Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Oroszország ténylegesen Irán...

Oroszország ténylegesen Irán mellé álna ha elkezdődik az Irán-Izrael háború?

Figyelt kérdés

Nem értem. Oroszországnak elméletileg Irán nem a szövetségese (volt egy cikk melyben le volt írvaa, hogy SZírián kívül nincs a térségben szövetségese, és Irán is a térségben van), valamint Oroszországban is gondot okoz a szélsőséges iszlám (csecsenek, kaukázusi népek).

Akkor most hogyan? Nem értem. Tényleg katonailag is Irán mellé állna?

Oroszország még az EU-t is megtámadná a NATO miatt?

Vagy hogy van ez? Nem értem.

Mert olvastam olyan cikket is hogy Oroszországnak is gazdaságilag jó lenne Irán elszigetelődése, mert az oroszok adhatnák el az olajat stb.

Akkor most hogy van ez? Magyarország is fenyegetve van akkor?

Bocsi a sok kérdésért, de komolyan nem értem ennek a menetét vagy a LOGIKÁJÁT.:S

2012. márc. 6. 15:16
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
100%

Én szerintem se fog Oroszország szembeszállni az USA val. És igen én is olvastam, hogy jólenne az oroszoknak, ha Irán elesne.

Yupiter

2012. márc. 6. 15:21
 2/39 anonim válasza:
15%
Mivel viszonylag jóban vannak, és mint ahogy Irán is mondta, ők "fedezik" délről az oroszokat, így valószínűleg megvédené, mivel nem tenne neki jót, ha a seggében amcsi katonák masíroznának...
2012. márc. 6. 16:16
 3/39 anonim ***** válasza:

A kérdésre nem ilyen egyszerű a válasz. De ha mégis egyszerű választ akarunk adni, akkor két lehetőség van.

1; Irán ellen "csak" légicsapást mérnek (bár ez esetben is kiszámíthatatlan az iráni válasz). Valószínű Oroszország(Kína támogatásával) mindent megtesz majd, hogy az akciónak véget vessen, ENSZ-ben , és diplomáciai eszközökkel megpróbál közvetíteni. Esetleg a Kaukázuson magasabb harckészültségbe helyezi csapatait(az összevonások már elkezdődtek egyébként).

2; Szárazföldi támadás Irán ellen(erre kisebb az esély, pontosan a garantált vereség miatt és a nagyon kockázatos iráni/kínai/orosz válasz miatt): Ez esetben Oroszország már nem csak diplomáciai eszközöket venne igénybe. A Kaukázuson legmagasabb harckészültségbe helyezné csapatait, nukleáris fegyvereit az amerikai rakétarendszerek/támaszpontok ellen irányítaná, Földközi-tengeri flottáját a grúz/román partokhoz vezényelné. Ebben az esetben valószínű első lépésben fegyvereket és hadi szakembereket juttatna Iránba, valamint titkos akció keretében elit csapatokat dobna át. Ez a minimum amit tenne. Az EU ellen nem háborúzna, mert az EU túl gyenge ahhoz, hogy egy ilyet bevállaljon. Irán megtámadása csak amerikai/izraeli - esetleg brit - akció lenne.

Oroszországnak nem érdeke Iránt gazdaságilag elszigetelni, csak annyi az érdeke, hogy az irániak a földgázt és a kőolajat lehetőleg az ő megkerülésével ne értékesíthessék. Oroszország és Kína pedig rengeteget fektet be Iránban, ezért kifejezetten NEM érdeke, hogy Irán gazdaságilag tönkretegyék, egy háborús helyzetről nem is beszélve.

Oroszországban gondot okoz a szélsőséges iszlám, de pont hogy az ellenük folytatott harcban Irán fontos partnere. Oroszország nagyon nem örülne, ha a térség Közel(Közép)- Kelet megint felrobbanna, nyüzsögnének ott az iszlamisták, akik a Kaukázusra és a Közép-Keletre (Üzbegisztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán...stb) is átterjednének. A csecsen veszély sokkal kisebb, mint gondolják, paradox módon a jelenlegi orosz vezetés legmegbízhatóbb támogatója a Csecsen Köztársaság, pár száz idiótáról van csak szó. Ellenben egy háború helyzetben ez is borulna.

2012. márc. 6. 16:23
 4/39 anonim ***** válasza:
Bocs, nem Földközi tengeri, hanem Fekete-tengeri akart lenni.
2012. márc. 6. 16:25
 5/39 A kérdező kommentje:

Azt hittem az EU is háborúba keveredne. Akkor tévedtem.

Amúgy azt tudom hogy oroszo.-nak és Kínának sem hiányzik egy hosszú elhúzódó háború....

2012. márc. 6. 16:41
 6/39 anonim ***** válasza:

Szerintem az EU nem menne bele a háborúba, nincs érdekében és szüksége sincs rá.

Nyilván az amerikaiak pattognának, hogy "há' de, há' de NATO meg izé", ennek keretében küldenének csapatokat (remélhetőleg önkénteseket is, így a sok háborúmániásnak ott lenne a remek lehetőség bizonyítani), de szerintem klasszikus értelemben nem háborúzna, az meg, hogy Európában harcok legyenek, végképp elképzelhetetlennek tartom.

2012. márc. 6. 16:46
 7/39 A kérdező kommentje:

Hát igen nekem is ez tűnt fel meg ezt nem értem. Európában ki harcolna ki ellen? Senki.

Mert oké hogy Irán az az amcsik meg oroszok stb ügye, de az EU-nak ebbe sem beleszólása nincs stb....most az embargó az más dolog amit az Unió bevezetett Irán ellen, de gondolom az EU mégsem csinált "annyit" mint az USA....

2012. márc. 6. 17:12
 8/39 anonim ***** válasza:
32%

Ez az orosz tamogatas Iran bloffje. Megmondtak a Hizballanak, hogy a TV-jen adja le azt a hirt, hogy valami orosz politikus azt mondta, hogy Teheran egyenlo Moszkva, es hogy Kina azt mondta, hogy egy vilaghaboru aran is megvedi Irant.

Azt azonban nem vettek figyelembe, hogy:

- Kinaban es Oroszorszagban is, mint minden nagyhatalomban MINDEN TV-adast hivatalbol figyel valaki (sok info jon igy ossze). Mikor a kinai kormany meghallotta a bloffot, telefonaltak az Izraelbe akkredittalt nagykovet asszonyuknak, hogy szaladjon Natanyahuhoz (az izraeli miniszterelnokhoz), hogy az istenert, nehogy elhiggye.

Putyin pedig szemelyesen telefonalt, hogy a hir kacsa. Mellesleg kifejtette, hogy szerinte varni kene, hatha a gazdasagi szankciok hatasara Iran abbahagyja az atomfegyver fejlesztest. De termeszetesen Izraelnek meg van a joga az onvedelemre, es ertheto, hogy veszelyesnek erzi azt, hogy atombomba legyen egy olyan rezsim kezeben, amely:

cafolja a holokausztot,

rendszeresen kijelenti es a nepevel skandaltatja, hogy "Halal Izraelre",

es gyakorlatilag is fegyvert szallit az Izraelt tamado terrorszervezeteknek (ertsd: Hamasz, Hiszballa).

Azt azonban nem vettek figyelembe, hogy Ki

2012. márc. 6. 17:23
 9/39 anonim ***** válasza:
Bocs, az utolso sor tevedesbol maradt bent.
2012. márc. 6. 17:26
 10/39 anonim ***** válasza:
Honnan szedted ezt a baromságot? Tulajdonképpen úgy állítottad be most az orosz és kínai diplomáciát, mint ha Dzsibuti szintjén lennének.
2012. márc. 6. 17:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!