Mi az oka annak, hogy Izrael hatalmas mértékű fejlődést mutat a létrejötte óta?
Érdekel, hogy a magyar emberek ezt hogyan látják.
Izrael GDP-je exponenciálisan növekszik, az egy főre jutó GDP a Nyugat-Európai országok GDP-jével hasonlítható össze.
Az érdekel, ki mit gondol, mi az a mentalitás, ami ezt a példátlan sikert megalapozhatta majd létrehozhatta? Izrael sok szempontból már a Közel-Kelet nemcsak militáris, de gazdasági vezetőhatalma is, és már világszínvonalon kell hasonlítgatni. Tény, hogy ehhez szükséges az amerikai támogatás, DE VAN AMERIKAI TÁMOGATÁS, és ezt a zsidók bulizták ki maguknak, sok-sok munkával. Izrael interpolitikai támogatottsága hatalmas, de ezt is elérték. A high-tevh fejlődés példátlan. A legtöbb neki adózó de külföldön élő állampolgára Izraelnek van népességszámhoz képest. Kíváncsi vagyok, ki hogy látja, miért? Mert ennyi erővel Magyarországnak is lehetne amerikai támogatottsága. Mégsincs. Miért Izraelnek van? Miért képesek ilyen sikeresek lenni? Ezt nevezhetjük közvélemény kutatásnak.
"Es az, hogy a 8 milliardos es 15 milliardos hadaszati koltsegvetes kozott a kulonbseg nem olyan nagy.. Hat neharagudj abszurd."
- Leírom mégegyszer, mert úgy néz ki, elvakultságban nem tudod, vagy nem akarod megérteni. Igen, a két szám között nincs akkora különbség, hogy az érdemben változtasson az alapállítás valóságtartalmán. Kimásolom újra: Szerinted melyik államnak fedezi egy másik állam a katonai kiadásainak 1/3-át, ami hatalmas arány?
A 15 milliárdból a 4 milliárd ugyanis közel az összeg harmadát(!) teszi ki. Minden évben. Egy másik állam fedezetében. Hol tapasztalsz még ilyet?
"120 milliard es 300 milliard szerinted ugyanaz a nagysagremd.."
- Megint az _arányokról_ beszélek, ha nehéz is komplexen értelmezned ezt. Magyarország hadereje mondjuk 5000-6000 kombatáns létszámban mérhető, 14 db harckocsival, és 12 db ágyútarackkal, 14 db vadászbombázóval, és az egyéb harceszközöktől felsorolásától most tekintsünk el.
Izrael esetén a számok így alakulnak: Az emberállományt kihagyom, mert nem tudom, mekkora részben ténylegesen harcoló, de eszközökben már pontosabb a kép, megközelítőleg 2000 db modern harckocsi, kb. 600 önjáró tüzérségi löveg, és 320 vadászbombázó.
Van ekkora nagyságrendi eltérés a két ország gazdasági teljesítőképessége között, ha a két szám arányát (120 milliárd <-> 300 milliárd) tekinted? Értesz a számokhoz, nem? Erre hivatkozol, és oktatsz ki szerintem mások számára sem szimpátiát keltő fölényeskedéssel. Akkor nem szabadna a számok relatív értékének megértése ennyire ködösnek lennie előtted. Én erről beszéltem, nem másról. A két ország között nincs százszoros gazdasági teljesítőképesség. Egy ilyen hadi kiadás egyedül Izrael évi GDP-jével sem finanszírozható.
"Es igen ezert allitom hogy az a 4 milliard ehhez semmi. 300 milliardhoz kepest 4milliard.. Hasonlitsd már össze."
- Láthatóan semmit nem értesz meg az állam működtetéséből, hogy hány helyre, és milyen összegben folynak el pénzek havi szinten, mennyi minden működtetéséhez kell milyen nagyságban megmozgatni folyamatos rendszerességgel pénzeket. Csak mondom, a stadionok látványos és sokat panaszolt pénzköltések, de az egészségügyre évente(!) az ország költségvetésének 10%-át, kb. 3000 milliárdot költenek. Még egyszer mondom: évente többezer milliárdot. A stadionokra az elmúlt 7(!) év alatt költöttek el kb 215 milliárdot költöttek már el, vagy terveznek elkölteni. Még egyszer mondom: hét éves lebontásban, míg egészségügyre egyetlen évben 3000 milliárdot költenek el.
És az eredmény így sem kellemes, és finanszírozási gondokkal küzd. Pedig ez "csak" a tíz százaléka a Magyarország által megtermelt éves pénzmennyiségnek. Mégsem jövünk ki ebből a hatalmas pénzmennyiségből.
Hagyjuk is, mert amíg nem tudod ezt reálisan átlátni, értelmezni, addig csak civil felfogásban mért számokkal dobálózol, ami általános iskolai anyagban alkalmazható, állami struktúrában ennél bonyolultabb a dolog.
Csak egy példa, Izrael a GDP több mint 6%-át(!!) költi a katonai kiadásokra.
Ilyen magas összeg sehol nem jellemző, a NATO-tagállamok között, ahol egyébként 2%-os ráfordítás az előírt kötelezettség, szinte senki nem éri el ezt a szintet. Még Németország és Franciaország sem.
Szóval nem. Izrael nem tudná ezt tovább préselni.
"Es jol irtam, nem millió, hanem milliárd.."
- Ezt elnéztem, beírhatsz magadnak egy pirospontot, megkavart, hogy angolban vesszővel választják el a számjegyeket, nem ponttal, aminek nálunk teljesen más jelentéstartalma van. Ennyi. A mondandóm lényege nem változott.
Dontsd mar el PPP, hogy 1:3 az "hatalmas arany", vagy "azonos nagysagrend". Mert szerinted ez attol fugg, hogy Izraelnek ez jo vagy rossz. Termeszetesen mindig a rosszat allitod.
(Arrol mar nem is beszelek, hogy a 17-nek a 4 miota az 1/3-a).
A kerdezonek: a GYIK nem tukrozi a magyar velekedesi atlagot, Izrael eseteben pedig kulonosen nem.
Az atlagos hozzaallas altalaban nemi irigyseg. Nem eros sem negativ sem pozitiv iranyban.
A magyarorszagi muszlimok, illetve nehany szelsosegesen pro-palesztin azonban gyulolik Izraelt.
Igen.. Az 1:3 arany hatalmas amikor Izrael hadaszati kiadasairol van szo..
Es azonos nagysagrend amikor 100 milliardos GDProl es 300 milliardps GDProl van szo.
Tovabbra is allitom... Magyarorszag eseteben a nadragosszeszpritas ehezeshez vezetne mert 12 000 dollaros perkapita gdp alatt egy orszag mar nem szegeny, hanem nyomorog. Magyarprszag (ha tanulmanyozzatok a rangsort es a szamokat) egy hatarvonalon van a 30-40 ezresek es az 5 ezresek kozott..
Izrael eseteben gazdag orszag helyett kevesbegazdag orszag lenne. Ennyi. De meg mindig nem ertem hogy 4 milliard dollar az eppen miert szolna bele ebbe. Ugyanis ha annyira ertesszaszamokhoz es a gazdasaghoz akkor tudhatod hogy ennel joval nagyobb penzeket pakolnak at evente innen-oda, attol fuggoen hogy minek van ra szuksege.
De nembaj, pont ilyen beszelgetesekben biztam es pont ilyen vitakat remeltem, orulok neki.
"De nembaj, pont ilyen beszelgetesekben biztam es pont ilyen vitakat remeltem, orulok neki."
Amit művelsz, az nem vita. Sajnálom, hogy neked ez nem tiszta annak ellenére, hogy állítólag van egy érettségid. Az ott kezdődne, hogy reagálsz érdemben a felvetésekre, lehetőleg hitelesen alátámasztva az állításaid. Csak nekem kb. 5 db konkrét kérdésemet engedted el a füled mellett, és a válasz helyett ide abszolút nem tartozó dolgokkal hozakodtál elő, hogy eltereld a témát. Semmi okod örülni, ugyanis te ezeket a "vitákat" nem megnyerted, csak a többség nagyjából a 3. oldalnál elkönyvelt bolondnak és rád hagyta.
"Dontsd mar el PPP, hogy 1:3 az "hatalmas arany", vagy "azonos nagysagrend". Mert szerinted ez attol fugg, hogy Izraelnek ez jo vagy rossz. Termeszetesen mindig a rosszat allitod."
- Jó, akkor menjünk le dedóba, bár elvakult nacionalistákkal vitatkozni nemzeti nagyságról teljesen felesleges, de _más_ idetévedők számára legyen világos.
A két ország között gazdasági teljesítőképességben _nincs_ százszoros nagyságrendű eltérés, ezzel szemben haderőt tekintve van.
"Arrol mar nem is beszelek, hogy a 17-nek a 4 miota az 1/3-a)."
- 15 milliárdban a 4 milliárdos támogatás közel 1/3-os arány. És arra válaszolj végre: melyik állam esetén van még így, hogy a katonai kiadásainak egyharmadát másik állam fizeti? Hajlandó vagy szembenézni, vagy továbbra is dobálod a suta pro-palesztinozást, ami egyre nyilvánvalóbban mutatja hogy ennyiben kifulladsz a tényekkel szemben?
Egy orszag, ami igy van: Palesztina és a Hamász. Mert nagyjaból semmilyük nincs.
Ergo valahonnan jön a pénz.
Az ISIS.
De ennyi erővel visszakérdezhetek, hogy
1. Oroszország gazdasági teljesítő képessége a 100-szorosa-e Magyarországénak? Ha jol emlekszem pár billió dollar most nem nezek utana. De nem a 100-szorosa. És a hadereje? Ezerszerese ha Izraelé a százszorosa. Mert Magyarorszagnak kb nincs hadereje, mar elnezest. Keritest epitenek...
2. Oke, Amerika állja az izraeli hadi kiadások 1/4-edét. 16 milliard dollarbol kb 3-mat (a 3,8 milliard dollar az 2019tol lesz 10 evig). Sorolj fel nekem olyan orszagokat akik 13 milliard dollart koltenek evente a seregre.. Sorolj fel 5-ot. Hasonlo hadereju orszagokat fogsz latni. Es erre nehogy azt mondd h az amerikaiak miatt van mert ezt Izrael maganak fizeti. Evente 13 milliard dollart MAGANAK ONEROBOL fizet ki mert MEGTEHETI es mert igen, ennyire sok penzuk van.. Es igen ennyi penzbol a magyar haderonek a szazszorosara futja.
3. Mar bejelentetted korabban hogy a 8 milliardos es 16 milliardos hadi kiadas kozott erdembeli kulonbseg nincs.. Tehat azt allitod h az amerikai 3 milliard nelkul is tokeletesen ugyanilyen szintu lenne ahadsereg ha Izrael egyszeruen 3 milliarddal kevesebbet koltene rá. (Te mondtad, a 8 milliard es a 16 milliard kozott NINCS erdemben kulonbseg. Akkor 13 es 16 milliard kozott annyi sem)
Igaza volt az egyik korabbinak, kommentelonek.. (Nem en kommenteltem az osszes korabbi ellened iranyulo dolgot, csak nem figyelted, tobben is voltak akiket idedesitettel). A boki a csorodet reszt egyszer en irtam, egyszer más. Lájkoltam is. Csak mer most vettem eszre h te vegig azt hitted hkgy mimdemt en irtam. De nem. Egyelore ott tartunk h irod a marhasagokat tele ellentmondassal nulla penzjgyi ismerettel onmagadat meghazidtolva milliardokat semmibe veve vagy eppen kihangsulyozva. Ez nem vitakeszseg ez hazugsag. Es kozben nehanyan mar elkuldtek erre arra teged. De nem engem. Max nehany neonaci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!