Aki szerint az Usa robbantotta ki/ ő a felelős a háborúért az meg is tudja indokolni hogy pontosan miért az államok a hunyó?
Hogy akkor is hasznot láttak a 2. vh utáni szétk*rt Európában.
Most is ezt láthatják.
"Rengeteg egyoldalú elemzést hallottam már a témában elég volt nem fogom erre az időmet pazarolni"
Csak a korrektség kedvéért: ugye az általad linkeltet nem tartod pártatlannak?
"kiemeltem a lényeget, miszerint legalább 5 milliárd dollárral támogatta az USA a majdani forradalmat az amerikai külügyminiszter-helyettes szerint"
Ok, de én még mindig nem értem, hogy ebben mi akkora nagy lényeg? Hogy a nagyhatalmak támogatnak nekik kedvező forradalmakat? Ettől lenne az USA felelős a háborúért?
Ha valahol Latin-Amerikában elindulna egy USA ellenes forradalom, arra mérget vehetsz, hogy az oroszok vagy/és a kínaiak finanszírozni fogják - ahogy tették is a történelemben mindig. Akkor ha az USA erre lebombázza azt a latin-amerikai államot, akkor azért Oroszország lesz a felelős? Nagy szart!
"Tehát szívjon mindig Európa, benne nem kis részben mi az USA helyett"
Ki beszélt erről? Nem volt kötelező megszavazni a szankciókat, mondhatná azt Európa, hogy oké, kedves Putyin, vigyed Ukrajnát, nekünk kell a gáz. Olyan egyszerű mindig keresni egy bűnbakot, és ráverni minden rosszért a felelősséget.
"aki közvetetten okozta ezt is, ahogy a migránsválságot és mindkettővel jól jár"
Mivel okozta az USA a migránsválságot? Mindjárt a szír polgárháborút is ők robbantották ki?
"Ok, de én még mindig nem értem, hogy ebben mi akkora nagy lényeg? Hogy a nagyhatalmak támogatnak nekik kedvező forradalmakat? Ettől lenne az USA felelős a háborúért?"
Igen, pontosan ettől felelős.
"Ha valahol Latin-Amerikában elindulna egy USA ellenes forradalom, arra mérget vehetsz, hogy az oroszok vagy/és a kínaiak finanszírozni fogják - ahogy tették is a történelemben mindig. Akkor ha az USA erre lebombázza azt a latin-amerikai államot, akkor azért Oroszország lesz a felelős?"
Igen, pontosan. Felelős lenne érte.
A provokátor is bűnös.
Még a végén kiderül, hogy nem is vagyunk mi annyira ellenkező véleményen. Szerintem is felelős a provokátor, nem is vitatom ezt egy percig sem. Az USA ebben a konfliktusban egyáltalán nem egy tétlen megfigyelő, hanem aktívan kavarja benne a szart, ebben amúgy részükről sincs semmi titok.
Ugyanakkor a gyakori narratíva úgy hangzik, hogy az USA az IGAZI felelős a háborúért, és ezzel nem tudok egyetérteni.
Egyrészt általában a forradalmakat nem a nagyatalmak robbantják ki, hanem ha már megvan a feszültség, akkor igyekeznek a nekik hasznos oldalt támogatni. Pl ha mondjuk az Orbán-kormányt szeretnék elmozdítani, arra esélyük sem lenne, mert MO-n rend van. Szóval a narancsos forradalom belülről indult, és az ellenzői az oroszoktól, a forradalmárok pedig az USA-tól kaptak támogatást.
Pont emiatt nem tudok azzal sem egyetérteni, amikor az USA-t mint egyetlen démont ábrázolják. Az oroszok - és a kínaiak - is pontosan ugyanezt csinálják: terjesztik a saját propagandájukat és a helyi konfliktusokban pénzelik a saját szövetségesüket. Lehet ezt a magatartást utálni, de akkor lehetőleg következetesen.
Azzal sem értek egyet, hogy az oroszok annyira sarokba lettek volna szorítva, hogy ne lett volna választásuk. Azt értem, hogy nekik baromi fontos és egzisztenciális kérdés Ukrajna, de amit most csinálnak, az egy rettentő elcseszett lépés volt. Nem az USA kényszerítette ki a háborút.
Azzal sem értek egyet, hogy az USA és az ukránok lennének felelősek azért, hogy elhúzódik a háború, mert nem feküdtek le egyből az oroszoknak. Mármint persze, megtehették volna, és akkor minden bizonnyal már vége lenne, de nehezen azonosulok azzal, hogy "okos enged, szamár szenved" alapon az áldozat felelőssége lenne az erőszak.
Azzal sem tudok egyetérteni, hogy az USA célja nettó haszonszerzés lenne. Most nem megyek bele abba, hogy ez mennyire cinizmus, inkább onnan közelítek, hogy egy ilyen konfliktus kimenetele mennyire megjósolhatatlan. Egy ilyen konfliktus az USA-nak is túl nagy kockázat ahhoz, hogy egy kis palagáz bizniszért nekiugorjon. Ezt akkor is tartom, ha amúgy az USA ezzel akár jól is jár.
Szóval összegezve: én nem tartozom azok közé, akik szerint Putyin a sátán és az ukránok a szabadság ártatlan hősei, az USA pedig önzetlen mecénás. Lóf.szt. Szerintem itt van egy konfliktus, ahol különböző érdekek húzzák a kötelet jobbra és balra, és az egész eleszkalálódott odáig, hogy már nincs jó megoldás.
"Ez elég indok lenne neked:"
Kérlek, olvass vissza, a #32-es már linkelte pontosan ugyanezt a yt videót, én pedig később írtam, hogy megnézem Friedman teljes előadását, és leírtam, hogy nem erről szólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!