Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Nehéz megszerezni a katonáknak...

Nehéz megszerezni a katonáknak az engedélyt, hogy szakálluk lehessen?

Figyelt kérdés

Szeretnék katona lenni, most leszek 12. osztályos, NKE-re szeretnék menni ( de rosszabb esetben ott az altiszti ).

Itt jön egy probléma: a hajat és a szakállat le kell vágniuk a katonáknak. A hajjal nem is lenne probléma, ellenben a mindennapos borotválkozást nem bírja az arcom. Ebből kifolyólag ha kéthetente vágom az ideális, ellenben a katonáknak nem. Nekik naponta-pár naponta kell.

Mennyire nehéz megszerezni az engedélyt?

2016. jún. 21. 13:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
52%

9/2005. (III. 30.) HM rendelet

a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzata

A haj, bajusz és szakáll viselés szabályai

42.-44. Pontja vonatkozik ide.

Jelenleg a magyar honvédség alapfelszereltségének a része a rendszeresített 93Mintájú gázálarc. Ennek viselete nem enged meg a bajuszon kívül más arcszőrzetet. Ez alapján a fenti rendelet (a szolgálati szabályzat melléklete) 43. pontja alapján a hm minden, (még az oktatási intézmények hallgatóinak is) hivatásos és sorállományú tagjának tilos a szakáll viselése.

2016. jún. 21. 16:21
 12/17 anonim ***** válasza:

Minek írsz be butaságot, miért jó félrevezetni embereket?

Az a 43. pont pont azt jelenti ami oda van írva... "Az állományilletékes parancsnok által megtiltható a szakáll viselete, ha ...." de nem igaz, hogy mindenhol meg lenne tiltva. Sőt, én sehol sem tudom hogy meg lenne tiltva perpillanat.

Való igaz hogy a tisztjelöltek között nincs szakállas, nem tudom hogy az ő esetükben elvárás e, vagy csak bevett szokás. De nagyon sok alakulatnál bizony van sok szakállas, teljesen az ölt.szab.-nak megfelelően, ápolt, 1,5cm-nél rövidebb.

És nincs sorállományú tagja... a HM-nek meg főleg nincs, de a Magyar Honvédségnek sincs... szerződéses az viszont van, de nekik is általában lehet szakálluk.

2016. jún. 22. 01:14
 13/17 anonim ***** válasza:
Ja és az öltözködési szabályzat és a szolgáltai szabályzat két teljesen különböző jogszabály.
2016. jún. 22. 01:16
 14/17 anonim ***** válasza:

Tisztjelölteknek az alakulat parancsnok határozta meg, hogy nem lehet semmilyen arcszőrzetük.

Léteznek szakállas katonák, parancsnoka válogatja, hogy engedélyezi-e, vagy nem, de nem egyéni az eljárás.

Missziót ne hozzunk fel, a közelkeleten kifejezetten jó, ha van szakálla valakinek, mert ez a bölcsesség jele náluk. Aki babaarcú, azzal nem is szeretnek kommunikálni az öregek.

A Ludovikán borotválkoznod kell, ezt fogadd el kedves kérdező.

2016. jún. 22. 11:34
 15/17 anonim ***** válasza:

Meg van tiltva. Nem hagyományból. Leírtam az okát. Hiszed vagy sem, így van. De nem csak ez tiltott, hanem bizonyos ékszerek viselete is.

Az afganisztánban szolgálók vannak "felmentve". Ők viselhetnek szakálat. Az ott élők hagyományaira való tekintettel kaptak engedélyt.

A sorállomány: a behívott hadkötelezettekből áll. A hadkötelezettség nem szünt meg! A sorállomány jelenlegi feltöltöttségi foka 0%.

Azért mert fizikailag nem létezik egy egység, attól még a rendeletek vonatkoznak rájuk. Ilyen a katonai logika.

Azért nem érted, mer nincs közöd hozzá. Csak hallottál ezt azt, és hülyeségeket terjesztesz.

2016. jún. 22. 11:35
 16/17 anonim ***** válasza:
Bocsánat, laikus vagyok, de velem van a baj hogy az Irakban/Afganisztánban szolgáló magyar katonák között riportokban nem keveset láttam szakállal, arcszőrzettel?
2016. jún. 24. 14:52
 17/17 anonim ***** válasza:

Olvasd végig a kommenteket kedves utolsó, és látni fogod, hogy misszióban miért más a szokás.

Egyébként itthon is van sok ápolt szakállas katona.

2016. jún. 25. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!