Oroszország veresége elkerülhetetlen?
#30 Még mindig ott tartunk, hogy nem adtál semmi forrást. Te leírtad, hogy valaki más leírta, hogy "kínai szakértők szerint".
Ez egy szimpla blabla, a "nevük elhallgatását kérő források" meséje.
Sem nem mutattad meg, hoyg ez Kínában megjelent vélemény lett volna, sem mást, tehát addig marad, hogy ez a "nyugati média propagandája".
Értem, tehát az orosz haderő nem képes elviselni ekkora mértékű veszteséget, hiába van 2 millió tartalékosa és 150 millió lakosa az országnak, de persze Ukrajnának meg se kottyan a veszteség. Ők kevesebb mint 40 milliós lakosággal is szépen tűrik akár évekig, hogy az országot teljesen szétlőjjék és több tízezren, rosszabb esetben akár több százezren is meghaljanak a harcokban. Persze, végülis teljesen logikus.
Az oroszok nem fogják még akkor sem határőrizet nélkül hagyni az országukat, ha csak részleges mozgosítást rendelnének el, behívnák a tartalékosok egy részét és mondjuk megnövelnék 400 ezer főre az Ukrajnában harcoló katonák számát. Az orosz haderő pont azért ilyen nagy, hogy hasonló helyzetekben sokkal több embert tudjon mozgósítani mint a lehetséges ellenfél.
A fizetőképes piacról meg csak annyit, hogy az ázsiai országo ugyanúgy tudnak és fognak s fizetni aZ orosz nyersanyagokért, mint Európa. A közel-keleti meg afrikai országok pedig szintén kifizetik majd továbbra is az orosz mezőgazdsági termékeket. Szerintem butaság lebecsülni olyan országokat, mint Kína, India, Pakisztán, Indonézia, Brazília, Irán, Törökország és Egyiptom, akik továbbra is hajlandóak az oroszokkal üzletelni. Ezek közül India, Pakisztán és Kína gazdaságának páratlan lehetőség a mostani helyzet, hiszen nyomott áron juthat hozzá az orosz nyersanyagokhoz és betörhetnek a nuygati cégek által elhagyott orosz piacra is a saját termékeikkel. És a világon mindössze 42 ország vezetett be szankciókat Oroszrszág ellen. A többi ország továbbra is hajlandó kereskedni az oroszokkal.
Az meg nagyon szép és jó, hogy az EU nem akar venni orosz gázt és olajat, de akkor honnan fog? Évek alatt szép lassan tud majd keresni más alternatív forrásokat, de addig kénytelen továbbra is vásárolni az oroszoktól vagy tönkreteszi a saját gazdaságát. És amíg ő megtalálja a megfelelő alternatívát és kiépíti a szükséges infrastruktúrát, addig Oroszország is megteheti ugyanezt. Megkeresi az alternaty vásárlókat és kiépíti a szükséges infrastruktúrát.
#32 Szép példája a Dunning-Kruger hatásnak. :)
Elég egy két globális gazdasági és hadászati szakkönyvet fellapozni és hamar találsz cáfolatot erre a sok "okosságra".
Csak megjegyzem, hogy a tartalékos hadrendben lévő katonának töredéke a hadi értéke. Felszerelni, kiképezni és hadba küldeni messze bizonytalanabb és költségesebb hatást ér el. Keresztapám is volt tartalékos katona, de éles tapasztalata nincsen. Gondolom te voltál éles bevetésen és tudod, hogy az mivel jár egy "újonc" számára. Csak mert én voltam. :)
Csak megjegyezném, hogy én pont arra gondoltam, hogy a behívott tartalékosok láthatnák el a határvédelmi és helyőrségi feladatokat, amíg az aktív állomány nagyobb mennyiségben bevetésre kerül Ukrajnában. Ráadáasul erre is csak abban az esetben lesz szükség, ha az orosz haderő tényleg elkezdene kifogyni a mozgosítás nélkül felhasználható emberanyagból.
És persez, tudom azt hogy egy újoncnak vagy éppen egy tartalékosnak jóval kisebb a harci értéke. De szerintem még a legsilányabb orosz tartalékosok vagy az ottani sorozott állomány is nagyobb harcértéket képvisel, mint a frissen besorozott ukrán civilek. Az ukrán haderő napról-mapról egyre kevesebb hivatásos katonával rendelkezik és egyre több sorozott egységet kénytelen a frontra küldeni. A napokban fogják bejeleteni az 5. sorozási hullámot, amióta kitört a háború. Mindegyik hullámban 60 ezer embert hívtak eddig be. De ezeknek a civileknek, akik 2-3 napos kiképzést kapnak mielőtt a frontra kerülnek, tényleg biztos nagyobb a harcértékük mint azoknak az orosz tartalékosoknak, akiket legalább egyszer az életben kiképeztek teljesen.
#34 Tartalékos katonával védeni a határaidat olyan, mintha karton papírral védenéd a földed a vadaktól. Megteheted, de ha jön az ellenség órák alatt összeomlik.
2014 óta az ukrán hadsereg katonai infrastruktúrája óriási léptékben fejlődött. Természetesen külföldi segítséggel, ahol bemutatták a szovjet és nyugati hadászati taktikákat. Az ukrán lakosság a saját hazáját védi, miközben az orosz hadtestek morálja és felkészültsége is alacsony. Megnyerhették volna a háborút, ha úgy készítik fel a csapataikat, de nem ezt tették. Ami a II. vh-ban a németeknek sikerült, azt az oroszok nem tudták végrehajtani. A lendület megtört, a katonáknak nincs morálja, az ukrán sereg modern fegyverzetet kap, miközben az orosz fél ellátási gondokkal küzd. Ezért írtam, hogy át kéne nézni egy hadászati szakkönyvet. Az utánpótlási lánc, a morál, a fegyverzet, a szállítási útvonal többet ér, mint a létszám. Beküldesz 10.000 képzetlen katonát 1000 veterán ellen és a veteránok fogják túlélni.
31:
> moszkvai republic.ru összeállításából
> a Fudan Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézete Oroszországgal és Közép-Ázsiával foglalkozó központja igazgatójának – véleményét adja közre, akik évek óta a legfelsőbb kínai vezetésnek adnak tanácsot.
Igen, Oroszország esetében pont reális veszély, hogy valaki csak úgy lerohanja a semmiből. Oroszországnak a határai jórészét nem is igazán kell védenie, hiszen olyan országok vannak ott, amelyek a szövetségesei. Se a fehérorosz, se a kazah határ nem szorul túlságosan nagy védelemre, hiszen tagjai az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének. Emellett szerintem a 3 milliós Mongólia se jelent túl komoly fenyegetést Oroszország számára, főleg ha figyelembe vesszük a két ország baráti kapcsolatait. Ezeknek a határoknak a katonai védelme puszta formalitás, olyan mintha a magyar Honvédség a szlovák haderőtől védené az ország északi határát. És akárhogy nézem ezzel kilőttük majdnem a fél orosz határvonalat. Pláne ha még számításba veszem, hogy Észak-Korea se mostanában tervez egy betörést az orosz Távol-Keletre és Kínával is történelmi csúcson vannak a kapcsolataik az oroszoknak. A múlt héten járőröztek közösen az orosz és kínai repülőgépek a térségben. Nem tűnik túl életszerűnek, hogy a következő héten meg elindul hirtelen egy kínai invázió Szibériába.
Az oroszok már így is vontak el alakulatokat a Távol-Keletről, többek között például a csendes-óceáni tengerészgyalogságuk is megjárta már az ukrán frontvonalat. Persze ebben a térségben komoly katonai erőket kell hagyni Japán és az USA miatt, de ott is inkább a haditengerészetre és a légierőre van szükség, mint komoly szárazföldi haderőre. Azt meg eddig még meg se említettem, hogy eléggé a valóságtól elrugaszkodott gondolat, hogy valaki csak úgy hirtelen lerohanja a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkező országot. Az konkrétan egy harmadik világháborút jelentene és egy ilyen helyzetben valószínűleg a nukleáris fegyverek bevetését is.
Az pedig nagyon szép, hogy az ukrán hadsereg katonai infrastruktúrája szépen fejlődött az elmúlt években, csak az a katonai infrastruktúra nagyrészt már teljesen megsemmisült. Az orosz haderő minden nap rakétacsapásokat mér stratégiai fontosságú célpontokra és lassan már nincsen olyan katonai objektum egész Ukrajnában, ami az elmúlt hónapok során ne lett volna már egy ilyen rakétatámadás célpontja.
Nyugati kiképzést tényleg kapott az ukrán haderő, de ott is elsősorban az ukrán különleges erők, ők ténylegesen elég magas színvonalat képviselnek. Rajtuk kívül még többnyire a korábbi frontvonalo szolgáló katonákat oktatták a nyugati kiképzőtisztek, csakhogy ezek pont ugyanazok az alakulatok, akik az elmúlt hónapokban szép lassan felmorzsolódnak a Donbászban, ugyanis ők tartották eddig a frontvonalat. Az ukránoknak tényleg magas volt kezdetben a morálja és jelentős sikereket értek el, azonban ez az elmúlt 1 hónapban nagyon sokat változott. Az Azovsztal védőinek kapitulációja, az egyre súlyosabb ukrán veszteségek, a sorozatos visszavonulások és a pusztító orosz tüzérségi- es légifölény kikezdte ezt a morált. Főleg a sorozott civileknél, akik nem ezt várták, amikor kiértek a frontra. Hiány van a felszerelésből és a lőszerből, a parncsnokságot sokszor nem is tudják elérni és magukra vannak hagyva brámilyen információ vagy parancs nélkül. Emellé társul az, hogy az oroszok szüntelenül lővik tüzérséggel az ukrán állásokat és sokszor semmilyen eszközük nincsen ezeknek az alakulatoknak, hogy valahogy visszalőjenek. A magas morált nagyon hamar kikezdi az, ha egy árokrendszerben kell az embernek kuporognia folyamatos tüzérségi tűz alatt. Az elmúlt hetekben sok videó került fel a netre, ahol ukrán alakulatok tagadnak meg parancsokat vagy akár a parancsnokság engedélye nélkül is visszavonultak az állásaikból.
És igazad van, az oroszok nem tudnak villámháborúzni, mert egyszerűen képtelenek koordinálni a különböző fegyverenemeket. De amit az ellátásról írtál, az szimplán nem igaz. Elemzések szerint csak az orosz tüzérség napi 100 ezer lövedéket használ fel és az elmúlt kb másfél hónapban már egyáltalán nem voltak ellátási gondok. Nem is tundák akkor ellátni az orosz tüzérésget sem, a többi alakulatról nem is beszélve. Ennek ellenére olyan tüzet zudítanak a frontvonal teljes hosszában az ukrán állásokra, mintha nem számítana mennyi lőszert is használnak el.
A modern nyugati fegyverzet pedig hol van? Sorolj már nekem néhány tényleg modern nyugati fegyvert, amit lehet is használni a Donbászban! Öreg szovjet fegyverzetet, meg több évtizedes nyugati haditechnikát küldenek az ukránoknak. Néha megérkezik néhány viszonylag modern fegyver is, de azok meg nagyon kis mennyiségben. Ígéretek voltak modern fegyverzet szállítására, csak azok soha nem érkeztek meg.
Azt pedig, én tudatlan, sajnos nem tudtam, hogy a szerencsétlen besorozott 40-45 éves ukrán pékek, szakácsok, kőművesek veteránnak sazámítanak és sokkal nagyobb a harcértékük, mint az orosz hivatásos katonáknak.
Kína jobban teszi ha elemezgetés helyett érdemben segít az oroszoknak mert azt mindenféle tudós-diploma nélkül lehet tudni, hogy ha az oroszokat felosztja a nyugat és az USA akkor Kína következik...
A XX. század elején lezajlott "boxer-lázadás" óta tudjuk, hogy a mohó és hataloméhet nyugati imperializmus nem veszi emberszámba a kínait (sem) úgyhogy ha Kína segíti az oroszokat magán is segít...!
- Neked hány katonád is van?
- Hazszázhúszezer. És neked?
- Nekem egymillió.
- Ok. Akkor te nyertél. Majd küldd át a békeszerződést, én meg szólok a hadügyminiszteremnek ,hogy ne felejtse el szignálni.
Úgy gondolod, így mennek ezek a dolgok?
Roppant naiv vagy és, bár én a katonai dolgokhoz, harcászathoz ugyan nem értek, de te még engem is alulmúlsz.
Itt milliós emberszámokról nincs semmi értelme beszélni.
Ne képzeld már, hogy itt, ebben a háborúban akár 200 ezerre is felmegy valaha az elesett katonák száma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!