Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi az oka annak, hogy tíz év...

Mi az oka annak, hogy tíz év Fidesz kormányzás után sincsenek olyan bérek Magyarországon, mint pl. Németországban?

Figyelt kérdés
Erre sokaknak az a válasza, hogy a politikusok lopnak. Nem tudom, hogy így van-e, de tegyük félre ezt most. Ha a Fidesz nem lop, hanem rendesen kormányozza az országot, akkor mi az oka annak, hogy 120 000 Ft a minimálbér (a béremelésnek nincs jelentősége, mert az árak is emelkednek vele együtt. Régen egy chips kb. 175 Ft volt, most már 300!). Olvastam arról, hogy akik jogászként dolgoznak, azok sem keresnek sokat, ahogy a tanárok sem. És ami durva, hogy az árak kb. hasonlóak ahhoz, ami a németeknél van. Mi van ebben az országban?
2020. jún. 18. 09:11
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/77 A kérdező kommentje:

"Azért, mert nekik annyi fizetés kell ahhoz, hogy meg tudjanak élni."

Németországban hasonló árak vannak, mint Magyarországon, szóval ide is annyi kellene, hogy meg tudjanak itthon élni.

2020. jún. 18. 10:15
 12/77 anonim ***** válasza:
33%
Jobban élünk mint zimbabwe
2020. jún. 18. 10:25
 13/77 anonim ***** válasza:
78%
Ebben speciel nem a Fidesz a fő ludas, sok mindenért utálom őket, de ezt nem várhatjuk el egy kormánytól sem, Magyarország sosem lesz olyan színvonalon mint a nyugati országok, a különbség csökkenhet, de eltűnni sosem fog. Spanyolországban sosem votl szocializmus például mégis jóval-jóval csóróbb mondjuk a Benelux államoknál. Ez lesz itt is, idővel csökken majd a különbség, de utolérni őket sosem fogjuk. Szerintem a reális cél az, hogy a magyar reálbérek elérjék a nyugati "mag-országok" vásárlóerejének a felét, ha ez siekrül, már elégedettek lehetünk. De még ez is odébb van. Még a fideszesek is, arról fantáziálnak, hogy talán 2030-ra érnénk el a mostani osztrák bérszínvonalat, és még ez is álmodozás.
2020. jún. 18. 10:55
 14/77 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező, nekem elég sok barátom, rokonom, még testvérem is él különböző országokban a világban. A Németországban több, mint 20 éve élő, állampolgár rokonom annyit keres bolti eladóként (vezető helyettes), hogy el tudta tartani magát a fiával szerényen, egy olcsó területen levő, félkomfortos kis lakást bérelve (a vécé saját ugyan, de a folyosón van a lakáson kívül). Soha nem volt sok pénze, mindig oda kellett figyelnie a számláira keményen, még arra is hogy mennyi sms-t küld, mert az is megterhelte a pénztárcáját. Amint a fia elköltözött, azonnal azon kezdett gondolkodni, hogy kiadja bérbe a szobát, hogy könnyebb legyen az élete. Évente 1 hétre tud hazajönni, nem luxus körülmények között, hanem olcsó utazással, rokonokhoz lakni és 1-2 hétre tud elmenni nyaralni, szintén olcsó utakra. Ennyi. Nem tudom ez mitől lenne annyival jobb? Az tény, hogy itthon ezt sem tudta volna megtenni egyedülálló anyaként, szakma nélkül.

Ahogy van informatikus rokonom, aki kénytelen a belga munkahelyétől 30 km-re lakást bérelni egy kis településen, mert hiába kap nyugati bért, az ottani bérleti díjakkal nem vehette fel a versenyt. Most hogy már együtt él a párjával, ketten tudnak bérelni egy értelmes méretű lakást. 3 évre volt szüksége, hogy kocsit vehessen - nem készpénzre.

Ahogy van rengeteg ismerősöm, barátom, rokonom, akik meg mérnökként, közgazdászként vagy más jól fizető szakmában dolgozva, akár kétkezi munkával is jól keresnek, jól élnek. Egy nagy cég felső vezetőjeként, aki az európai legnagyobb részleg egyik vezetőhelyettese, természetes, hogy lazán megteheti, hogy a családjával a Bahamákon nyaral amikor kedve van rá, szuper kocsija van és a felesége nem kell hogy dolgozzon. De nem hiszem hogy itthon egy hasonló beosztású embernek ne ugyanez lenne az életszínvonala. Csakhogy ebből kevés van.

Jobbak kint a fizetések - különben nem mennének ki olyan sokan dolgozni, élni. de nem annyival jobbak, mint ahogy a mese tartja, és van, ami meg ellensúlyozza. Van rokonom aki kiment a párjával, jól kerestek, pár évig félretették a pénzüket és körbeutazták azokat az országokat ahol dolgoztak - majd hazajöttek, mert abból a pénzből amit összegyűjtöttek itthon tudtak maguknak házat építeni, itthon kedvező a családok ellátása és mivel jó a szakmájuk, végzettségük, itthon is keresnek annyit, hogy jó életet biztosíthassanak maguknak.

2020. jún. 18. 10:57
 15/77 anonim ***** válasza:
78%
Kérdező: hát baromira nem hasonló árak vannak. Van ami olcsóbb, van ami hasonló árú, de nagyon sok minden jóval drágább. Lakhatás alapból sokat elvisz a fene nagy fizetésből. Pont ezért van az, hogy ott többet adnak, mert így tudnak megélni.
2020. jún. 18. 12:02
 16/77 anonim ***** válasza:
40%

14/15

A nyomor meséd után én már csak annyit írok, hogy halál analfabéta emberek is rájöttek hogy 5x annyit keresnek nyugat eu-ban.

Mennyit kapsz a kormánytól? Vagy ingyen hazudgálsz?

2020. jún. 18. 12:16
 17/77 anonim ***** válasza:
43%

16: Nem voltál ugye még sose külföldön meg nem is éltél sose még külön a szüleidtől?

Kitörölheted azzal, hogy 5x annyit keresel, ha sokkal nagyobbak is tudnak lenni a kiadások. Ha meg ismerőseidtől hallottad ezt akkor megsúgom nagyon sokat szeretik előadni magukat, hogy mennyit keresnek, kint meg közel se élnek olyan jól. Nekem is vannak ilyen ismerőseim, kint meg a penészes kenyeret se engedték kidobni, mert azt még meg lehet enni.

Kint hiába keresel többet sima melóval, ha a kiadások drágábbak.

Angol meg egy ritkább nyelv tudásával meg simán keres bárki idehaza annyit, hogy ugyanolyan életszínvonalat fent tud tartani, mintha Nyugaton élne, mivel Helpdeskeknél dögivel lenne munka.

2020. jún. 18. 12:23
 18/77 anonim ***** válasza:
54%

"Nekem is vannak ilyen ismerőseim, kint meg a penészes kenyeret se engedték kidobni, mert azt még meg lehet enni."

Az már baj. Mármint az hogy ilyen nyomorék ismerőseid vannak.

Meg az hogy ingyen hazudsz.

2020. jún. 18. 12:35
 19/77 A kérdező kommentje:

Ez hülyeség, hogy nagyobbak a kiadások (bár mindenki ezzel érvel). A svájci és a német helyzezet ismerem annyira, mert többször voltam ott. Bánom is, hogy nem maradtam ott, de most már visszamegyek hosszabb időre.

Ha mondjuk 3000 frankot keresel, ha jól kifogod már 1000 frank körül tudsz bérelni egy lakást. Ha van jó szakmád, C1-es nyelszinttel, akkor akár a 4-5000 frank is meglehet. Ha ebből levonod a betegbiztosítást, számold már ki, milyen sok pénz marad!

A németeket annyira nem ismerem, gyakran a vásárlás miatt voltam ott, viszont ott már kissé szűkösebben, de ott is meg lehet élni, jobban, mint itthon. A péksütemények pár centbe kerülnek, (igenis hasonló árak vannak, mint itthon). Ha valaki kimegy mondjuk a barátnőjével, és összesen, ketten keresnek kb. 3000 eurót, abból bizony kényelmesen megélnek!

2020. jún. 18. 12:40
 20/77 A kérdező kommentje:

14-es!

Ha valaki beszél németül, és van rendes szakmája, és pénzzel megy ki Németországba, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól fog élni.

Az ismerőseid félrevezettek, mert ők feltehetően iskolázatlan emberek, akik nem beszélnek németül, nincs szakmájuk, és a húsüzemben dolgoznak Németországba. Arról hallottam, hogy ott micsoda embertelen munka folyik. Tömegszálláson, gettóban laknak, van, mikor 16 óráznak, meg kinse fizetik őket rendesen. De ne ezekből indulj ki.

2020. jún. 18. 12:48
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!