Mi az oka annak, hogy Izrael hatalmas mértékű fejlődést mutat a létrejötte óta?
Érdekel, hogy a magyar emberek ezt hogyan látják.
Izrael GDP-je exponenciálisan növekszik, az egy főre jutó GDP a Nyugat-Európai országok GDP-jével hasonlítható össze.
Az érdekel, ki mit gondol, mi az a mentalitás, ami ezt a példátlan sikert megalapozhatta majd létrehozhatta? Izrael sok szempontból már a Közel-Kelet nemcsak militáris, de gazdasági vezetőhatalma is, és már világszínvonalon kell hasonlítgatni. Tény, hogy ehhez szükséges az amerikai támogatás, DE VAN AMERIKAI TÁMOGATÁS, és ezt a zsidók bulizták ki maguknak, sok-sok munkával. Izrael interpolitikai támogatottsága hatalmas, de ezt is elérték. A high-tevh fejlődés példátlan. A legtöbb neki adózó de külföldön élő állampolgára Izraelnek van népességszámhoz képest. Kíváncsi vagyok, ki hogy látja, miért? Mert ennyi erővel Magyarországnak is lehetne amerikai támogatottsága. Mégsincs. Miért Izraelnek van? Miért képesek ilyen sikeresek lenni? Ezt nevezhetjük közvélemény kutatásnak.
"Oroszország gazdasági teljesítő képessége a 100-szorosa-e Magyarországénak?"
- Ó, hogyne, teljesen egy kategóriáról beszélünk. Izrael népessége 8,5 millió, Oroszországé 145 millió ember.
Izrael GDP-je 300 milliárd, Oroszországé 3866 milliárd.
Istenem, legalább ne ennyire nyilvánvalóan, ne ilyen sután csinálnád...
"2. Oke, Amerika állja az izraeli hadi kiadások 1/4-edét. 16 milliard dollarbol kb 3-mat (a 3,8 milliard dollar az 2019tol lesz 10 evig)."
- Milyen kerekítés szerint lesz 3,8-ból 3? Lehet, én tanultam rosszul a matekot. Bár lehet az is, hogy a PISA-felméréseknek van igaza, ami szerint Izrael hátrébb helyezkedik el, mint Magyarország.
Azokon a bizonyos felméréseken, Magyarország a vizsgált 72 országból a 28.(!) helyen végzett összességében. És csak még egy kiegészítés: a természettudományok rubrikájában ezen a listán az USA a 19. helyen, Csehország előttünk a 23., Szlovákia mögöttünk a 31., míg Izrael a 30. helyen van a természettudományokat tekintve, utánunk. Spanyolország a 24. Olaszország éppen mellettünk a 27. Görögország utánunk, a 32.
De nem fosztok meg senkit a tudástól, más is szemezgethet belőle:
Nem csak kiemeltem egyet, itt van következő sáv, a matematika is, hasonló képet mutatva: Magyarország szintén a 28. helyen, mögötte Szlovákia van (30.), utána Izrael (31.), az USA (32!), és Görögország (33.).
Ez csak egy kis érdekes kiegészítés, hátha kijózanít a nacionalizmusból, és a romantikus, cukormázat okádó ömlengésekből.
Az az igazság, hogy láthatóan csúsztatni próbálsz, kicsit kozmetikázni a valóságot, itt lecsippenteni, ott belejavítani (3,8 milliárdból legyen "csak 3", majd ezt vinni tovább az így eleve hamis érvelésben), hogy nehogy el kelljen ismerned egy alapvetően nem védhető álláspontot tarthatatlanságát.
Csak ez nem erkölcsös hozzáállás, ilyen látványosan belenyúlni a dolgokba, hogy kedvezőbb képet adjon a mondandódhoz, és mindezt tudatosan.
"3. Mar bejelentetted korabban hogy a 8 milliardos es 16 milliardos hadi kiadas kozott erdembeli kulonbseg nincs.. Tehat azt allitod h az amerikai 3 milliard nelkul is tokeletesen ugyanilyen szintu lenne ahadsereg ha Izrael egyszeruen 3 milliarddal kevesebbet koltene rá. (Te mondtad, a 8 milliard es a 16 milliard kozott NINCS erdemben kulonbseg. Akkor 13 es 16 milliard kozott annyi sem)"
- Nem, nem ezt mondtam. Hányadszorra kell még elmondanom, hogy megértsd? Szándékosan nézel másokat - nem engem, másokat - hülyének?!
Azt írtam, hogy mindegy, hogy az ország katonai kiadásainak felét (8 milliárdból 4 milliárd), vagy harmadát, (15 milliárdból 4 milliárd) kapja-e Izrael egy másik államtól, a _lényegi_, _ténybeli_ közlendő nem változik: tudsz mondani még egy államot, amelynek katonai kiadásait 1/3-ad részben egy másik állam fedezi? Erre válaszolj már!
"Es kozben nehanyan mar elkuldtek erre arra teged. De nem engem. Max nehany neonaci."
- Azaz, bedobni a nácikártyát, az mindig hatásos. A legkisebb erőbefektetéssel jár.
Ritkán szólok hozzá politikai témákhoz, de úgy érzem, hogy ehhez már hozzá kell, mert elég komikus, ami itt megy. Magára a kérdésre csak röviden válaszolnék, mivel már szinte minden elhangzott, ami lényeges. De pár közben felmerült dologhoz hozzászólnék.
„Mi az oka annak, hogy Izrael hatalmas mértékű fejlődést mutat a létrejötte óta?”
Az, amire már Pro Patria és a 65%-os válaszoló is rávilágított. A pénz meg a katonai szövetségek. Létrehoztak egy országot a semmiből, rengeteg külföldi tőkét áramoltattak be (és ez ma sincs másképp), amiből könnyen és gyorsan lehet fejlődni.
„Mert ennyi erővel Magyarországnak is lehetne amerikai támogatottsága. Mégsincs.”
Magyarország stratégiailag kevésbé fontos az amerikaiak számára. 1956-ban is inkább kompromisszumot kötöttek, ahelyett, hogy segítettek volna. A Rákosi diktatúrát szintén elnézték. Tényleg, Rákosi nálad zsidónak vagy magyarnak számít? Az 1. világháborút lezáró diktátumokat szintén jóváhagyták, pedig az angolok is, és ők is látták, hogy nem lesz jó vége. A 14-es válaszoló szintén elég jól összefoglalta, hogy miért nem nekünk van támogatásunk.
„Az érdekel, ki mit gondol, mi az a mentalitás, ami ezt a példátlan sikert megalapozhatta majd létrehozhatta?”
Ez nem mentalitás kérdése. Ha pl. Magyarország az 1. vagy a 2. világháború után nulláról kezd, és nem adósságokkal, vagy ha a rendszerváltás után valamikor lett volna lehetőség nulláról kezdeni, akkor sokkal előrébb tartanánk. Mert a tehetség és a szorgalom nálunk is megvan. És nem csak Japánban meg Tajvanon, hanem nálunk is volt 12 óra (vagy néha több munka), a hét 6-7 napján, mert valahogy felépült az ország a 2. világháború után is pl. Meg akinek ma van munkája, szintén nem ritka a 12+ órás munka (amely persze hivatalosan 8, de ugye egy emberrel többét végeztetik, mert így olcsóbb). Tehát van szorgalom, és tehetség. De ez nem minden, mivel az adósságspirálból nehéz kijönni. Ellenben nyugaton a magas életszínvonal oka a keletről odaáramló pénz, így nekik lényegében jóval kevesebb munkáért jóval több jut. A világgazdaság így működik. Magyarországon meg pont ezért sok az elkeseredett ember, mert bár jóval többet és keményebben dolgoznak, mint nyugati embertársaik, mégis sokkal nehezebben tudnak megélni.
„De a mentalitas mar adott nepekre jellemzo. Ugyanezzel a penzzel Magyarorszag lof**** nem tudott volna kezdeni.”
Ne trágárkodj. Meg azért jó lett volna kipróbálni, mert szerintem nagyon is tudtunk volna vele mit kezdeni.
„Es erdekes modon a zsidok akarhova mentek, sikeresek lettek.”
A magyarok is.
„Mi az oka annak hogy a zsidosag barhova ment, sikeres lett?”
És a magyaroknál mi az oka? Más népeknél mi az oka?
„Es a magyar ember adot csal. A zsido meg akkor is szivesen adozik Izraelnek ha nem ott el.”
Ez általánosítás. Én pl. nem csalok adót. Nem is tudnék, mert állami szférában dolgozom, meg ellenkezik is az elveimmel. Tehát kikérem magamnak. Ha te adót csalsz, akkor beszélj a magad nevében! Ismerek sok olyan magyar embert, aki nem itt él, és mégis rengeteg pénzt áramoltat haza, amiből aztán itt lesz adóbevétel. Meg szerintem Izraelben is vannak, akik adót csalnak, mint mindenhol a világon. Ne alkalmazz kettős mércét, mert visszatetsző.
„Mert tudja hogy a kormany nem lopja el. Tudja hogy út épül belole, amire majd zsido emberek fognak lepni es prulni neki. Es ez nekik jo erzest okoz. Es igaz ez a romantikus maszlag egy az egyben igaz. Szomoru mas nelekre nezve. Boldog a zsidokra nezve.”
Most akkor út épül belőle, vagy a hadsereget tartják fenn? Mert később meg azt bizonygatod...
„Magyarorszag tele volt lehetosegekkel az Unio ota. Valamiert megsem tart sehol.”
Az EU-támogatásokat a legritkább esetben ara adják, amire kellene. Ha mégis, akkor is sokszor nagyon bonyolult elkölteni. És nem csak Magyarországon. Ha egy filléres tételt akarsz rendelni EU-pénzből, annyi papírmunkával jár a dolog, hogy többe fog kerülni a papír, meg az ezzel foglalkozó adminisztrációs személyzet, mint az, amire a pénzt költenéd...
„A magyarok ma is trianon utan sirnak ahelyett h ebbol ami van, ebbol csinaljanak valamit.”
Trianon hatással van a jelenre. A magyarok folyamatosan munkálkodnak egy élhetőbb ország és egy világ megteremtéséért, de sajnos eleve hátrányból indultunk, és ebben trianonnak is óriási szerepe van. Sem a trianoni diktátum miatt vagyonukat, családjukat, sokszor életüket is elvesztő embereket senki sem kárpótolta. Máig folyamatban vannak olyan ügyek, amelyek a trianon -> 2. vh -> jelen helyzet egyenes következményei. Pl. a délvidéki népirtások áldozatainak birtokai után a szerb állam elvileg kártérítést fog fizetni az örökösöknek (amennyiben vannak). De csak húzódik a dolog, pedig már akkor is nagyon késő lenne, ha 10 éve kifizették volna...
„Es a kulonbseg hogy a zsidosag nem a holokausztot akarja eltuntetni hanem erosse valni egy ujabb elkerulese celjabol.”
Meg az is a különbség, hogy a Holokausztot nem lehet visszacsinálni, mivel az emberek nem támadnak fel. Ugyanígy a gulag áldozatai és a délvidéki népirtások áldozatai sem támadnak fel. De emlékezni lehet, és kell is ezekre. A határok viszont nincsenek kőbe vésve. Tehát pl. trianon pont az, amin ma sem lenne késő módosítani, ha már mindenképp párhuzamba akarod állítani... De senki nem erre alapoz, hanem mindenki teszi a dolgát a jelenben egy élhetőbb jövő érdekében.
„A multat nem el kell felejteni hanem tenni azellen h a rossz ne ismetlodjon meg.”
És a múlt hibáit még ma sem késő helyrehozni, amennyiben lehetséges.
„Érdekel, hogy a magyar emberek ezt hogyan látják.”
„Ezt nevezhetjük közvélemény kutatásnak.”
Őszintén szólva, nem hiszem, hogy érdekel. Ha valóban mások véleménye érdekelne, akkor elfogadnád a veled egyet nem értők véleményét (főleg, hogy ők még logikusan alá is támasztották). A kérdésed célja inkább a propaganda. És sajnos nem csak az Izrael melletti (amit nem tartok elítélendőnek, bár nálad ez olyan mértékű, ami kicsit furcsa), hanem a magyarok elleni is (ami viszont egyrészt provokatív, és így az oldal szabályaival is ellenkezik, másrészt pedig elég sokat elárul rólad).
„De nembaj, pont ilyen beszelgetesekben biztam es pont ilyen vitakat remeltem, orulok neki.”
A témaindítóban még közvélemény-kutatásról volt szó. De a 65%-osnak igaza van. Valóban nem vita, mivel nincsenek érveid, csak a propaganda meg a nácizás. Biztosan „böki a csőröd”, hogy mások érvelni is tudtak az igazuk mellett.
Megfigyeltem, hogy nagyjából 3-4 felhasználó van az oldalon, akik folyton írkálják az izraeli propagandát (ezzel önmagában nem lenne bajom, ha ezt kulturáltan, másokat tisztelve, és nem borzasztóan erőszakosan tennék). Egy 59%-os válaszoló (többször hozzászólt), egy 58%-os válaszoló, valamint nneddudgi. Egyikük sem használ ékezeteket, indokolatlanul sokszor ragad be náluk a caps lock, és indokolatlanul hazugozzák le a más véleményen lévőket. Ugyanez a kérdezőnél is megfigyelhető (pl. 46-os, 60-as). Biztosan lelki társak. Eddig egyszer vitáztam velük (akkor is hasonló stílusban adták elő), azóta csak olvasom őket, mert sem kedvem, sem időm nincs a trollokra meg a propagandistákra.
Velük ellentétben mind pro Patria, mind a 65%-os válaszoló végig és tárgyilagosan, a vitapartnereit tisztelve beszél. Egyetlen tiszteletlen kifejezés vagy szitokszó nem hangzik el részükről.
„Es kozben nehanyan mar elkuldtek erre arra teged.”
Ennek semmi nyoma. Te vagy az, aki tiszteletneül beszél másokkal.
„De nem engem.”
Nem, mivel ők tanultak némi tiszteletet, ellentétben veled.
„Max nehany neonaci.”
Érdekes, ha valaki nem ért egyet a kérdezővel, az mindjárt neonáci. A kérdező meg nyuodtan nyomja a propagandát, kocsmatöltelékezik, hazugsággal vádol másokat. Gondolom, a turbómagyarozással (9-es, 23-as) sincs semmi gondja a kérdezőnek, amely ráadásul anélkül került szóba, hogy bárki is bármi sértőt írt volna rájuk vagy Izraelre nézve vagy indokolatlanul magasztalta volna a magyarokat. Ha valaki ennek mintájára megalkotná a „turbózsidó” kifejezést az izraelpárti propagandistákra, vajon antiszemitának lenne-e nyilvánítva? Kettős mérce?
„Es azt volt a kerdes h a zsido mentalitas melyik jellemzoje az ami a sikeresseget okozza.
Furcsa, hogy jó értelemben szabad használni a „zsidó mentalitás” kifejezést. Ugyanez rossz értelemben már antiszemitizmusnak lenne nyilvánítva. Bezzeg a „magyar mentaliás” kifejezést szabad rossz értelemben is használni. Ismét a kettős mérce.
Na ez a fo bajunk! Ahelyett, hogy megneznenk, hogy masok mitol sikeresek, es tanulnank belole, es megprobalnank atvenni a modszereiket, jonnek az ilyen ANTI-MAGYAR-HAZAFIAK, es azt mondjak: a, nem is igaz, nem masok a sikeresek, hanem mi.
Mert nekik nem Magyarorszag TENYLEGES fejlodese a fontos, hanem a SZAJTEPES.
Nem kerekítettem, hanem valós számot mondtam.
2019-től évente 3,8 milliárd fog Izraelbe áramlani az USA-ból. 2019 van most? Nem. 2017. A pontos összeget nem tudom, de 3 milliárd körüli. Régen hallottam utoljára mert 2 év múlva az új jön. Szóval ezen azért ne akadjunk fenn.
Egyeblen tIzraelnek van a legtobb neki adozo de kulfoldon elo allampolgara, a nepessegszamhoz nezve.
Nem ertem miert elegit ki valakit hogy folyamatosan tagadjak ezeket.
Nem Magyarorszag ellen irtam, amiket irtam, de egyetem mellett dolgoztam egy jordán sráccal es ketto tunézzal. Koltozteto cegnel, student service altal kozvetitve. Ki lett rohogve a mafyar munka. Legjobb munkaero volt az a 3 srac. Mind motivacio mind fizikai teljesitokepesseg teren. Odamentek azt csinalták. Magyarorszagin baj van. Apu benzinkutakat uzemeltet. Amikor regen csak kutvezeto volt, allasinterjun bejelentette nem egy ember, hogy megsem kell neki a munka mert nem kap majd eleg penzt es inkabb otthon marad munkanelkuli segelyen. Mert egybol 200 nettorol akart indulni. Pedig a minimalber masfelszereset kaptak volna. Borravalo miatt.
Annak a kommentelonek pedig aki az elobb irta h ejnye 3,8-at 3-nak kerekiteni! annak meg uzenem h volt itt mar 8 milliardos katonai koltsegvetes erdekben ugyanaz mint a 15 milliardos. Itta szamokon fennaladnicsak akkor tudnak az emberek ha rossz a magyar felfogasnak cagy jo Izraelnek. Ha egy szam azt mutatja h Izraelnek 300 milliardos GDP mellett az USA 4 milliardos segelye mar logikusan elhanyagolhato, akkor szamotokra fontos a 4 milliarddollar...3,8-at 3ra kerekitve csalok es hazudok. Mert azzal azUSA erdemebol elveszek 0.8 milliardot. Amitol izrael ehenhalna termeszetesen. Elvegre 10 millios orszag nem tud megelni 130 milliard dollaros GDPbol (de... Magyarorszag ezt teszi) De ha a katonai kiadasokrol van szo akkor erdemben 8 milliard es 15 az ugyanaz. En ezeket a velemenyeket nem fogom megvaltoztatni es nem is akarom. Mert ezzel nem lehet mit csinalni.
A kozvelemenyre voltam kivancsi, megkaptam. Erre szamitottam egyebkentugyhlgy koszonom az osszes valaszolonak.
Jó, tehetsz úgy, mintha meg sem hallottad volna, és írsz tovább, hogy ne kelljen szembesülnöd a válaszadás kényszerével. Az előre bekészített kommunikációs keretben maradni, és ahhoz tartani magadat.
Nem számolom vissza, de nagyjából tizedszer írom le. És szerencsére, a szó elszáll, az írás ugye megmarad:
Tudsz mondani példát arra (a saját haderő nélküli törpeállamok közvetett, államközi szerződéseit leszámítva), hogy egy országnak ilyen arányban egy másik állam fizeti a katonai kiadásait?
Válaszolsz?
Nem azzal, hogy ezagdpnekmekkorarésze, mert nem fogod fel a csöpp, nacionalizmustól elvakult agyaddal, hogy a legnagyobb európai haderők sem mennek 2% fölé - sőt, még azt sem érik el -, mert _iszonyú_ megterhelő egy ország gazdaságára. Nézd meg, ennek hányszorosa Izrael kiadása százalékos arányban. Persze, lehet ezt is még feszíteni, és mindent ezalá rendelni, mint anno a Szu, csak akkor ha eltörik a lapát nyele, akkor eltörik, nincs másik, mert mindent a hadi termelés alá rendelnek, ami nem csupán nem profitáló, hanem pénznyelő, de még a fenntartása is állandósuló, évről évre megjelenő költség. Hosszútávon ez egyenes minusz, pénztermelői faktora nincs, cserébe viszi.
Ésbha Izrael ezt simán megteheti - a jól körülalapozott és megindokolt példák ismeretének ellenére is -...nos, akkor miért nem teszi ezt?
#64:
Örülök, hogy jobb kedved lett a hozzászólásomtól. Nekem azért nagy súlyú a kérdés, mert nagyon nehezen viselek mindenféle elfogultságot és kettős mércét. Viszont ennél a kérdésnél kezdtek túltengeni ezek a dolgok. Tisztelet a kivételeknek. Egyébként mindig örömmel olvasom a hozzászólásaidat, mert objektívek, és még a legnagyobb trolloknak is türelmesen és tisztelettudóan magyarázod el a legalapvetőbb dolgokat is.
#65:
„Na ez a fo bajunk! Ahelyett, hogy megneznenk, hogy masok mitol sikeresek, es tanulnank belole, es megprobalnank atvenni a modszereiket....”
Ha ez a fő bajotok, akkor változtassatok rajta (bárkik is vagytok). Nézzétek meg, hogy mitől sikeresek mások (pl. mitől sikeresek a magyarok), és vegyétek át a módszereiket. Bár van egy olyan érzésem, hogy te nem egészen így gondoltad a hozzászólásodat :)
„jonnek az ilyen ANTI-MAGYAR-HAZAFIAK”
Pontosan kik is? Már az általad kreált kifejezés is értelmetlen. Egyébként megkérnélek, hogy ne használj folyton nagybetűs írást, agresszívnak hat.
„..es azt mondjak: a, nem is igaz, nem masok a sikeresek, hanem mi.”
Ezt a kérdező mondja. Pontosan úgy tette fel a kérdést, hogy Izrael sikeres, bezzeg a magyarok... („Magyarországnak is lehetne amerikai támogatottsága. Mégsincs. Miért Izraelnek van? Miért képesek ilyen sikeresek lenni?”). És eddig úgy tűnt, hogy te is egyetértesz vele. Ha másra gondolsz, akkor idézhetnéd az ominózus mondatot. Mert ha az én hozzászólásomra gondoltál volna, akkor tájékoztatlak, hogy én azt írtam, hogy a magyarok is sikeresek (és egyértelműen ott volt az "is" szó, aminek jelentését akár a google-ban is megtalálod, ha eddig nem ismerted volna), ami tény. Sikeresek vagyunk számos tudományban, sportban, béke van, nincs terrorizmus (ezen a téren még Nyugat-Európához viszonyítva is jelentősen jobban állunk), a GDP és a jóléti szolgáltatások tűrhető szinten vannak (bár itt valóban volna még mit javítani). A high-tech fejlődés szintén megfelelő ütemben történik. És már több, mint 1000 éve van államunk, ugyanott, folyamatosan, habár sokan próbáltak minket eltörölni a föld színéről is, de még mindig itt vagyunk. És még mindig sikeresek.
„Mert nekik nem Magyarorszag TENYLEGES fejlodese a fontos, hanem a SZAJTEPES.”
Megint nem világos, hogy miről beszélsz. Ki tépi kinek a száját? Mi tényeket írtunk. Te meg semmi érdemit nem szóltál hozzá pár demagóg szövegtől eltekintve. Egyébként én a való életben személy szerint nagyon sokat tettem már Magyarország tényleges fejlődésért, és teszek is folyamatosan. Amit úgy látom, hogy jobban csinálnak külföldön (mert valóban van ilyen is), abból tanulok. Szűkebb hivatásom egyébként olyan, hogy pont főleg olyan külföldiekkel találkozom (izraeliekkel is), akik pont azért jönnek ide, hogy a magyaroktól tanuljanak. És általában elégedettek, tehát valamit akkor csak jól csinálunk mi is...
Te mit tettél eddig Magyarország tényleges fejlődéséért? Mert ami eddig itt olvastam tőled, azzal mindenkinek ártasz. Magyarországnak is (úgy próbálod beállítani, mintha valami kollektív probléma lenne itt a gondolkodással), Izraelnek is (mivel egyeseknek lehet, hogy a te agresszív és demagóg hozzászólásaid miatt lesz róla rossz vagy rosszabb véleménye), magadnak is (mivel ezzel nem javítasz a mások általi megítéléseden).
Általánosságban valóban nem szeretném viszont, ha Izraeltől tanulnánk, mivel sokkal szívesebben élek egy olyan országban, mint a mosatni Magyarország (hibái ellenére), mint élnék egy olyanban, mint a mostani Izrael. Nem minden az amerikai katonai támogatás. Emellett nem vágyom sem általános (még nőkre is kiterjedő) hadkötelezettségre (abban a 2-3 évben nagyon sok hasznosabb dolgot is csinálhatok), nem szeretnék napi szinten terrorcselekményektől sem tartani (tudom, a veszély sosem zárható ki teljesen, de Magyarország azért jóval biztonságosabb ország, mint Izrael), sem attól, hogy terroristák rakétákat rejtsenek el a kórházban vagy az oviban (vagy legalábbis ezt gondolják egyesek), és utána ezért azt a hadsereg szétlője (még akkor sem, ha előtte odaszólnak telefonon). És nem vigasztalna az sem, ha utána kiderülne, hogy valóban voltak ott terroristák meg rakéták is. Mert az én otthonom, iskolám, kórházam, stb. is bánná. És arra sem vágyom, hogy az a mentalitás legyen itt általános, amely mindezeket helyesnek tartja. Nem számít, hogy a terrorizmus kinek a hibája, mert van terrorizmus (annak jegyében, hogy az amerikai támogatásnál sem számított, hogy miért van, csak az, hogy van). Számomra ez nem fejlődés lenne, hanem visszafejlődés. Közbiztonság és emberi jogok terén fényévekkel előrébb járunk. És ne fogjátok az arabokra, mivel a kérdés Izraelre vonatkozott, és jelenleg sok arab él ott, tetszik vagy sem. És ha az izraeliek mentalitásáról van szó, ebbe ők is beletartoznak (és személyes véleményem szerint a jelen helyzetért sem csak ők felelősek). A zsidóknak és araboknak együtt kellene megoldani a problémákat, amik jelenleg Izraelben vannak, és amint ezt megteszik, valóban érdemes lesz tőlük tanulni. De jelenleg sokkal inkább ők azok, akiknek többet kellene tanulni másoktól (igen, akár még a magyaroktól is). Exponenciálisan növekvő GDP, high-tech-fejlődés és mentalitás ide vagy oda... Köszönöm, de én inkább élek viszonylagos biztonságban.
Tisztelettel.
"mintha valami kollektív probléma lenne itt"
Bizony, sajnos van is. Mégpedig a menteliás.
Izrael valóban a mentalitástól sikeres. a zsido mentalitas ugyanis, különösen az Izraelbe alijázott zsidóké az, hogy ha probléma van, a megoldáson törik a fejüket, amíg meg nem találják, akkor azután megcsinálják.
Magyarországon ezzel szemben sajnos a MAGYARÁZATon törik a fejüket, hogy miért NEM lehet megoldani.
Az ember pedig úgy van teremtve, hogy, a valamin töri a fejét, elõbb-utóbb rájön. Ha a megoldáson, arra, ha a magyarázaton, arra.
( A jellemzõrõl írtam, egyedi kivételek természetesen vannak itt is, ott is. )
++++
"Németország nyugati meg keleti fele között milyen mentalitásbeli különbség volt"
Semmilyen. Magam ugyan nem jártam ott, de K-Németországban járt ismerõseim mind azt mondták, hogy a németeket a bolsik sem tudták leszoktatni a szorgalmas és precíz munkáról.
Mégsem a Marshall segély volt a döntõ különbség bár a jelentõsége tagadhatatlan ), hanem az, a keleti részben gyakorlatilag fasizmus volt, nem barnára, hanem vörösre festve, míg nyugaton a VÁLLALKOZÁS SZABADSÁGA.
A rendszer tiltotta meg a Marshall segély felvételét is, noha a nyugat felajánlotta. Tito azért lett "láncos kutya", mert elfogadta. Tehette, mivel õket nem döntõen a "felszabadítók" szabaototak fel, hanem jelentõs mértélben saját maguk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!