Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Az értelmetlen szívatáson...

Az értelmetlen szívatáson kívül mi lenne a valós funkciója a sorkatonaságnak?

Figyelt kérdés
Az hogy megnevelje az embereket (kell őket nevelni?), vagy hogy háborúra készítsen fel, vagy hogy valódi közösséggé kovácsoljon embereket (mindenhol az öncélúság megy, ott is)? Vagy tulajdonképpen micsoda?
okt. 23. 19:36
1 2 3 4 5 6
 21/51 A kérdező kommentje:
Ennek ellenére teljes biztonságban vagytok ott Borsodban
okt. 24. 15:03
 22/51 anonim ***** válasza:
68%

Most mi még igen, főleg hogy mi nem vagyunk határosak velük. De mi a helyzet a szabolcsiakkal, akik határosak? Lengyel és román terültre már érkezett jó néhány eltévedt orosz eszköz. Mi lesz, ha a stratégiai célpont csapi átrakónak szánt rakéta 2kmrel mellémegy?

Egyszer ugorj át Sátoraljaújhelyre, ott van a nemzeti összetartozás hídja ( pénztemető,feleslegges függőhíd ), a hídról vagy a mellette lévő kilátóból ellátsz Ungvárig, az ottani reptér stratégiai célpont, látótávolságban.

Barcson is biztonságban voltak az első BL855-ös kazettasbomba megérkezéséig, utána már ők is picit máshogy gondolták ezt.

okt. 24. 16:41
 23/51 anonim ***** válasza:
79%

Sorkatonaság vs. professzionális hadsereg, mindenhol ugyanaz a képlet: az utóbbi harcértéke jóval magasabb, de többe is kerül. A sorállomány az élőerőt, a tömeget képezi - olcsóbban mint ugyanazt hivatásosokból felépíteni.

További szempont, hogy ahol magas a fenyegetettség, vagy arra kell készülni hogy minél több hadrafogható ember legyen egy esetleges konfliktus esetén (pl. Izrael, Dél-Korea) ott célszerű a lakosság nagyobb részét kiképezni, hogy háború esetén behívható s gyorsan hadrendbe állítható legyen.

A sorállomány "nevelése" nem öncélú, a parancskövetésre történő "igazítás", irányba állítás a célja.

okt. 24. 22:18
 24/51 A kérdező kommentje:

23-as igen, de nálunk egyáltalán nem magas a fenyegetettség, semmivel nem magasabb, mint 5 vagy 10 éve.

22-es Szabolcsban is teljes biztonságban van mindenki. Anno Barcsot valóban eltalálták többször is, ez igaz, de hazánk mégsem károsodott érdemben a délszláv háború miatt. Pedig az közelebb volt mint az orosz-ukrán. Mégsem vettünk részt benne azon kívül, hogy néhány Kalasnyikov gazdát cserélt.

okt. 25. 08:29
 25/51 anonim ***** válasza:
69%

Te magad teszed - kérdező - okafogyottá a "kérdésedet" azzal, hogy nem is igazán a kapott válaszok tartalma érdekel, hanem csak fújod a saját jól betanult nótádat. Szerintem teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy minek minek irkálsz ki kérdést egy ilyen oldalra, ha érdemben nem is érdekelnek a válaszok?

Ez nagyjából az "Igen/Nem?"-re adott "Sárga" válasz esete.

-Semmi értelme!

okt. 25. 08:38
 26/51 A kérdező kommentje:
Feltettem egy kérdést, de ez szerinted kizárja azt, hogy állást foglaljak benne? Nem egy használható válasz érkezett, csak azokkal vitatkoztam, amelyekkel nem értek egyet. Igen. Továbbra is állítom, hogy Magyarországon - akárcsak Európában általánosságban - nincs valós fenyegetettségi helyzet, nincs háborús veszély, világháborúnak semmi jele. Ha szerinted mégis ez a helyzet, akkor írd le.
okt. 25. 08:42
 27/51 A kérdező kommentje:
Azt is állítom, hogy regionális konfliktusok vannak és lesznek is, de ezek mindig megmaradnak ezen keretek között. Jelenleg egyik konfliktusról sem lehetne azt állítani, hogy bármelyik is eszkalálódna a közeljövőben.
okt. 25. 08:43
 28/51 anonim ***** válasza:
63%

Vannak, akik másként gondolják - és ezen vagy képtelen túltenni magad.

A válasz ettől még válasz marad, - ez egy olyan témakör, amely véleményezési szintű válaszokat generál, nincs jó vagy rossz válasz, de a jelek szerint felesleges ilyen apróságokkal foglalkozni esetedben.

okt. 25. 08:56
 29/51 A kérdező kommentje:

28-as azért teszem rajta túl nehezen magam, mert, mivel leírtam hogy mi az álláspontom ebben a kérdésben, így riogatásnak, alaptalan hangulatkeltésnek veszem azon információkat, amelyek szerint a világ nagyobb része most igenis háborúra készül. Ez a te nézőpontodból jelentheti azt, hogy homokba dugom a fejem és nem akarom észrevenni azt ami ténylegesen történik körülöttem, de én akkor sem látom ezt a veszélyt. És nem is akarok ettől "rettegni" egy életen keresztül, hogy folyton attól tartsunk, hogy mikor fognak megtámadni bennünket. Amúgy miért tennék? Magyarázza el valaki érthetően, hogy aki meg akarna minket támadni, mit nyerne velünk? Önmagában az, hogy területet foglalni, annak nincs ma már jelentősége. Stratégiai szempontból nem vagyunk jelentősek.

És ezért gondolom azt, hogy nálunk nincs szükség sorkatonaságra (szerintem korábban sem volt), mert békeidőben vagyunk és így a jelenlegi létszám teljesen elegendő, felesleges volna felduzzasztani. Meg nem is mindenki alkalmas rá, ez is egy hivatás, egy munka, mint a többi.

okt. 25. 09:08
 30/51 anonim ***** válasza:
0%

Geopolitikailag vagyunk érdekes helyen. Kultúrák, ideológiák, diplomáciai, katonadiplomáciai, gazdasági érdekek találkoznak-ütköznek a térségben, - ezért nem mindegy sok esetben a mindegynek látszó részletek sokasága.

Van aki tökéletes biztonságban érzi magát ott, ahol most van jelenleg és van, aki nem így érzi. Meg kell hagyni mindkét vélemény jogosultságát szerintem és nem vezet sehová, ha elkezdi egymást szekálni, savazni az ellentábor. Békeidőben a 10 ember is sok békét fenntartani, de a háború esetén szükséges ember hadra foghatóvá tétele nem megy ezzel szemben kettő nap leforgása alatt. Egy nyelven sem tud megszólalni bárki egyik napról a másikra, - minimum egy alap szókincset el kell ahhoz sajátítani, hogy legalább makogni tudjon valakivel az ember az adott nyelven, amikor szükségessé válik ez számára és ez időbe, energiába kerül. Intő jel, hogy a történelem - az aktuális kor színvonalához igazodóan ugyan, de - ismétli magát. Nagyjából 70 évente "elgurul a gyógyszere" néhány embernek, akikre sajnos hatalom, befolyás van éppen ruházva és nem szégyellnek tömegesen beáldozni emberi életeket a saját céljaik elérése okán, - hatalom, befolyás, területi viták, nyersanyagok újra felosztása, etnikai villongások... Most is éppen ezt éljük meg - és nem lehet látni a végét a jelenlegi történéseknek sem. Amikor valaki a sorkatonai szolgálat létjogosultságát támogatja, akkor többnyire olyan alapok elsajátítására gondol szerintem, amely a szervezett ellenállásra elégséges, - teljesen felesleges valóságtól elrugaszkodott végletekben gondolkodni.

okt. 25. 09:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!