Az emberek lenézik a katonákat?
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy, miként lehetséges az, hogy lenéznek egy katonát ill. egy olyan embert aki annak készül? Ugyanis mondtam az osztálytársaimnak, barátaimnak, hogy katona akarok lenni és azonnal lehurrogtak. Azt mondták, hogy meg akarok halni és hogy a katonák üresfejű emberek meg még hasonlókat. És nem utolsó sorban lenézik a katonai főiskolát is, azt mondják, hogy könnyű, béna stb.
Ez már nagyon zavar, miért lehet ez; miként tudnék változtatni a nézőpontjukon?
02-09 18:52
Nem zavar, hogy en az ISAF-ról irtam, te meg a balkánról? Jól jönne egy földrajzatlasz...
"Tms83 válasza:
Igaz, azóta az egri helyőrseg is megszünt. Nem tudom, most hogy működik, majd utnanezek, de ez a 6 hónap-hat hónap-hat hónap nagyon sántit! legalábbis 2005 ben nem igy volt!
3 hónap felkeszüles, fel ev misszió, utánna 2 het szabadság, es vissza hetköznapokba... Te vagy nem voltál soha katona, vagy jóval azután húztál bakancsot, ahogy en levettem!"
Ehhez fűztem hozzá a mondandómat.
Ebben sehol nem látom sem az ISAF, sem az Afganisztán szavakat.
Mivel 2000 óta többször megfordultam ezeken a helyeken, nem szerződésesként, van rálátásom a dolgokra, és az atlaszt is ismerem.
De köszönöm az udvarias felszólítást.
"Gondolkozóó válasza:
Remek, örülök, hogy sikerült felkavarnom az állóvizet, most, hogy idefigyeltetek, megvédem a kijelentéseimet:"
Mint láthatjuk majd, nemigen sikerül...
"1; Tudom, hogy a NATO-szerződés adott cikkelye alapján vagyunk kinnt, stb.stb. Ne nézzük egymást tájékozatlannak, aki meg olvassa a hozzászólásaimat az meg engem főleg ne :)"
Olvasva hozzászólásaidat, eléggé annak tűnsz. Leírod, hogy zsoldosoknak tartod az Afganisztánban szolgálókat, és megveted őket, mert nagypénzakért kimennek megszállni országokat és pénzt behajtani vállalat igazgatóknak...
Hát nem éppen a tájékozottság csúcsát képviseled a 3. hozzászólásban...
Ha ismered a NATO cikkelyeket, akkor meg ne írj ilyen marhaságokat, hanem maradj szépen csendben.
"2; Katonákkal/katonatisztekkel vagyok kapcsolatban, sőt, a nemzetvédelmi egyetemről is vannak ismerőseim. És bizony az a tendencia, hogy alig várják, hogy kiemehessenek külföldi misszióra akár NATO akár ENSZ-békefenntartó, mert az itteni átlag 120-150 helyett bőven félmillió felett kereshetnek. Ezért írtam, hogy zsoldos, mert én ezt látom és ezt tapasztalom."
Szép, hogy vannak katona ismerőseid, de szerintem nem sokáig lennének azok, ha tudnák, hogy miket írsz róluk talpig becsületesen a hátuk mögött...
Amúgy meg mondj már valakit, aki nem vágyik külföldre jobb fizetés reményében a civil társadalomban. Az vesse a katonákra az első követ, aki nem menne külföldre dolgozni az itthoni bére többszöröséért...
"3; Mielőtt én kimegyek valahova harcolni, tájékozódom, hogy valóban azért megyek-e oda embereket ölni, amit állítanak. Itt aki nyitott szemmel jár tisztában van vele, hogy 911 belső munka volt, afganisztán és irak pedig főleg a nyersanyag lelőhelyek miatt volt fontos."
Magyar katona nem 911 miatt megy ki. Te nagyon eltévedtél valahol. Azok az amerikai katonák, akik 911 miatt mennek ki (legalábbis ezt próbálják megetetni velük).
A magyar katonák azért mennek ki, mert a magyar állam vállalta a NATO csatlakozáskor, hogy honvédségével részt vesz nemzetközi missziókban. És Te is nagyon jól tudod ezt, hiszen az 1. pontban írtad le. Akkor miért írsz megint marhaságokat?
Amúgy meg nem embert ölni megy ki senki, hanem feladatot végrehajtani. Ha közben támadás éri a magyar katonát, akkor lehet, hogy fog embert ölni. Soha nem azzal a céllal hagyják el a tábort, hogy embert öljenek. Az szinte biztos, hogy sokan közülük kíváncsiak arra, hogy milyen részt venni egy valós tűzharcban, vajon helyt állnának-e olyan helyzetekben, amikre lehet hogy évek, vagy akár egy évtized óta képzik őket, hogy milyen érzés, ha a célpont visszalő, és milyen érzés lelőni egy támadót. Nem tagadom, hogy ez megfordul a fejükben, és sokak tényleg kíváncsiak erre. De ki ne lenne kíváncsi arra, hogy milyen érzés lehet azt csinálni, jelen esetben harcolni, amire már évek óta elméletben és gyakorlatban készülnek? Ha ezért megvetés jár, akkor minden katonának jár, aki valaha harcolt a történelem folyamán.
"4; számomra nem az a háborús hős, aki meghal egy idegen országban megszállás közben, hanem azok a katonák, akik dezertálnak és inkább nem mennek ki megszállni az adott országot és megölni az ottani embereket. Az USA-ban rengeteg ilyen van, szervezetük is létezik, gondolom senki sem hallot még róluk... Na ők az igazi háborús hősök az én szememben."
Ehhez csak gratulálni tudok. Összegezd azokat, amiket az előbbiekhez írtam, vonj le következtetéseket, aztán értékeld az utolsó hozzászólásodat.
Miért hasonlítod a magyar katonát az amerikaihoz?
Semmi közös nincs bennük, azon túl, hogy ugyan az a munkájuk, és hogy mindkettő jelen van Afganisztánban.
Teljesen más okok miatt vannak ott, ahogy azt fenn leírtam.
Nagyon el vagy tévedve, annak ellenére, hogy most még sok katona ismerősöd van, és állítólag tisztában vagy a NATO kötelességekkel...
Tms83:
"Nem tudom, most hogy működik, majd utnanezek, de ez a 6 hónap-hat hónap-hat hónap nagyon sántit! legalábbis 2005 ben nem igy volt!
3 hónap felkeszüles, fel ev misszió, utánna 2 het szabadság, es vissza hetköznapokba... Te vagy nem voltál soha katona, vagy jóval azután húztál bakancsot, ahogy en levettem!"
- Annak már 7 éve! Problémás, hogy azt veszed alapul a mai napokban, és így kívánsz rámcáfolni.
"számomra nem az a háborús hős, aki meghal egy idegen országban megszállás közben, hanem azok a katonák, akik dezertálnak és inkább nem mennek ki megszállni az adott országot és megölni az ottani embereket."
Igazad van! Békét a világba!
Sokkal jobb lett volna, ha az összes amerikai, angol és miegyéb katona Németország határait elérve megáll, és dezertál, mert nem hajlandóak "megszállni az adott országot és megölni az ottani embereket".
Hát elég érdekes a filozófiád! :-)
16:08 !
Azt veszem alapul, amiben benne voltam, es amit tapasztaltam. 7 eve sem volt túl jó a helyzet, es már akkor is túljelentekezes volt, ez azóta romlott.
Te hol szolgáltál...?
Tms83-nak:
ahogy leírtam, sokan már túl sokszor voltak kint. Nem bírja az asszony, a gyerek, meg már visszafizették az autót, tudják törleszteni a házat, van egy kis megtakarítás is... Már nemigen akarnak jelentkezni.
A fiatalok is 3-4 év alatt 2-3 missziót végignyomnak, ha van kis szerencséjük, utána már nem biztos, hogy szívesen jelentkeznek.
Te is tudod, hogy vannak "vivő emberek", akik nagyon fontos sarokkövei egy-egy csapatnak. Ezeket a parancsnokaik is ki akarják vinni, mert tudják, hogy számíthatnak rájuk. De az ötödik után már nemigen akarnak ők se menni.
Ez van. Sokadjára már a kaland sem vonz, pénzre sincs akkora szükséged, megállapodnál már a családdal pár évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!