A németeknél miért van olyan sok gyermektelen?
Nekem legalább vannak érveim, míg te csak mocskolódni tudsz.
Ez teljesen kifordított logika... Anyukád alapból rosszul csinálta, mert ha nem akart/tudott dolgozni, eleve úgy kellett volna terveznie az életét, hogy gyerekeket csinál és azoknak szenteli a következő 20-25 évét, aztán pedig az unokáknak. Ha meg nem akar valaki gyereket, akkor minek megy egyáltalán férjhez? Hogy eltartassa magát és netezéssel meg tévézéssel töltse élete hátralevő részét? Ha van biztos recept a depresszióra és a megbánásokkal teli életre, akkor az ez lenne.
"Szerintem azért, mert a tanultabb népesség mindenhol kevésbé szaporodik." - Nem "tanultabb", hanem agymosottabb és elkényelmesedettebb.
"Régen, amikor még nem volt hatékony fogamzásgátlás, az emberek kényszerűségből szaporodtak." - Ezt itt már megbeszéltük, semmi köze a kettőnek egymáshoz. Az emberek soha nem unalmukban gyártottak gyereket, hanem mert szükségesnek és hasznosnak érezték.
"yugdíjrendszer se volt, ma van, nem kell félnie a gyermektelennek, hogy éhen hal idősen (hacsak nem volt elég munkaviszonya)." - Pont attól kéne félnie, hogy gyerekek nélkül nem lesz, aki megtermeli majd a nyugdíjat...
"Régen, aki nem akart volna gyereket, annak se volt választása." - Dehogynem volt. Még csak házasodni sem volt soha kötelező, nemhogy gyereket csinálni.
Kroms,nem adok igazat neked sokban. A tanult ember felfogja, hogy a szülői érzések megélhetők pl. egy gyerekkel is, valamint nem kényszerül gyerekvállalásra se, ha nem akar gyereket. Van, akit idegesítenek a gyerekek, vagy olyan az élete, hogy nehezen férne bele. Ez szerintem nem elkényelmesedettség. A fogamzásgátlási lehetőségek kibővülése hogy ne hatott volna erre? 150 éve egy magyar faluban ha valaki nemi életet élt, maximum megszakított közösüléssel védekezhetett, ami alacsony hatásfokú. Évezredeken keresztül az egyedüli hatékony fogamzásgátlás az önmegtartóztatás volt. Nem csoda, hogy az emberek szaporodtak, mint a nyulak. Ma sokszor a szegény és műveletlen embereknek, néprétegeknek van sok gyerekük, mert ők sokszor buták ahhoz, hogy megelőzzék a terhességet, a primitivitásuk miatt ösztönlények, nehezebben uralják a nemi ösztönüket, sokszor még egy gumi felhúzására is lusták. Rájuk jön a nemi vágy és azonnal szexelnek. Utána meg potyogtatják a sok gyereket.
Az valóban gond, hogy idővel nem fogja elég ember kitermelni a nyugdíjat, de ez az egyén életére nem hat. Még nem találkoztam olyan 4-5 gyermekes párral, akik azt mondták, hogy azért csináltak ennyit, mert aggódnak az ország nyugdíjrendszerének állapota miatt. Vagy azért van valakinek sok gyereke, mert ennyit akart, a nagy család a vágya, vagy pedig az előbb elemzett butaságból. Esetleg segélyvadászatból.
Én olvastam sokata régi korok szokásairól, nos, a középkorban, vagy ókorban nemigen volt más lehetőség, mint a házasodás. 100 évvel ezelőtt még egy magyar faluban se volt, Ha valaki nem kellett senkinek, gúny tárgya volt élete végéig. Eleve a szülők házasították a fiatalokat. A paraszti élet eleve úgy volt kialakítva, hogy egyedül nem volt valaki életképes. De a vallás is kényszerítő erő volt. Az se véletlen, hogy nem váltak, vagy csak extrém ritkán. Más világ volt. Ma azért is születik kevesebb gyerek, mert nem nagyon van kényszer. Legfeljebb csak a szülők egy része nyaggatja a gyerekét unokáért, de nem mindenki. Régen se született volna olyan sok gyerek, ha lett volna az embereknek több választása.
"A tanult ember felfogja, hogy a szülői érzések megélhetők pl. egy gyerekkel is, valamint nem kényszerül gyerekvállalásra se, ha nem akar gyereket." - Ebből törvényszerűen következne, hogy egyetlen diplomásnak sem lenne 1-nél több gyereke, a diploma nélkülieknek meg min. 2 lenne. Ez nem így van, úgyhogy erről ennyit.
"Van, akit idegesítenek a gyerekek" - Oks, csak akkor ennek nincs köze az iskolázottsághoz...
"vagy olyan az élete, hogy nehezen férne bele" - Aki akar gyereket, az megoldja, hogy beleférjen, ennyi.
"A fogamzásgátlási lehetőségek kibővülése hogy ne hatott volna erre?" - Az első óvszer használatát 1564-ban dokumentálták (állati bélből készült), ehhez képest a világ nagy részén még a 20. század közepében is a sokgyerekes család volt az általános.
"Ma sokszor a szegény és műveletlen embereknek, néprétegeknek van sok gyerekük, mert ők sokszor buták ahhoz, hogy megelőzzék a terhességet, a primitivitásuk miatt ösztönlények" - Megint csak nem törvényszerű, mert rengeteg szegény/alacsony műveltségű van, akinek meg nincs sok gyereke.
"Vagy azért van valakinek sok gyereke, mert ennyit akart, a nagy család a vágya, vagy pedig az előbb elemzett butaságból. Esetleg segélyvadászatból." - Ezzel megint azt bizonyítod, hogy az iskolázottság nem az egyetlen tényező.
"Én olvastam sokata régi korok szokásairól, nos, a középkorban, vagy ókorban nemigen volt más lehetőség, mint a házasodás." - Mindig van más lehetőség, legfeljebb nem nézik körülötted jó szemmel. Ez ma is így van, de sokan mégis úgy döntenek, hogy nem házasodnak.
"Ha valaki nem kellett senkinek, gúny tárgya volt élete végéig." - Ma is az.
"De a vallás is kényszerítő erő volt." - Ez megint más téma, és újabb bizonyíték az egytényezős eredeti magyarázatod ellen.
"Az se véletlen, hogy nem váltak, vagy csak extrém ritkán. Más világ volt." - Ez tény, mivel ma a nyugati világban a nők kifejezetten jutalmazva vannak az állam által, ha úgy döntenek, hogy elválnak. Nem véletlenül ők kezdeményezik a válások 4/5 részét.
"Ma azért is születik kevesebb gyerek, mert nem nagyon van kényszer." - Újabb érv az eredeti okod ellen.
Honnan tudod, hogy pont ez az oka? Az megvan, hogy a korreláció önmagában nem jelent ok-okozati összefüggést? Amúgy most hoztál fel legalább fél tucat másik okot is, akkor azok már semmisek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!