Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Az értelmetlen szívatáson...

Az értelmetlen szívatáson kívül mi lenne a valós funkciója a sorkatonaságnak?

Figyelt kérdés
Az hogy megnevelje az embereket (kell őket nevelni?), vagy hogy háborúra készítsen fel, vagy hogy valódi közösséggé kovácsoljon embereket (mindenhol az öncélúság megy, ott is)? Vagy tulajdonképpen micsoda?
okt. 23. 19:36
1 2 3 4 5
 41/50 A kérdező kommentje:

"néhány jó példát, Finnországot, Svájcot"

Abból hogy ott valamiért van, nem következik az, hogy ide is kell. Például Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban meg nincs, mégis vígan elvannak háborús pszichózis nélkül. Amúgy Svájc és Finnország miért jó példa ebből a szempontból?

tegnap 16:05
 42/50 A kérdező kommentje:

"valaki reálisan felmér egy veszélyt, és ésszerű lépéseket tesz a minimalizására."

És most reálisan milyen veszély fenyeget, amire a sorkatonaság lenne az egyetlen megoldás? Itt volt legutóbb az árvíz. Ott is tették dolgukat a honvédek meg a civilek egyaránt. Mire lehet itt gondolni?

tegnap 16:08
 43/50 anonim ***** válasza:
0%

A hivatásos honvédségben szinte csak tisztek vannak. A honvédségünk egy vízfej, ami alól hiányzik a "test", a legénységi állomány.

Hogy mi a veszély?

1. A szomszédaink többsége rühell minket, a románok például úgy gondolják, hogy a Tiszáig övék kéne legyen az Alföld. Az, hogy nem támadnak meg, elsősorban annak köszönhető, hogy még mindig elég kockázatosnak látszik, ha megtennék, de ez a sorállomány nélkül erodálódik.

2. A szomszédban két éve háború dúl, és könnyen lehet, hogy ez már a harmadik világháború előestéje. Nyilván senki se akar háborúba menni, de ha úgy alakul, hogy belekényszerítenek, akkor baromira nem mindegy, hogy mennyire vagyunk felkészültek a helyzetre. Három hét alatt ki lehet képezni egy kiskatonát és kiküldeni a frontra, de annak leginkább az lesz az eredménye, hogy egy héten belül zsákban jön vissza. Jobb alapokkal az esélyek is jobbak.

3. A teljes civilizációnk felszámolja magát, minden fronton, ezt az 1972-ben kiadott Növekedés Határai óta tudjuk. Az, hogy eddig még nem omlott össze, nem jelenti azt, hogy nem is fog, méghozzá a jelek azt mutatják, hogy még a mi életünkben. Az se mindegy, hogy egy olyan helyzetet, amikor az állami szolgáltatások megszűnnek, vele a közbiztonság is, mennyire talpraesett, önvédelemre kész lakosság próbál kezelni. Arról nem is beszélve, hogy ha ez bekövetkezik, akkor az várható, hogy rablóhordák árasztják el a vidéket kívülről-belülről, nem mindegy, hogy fel tudjuk-e venni velük a harcot, vagy az azonnali megadás az egyetlen opció.

tegnap 16:25
 44/50 anonim ***** válasza:
0%

Azért Svájccal és a finnekkel példálóztam, mert náluk láthatóan jól működik a rendszer.

[link]

Ez a finn rendszerről szól, de biztos van hasonló cikk Svájcról is, ha érdekel, keress rá.

tegnap 16:33
 45/50 A kérdező kommentje:
43-as reális veszélyről kérdeztem, konteókkal nem áll módomban vitázni. Azt hittem komolyan gondolod, de ez a hozzászólás alaposan rácáfol erre. A finnek meg, hát istenem... Mindenesetre ilyen nálunk soha nem lesz ilyen a sorkatonaság a jelenleg is meglévő komcsi felfogás, mentalitás miatt, bár róluk sem feltételeztem hogy ennyire rajongnak egy, a pattintott kőkorszakban jellemző intézményért. Azért nem emiatt fejlettebbek tőlünk, mert nekik van sorkatonaságuk.
tegnap 16:39
 46/50 anonim ***** válasza:

Milyen konteó, te nagyon okos? Mi ebben a konteó? A Növekedés Határait a világ élvonalába tartozó tudósok írták, és azóta is ilyenek hivatkoznak rá rendszeresen. Egyébként hetvenes IQ-val is egyszerűen belátható, hogy véges rendszerben nincs végtelen növekedés, egyszer elfogy az összes erőforrás.

Vagy hogy a szomszédban háború van, és hogy az oroszok folyamatosan atommal fenyegetőznek, szintén ténykérdés, akármelyik ország akármelyik oldal médiáját nézed, nyilvánvaló kéne legyen.

ma 10:35
 47/50 A kérdező kommentje:

"véges rendszerben nincs végtelen növekedés, egyszer elfogy az összes erőforrás."

Ez maximálisan igaz, de az, hogy emiatt mostanában bármely társadalom bedőlne, azt nem gondolnám. Ez évtizedek kérdése.

De ezt a háborús fenyegetést továbbra sem értem. Egyeseknek valamiért szilárd meggyőződésük, hogy a világháború csakis vagy legjobban Európát érintené, hazánkat pedig kiemelten. Csak éppen sehogy nem érthető, mi közünk lenne két idegen, nem NATO-tag állam konfliktusához, akik majd elrendezik egymás között a dolgaikat.

ma 12:12
 48/50 anonim ***** válasza:

Senki nem mond semmi olyat, h "csakis vagy legjobban".

Arról van csak szó, hogy szemmel látható esély van rá, hogy minket is érinteni fog, ezért őrültség nem készülni rá.

A biztonsági övet se azért kapcsolod be, mert biztos vagy benne, jogy pont most csakis te szenvedsz majd balesetet.

ma 12:19
 49/50 A kérdező kommentje:

"szemmel látható esély van rá, hogy minket is érinteni fog"

Az én szemem semmi ilyet nem lát. Az hogy egyesek beszélnek össze-vissza meg fenyegetőznek, az egyszerű farokméregetés, semmi több. Senkinek esze ágában sincs valójában a másikra támadni. Se a NATO a ruszkikra, se fordítva. A cél itt még több pénz kisajtolása, ennyi van mögötte.

A biztonsági övet meg azért kapcsolod be leginkább, mert a jogszabály alapján kötelező. Sorkatonáskodni meg nem. Nem is lesz.

ma 12:27
 50/50 anonim ***** válasza:

"Senkinek esze ágában sincs valójában a másikra támadni." - Ja, ezt a mantrát mondogatták sokan még 2022 januárjában is, aztán mi lett belőle.

Persze, hogy nem lát a szemed, ha csukva tartod! Na, további jó okoskodást, én ebből kiszálltam.

ma 12:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!