ráz meg, ha a fizetéskor veszek egyet.

Az előző kommentemben stílust váltottam, megpróbáltam veled normálisan beszélni. Nem lett volna baj, ha nem értesz velem, viszont te továbbra is rosszindulatúan fröcsögtél. Irigy vagy, mert nekem van lehetőségem egy jobb életet kezdeni. Hát most már azt mondom, hogy azt írsz, amit akarsz, egy igazi seggfej vagy. Igenis sokra fogom vinni az életében, jó életem lesz külföldön, jól fogok keresni, és előbb-utóbb milliomos leszek, mert megcsinálom a szerencsémet, te meg szívhatsz itt Magyarországon. Az ilyen hülyékkel mint amilyen te vagy pontosan ezért nem jó vitázni, egy rakás maszlagot mondanak.

Dolgozz csak itt Magyarországon, ez a neked való hely, engem nem fogsz visszahúzni!

2020. jún. 19. 18:15
 59/77 anonim ***** válasza:
33%

Nagyon népellenesnek tartom a fidesz ténykedését! Hiába a kamu CSOK, ami megemelte a bérleti díjakat és a lakás árakat.

DE!

Ahhoz, hogy megközelítsük a Németországi színvonalat, több kellene, mint összeszerelő országnak, cselédnek lenni. Mert Magyarország, Németország cselédje.

10 év alatt nem lehet saját ipart, mezőgazdaságot, szolgáltató szektort felhozni egy olyan szintre, hogy valóban GDP növekedés legyen. Ezt már a rendszerváltáskor el kellett volna kezdeni. Tény, hogy a rendszerváltástól eltelt időben, egyik kormány sem a nép, a haza érdekeit nézte.

Tehát az ok: gazdasági, érdekérvényesítési, mentalitás és hozzáállásbeli különbségben rejlik.

Az is tény, hogy aki itthon gyárban, kereskedelemben dolgozik, az jobban jár, ha kimegy. Német közvetítők már bruttó 11-15 eurós órabérrel keresik a komissiózókat, húsüzemi, autóipari, stb. dolgozókat. Szakma nélkül. Sok Magyar cég is van kint amelyek szállást is adnak és még nyelvtudás sem kell. Igaz 2 ágyas szobákban, de csak kajára kell költeni. Már nincs részükről az a ki nem fizetés, mint ami régen volt, mert így is nehezen találnak munkaerőt.

Szakma vagy piacképes diploma, mert a betanított munkák nagyrésze nem hosszútávú.

Ez az ország, jelen pillanatban, ennyit tud nyújtani. Ez változhat. Viszont ehhez kell 20-30 év. Teljes generáció váltás. Mert a mostani veteránokat az M1 és Kossuth rádió duóval meglehet vezetni. A jelenlegi kormány, vissza is él ezzel.

Ez van.

2020. jún. 20. 16:19
 60/77 anonim ***** válasza:
21%

"10 év alatt nem lehet saját ipart, mezőgazdaságot, szolgáltató szektort felhozni egy olyan szintre, hogy valóban GDP növekedés legyen."

Nem tíz évről van szó! A rendszerváltozás óta eltelt időnek a FELÉBEN a Fidesz volt hatalmon, a másik feléből négy évet pedig az MDF.

Ha TIZENNYOLC ÉV jobboldali kormányzás alatt nem lehetett érdemi eredményeket hozni, akkor ott lehet, hogy a jobboldallal van a baj!

A hagyományos baloldal persze dettó bebukott a maga "dicsőséges" 12 évével...

Nevetséges ez a "tíz év nagyon kevés" duma, a világ legtöbb kormánya sosem kap egy évtizedre felhatalmazást, pláne nem ALKOTMÁNYOZÓ, KÉTHARMADOS TÖBBSÉGGEL!

Talán egyszerűen csak be kellene látni, hogy az elmúlt 30 év a pártjaival együtt egy kudarc volt - és nem kellene ilyen balfékekre szavazni többet, mint a Fidesz és az MSZP (+DK).

Épp itt lenne az ideje átadni a terepet az új pártoknak! Az eddigieknél rosszabbul legalábbis biztosan nem fogják csinálni! Hátha jobban is!

Számomra a matematikai képlet egyszerű:

14 év Fidesz + 12 év MSZP-SZDSZ + 4 év MDF = 0,00

2020. jún. 20. 20:00
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!