Az értelmetlen szívatáson kívül mi lenne a valós funkciója a sorkatonaságnak?
"Magyarázza el valaki érthetően, hogy aki meg akarna minket támadni, mit nyerne velünk?"
Napóleon mit nyert azzal, hogy Moszkváig ment? Az élet nem csupa racionalitás.
"És nem is akarok ettől "rettegni" egy életen keresztül, hogy folyton attól tartsunk, hogy mikor fognak megtámadni bennünket."
Nem kell ettől rettegni, van erre megoldás: az elrettentés. Ha megfelelő elrettentő erővel rendelkezel akkor nagyon nagy valószínűséggel nem fognak megtámadni. Ezért vagyunk NATO tagok is. Az elrettentés nyilván katonai erőt jelent.
Ez persze nem legitimizálja az általunk ismert sorkatonaságot vagy annak szükségességét, mert az valóban értelmetlen.
A svájci modell pl ilyen tekintetben jobb, mert biztosít egy elég nagy állomány és közben nem teszi tönkre az emberek fiatalságát.
De ha nem akarsz rettegni, miért zárod az ajtót vagy miért van kerítésed?
"Nagyjából 70 évente "elgurul a gyógyszere" néhány embernek"
Na ezt például sosem értettem, hogy akkor miért nem azt az egy embert likvidálják ahelyett, hogy emberek millióinak életét tegyék kockára. Azt az egy embert sem biztosítják agyon, ha mégis, akkor a tegyük fel hogy több ezer fős bizalmi stábjából biztos vannak olyanok, akik szívesen látnák őt holtan. Például van egy korhű felvétel, szerintem a 30-as évekből lehet, amikor Joszif Visszárionovics baktat fel az emelvényre teljesen egyedül. Nem volt egy bátor ember sem a nézők között, aki célba vette volna?
31-es lehet hogy akkoriban még az volt fontos hogy ki mekkora területet ural. Bonaparténak biztos imponált hogy egy nagyhatalommal vetekedett. Nem tudom valójában mi cél vezérelte, nem láttunk az agyába.
Kerítésem nincs, mert társasházban élek. Az ajtóm meg azért zárom, mert nem óhajtom nyilvánosan élni a magánéletemet, nem akarom, hogy bárki belelásson. Viszont jó időben nyitott ablaknál vagyok meg úgy is alszom. Azért olykor egy-egy poloska betalál :))
1. Hogy ha megtámadnánk Hazánkat, legyen aki megvédje, ne álljunk itt csupasz seggel
2. Hogy a teljes férfilakosság alkalmas legyen arra az alapvető férfi feladatra, hogy képes megvédeni magát és a közösségét
3. Hogy a zombi kütyüfüggő hülyegyerekekből embert faragjon, aki képes bajtársi emberi kapcsolatokra, van némi fegyelme, és képes egy feladatot végrehajtani
32 - Nem olyna könnyű egy diktátort kivégezni, mint ahogy azt Móricka elképzeli.
Láttam egy felvételt, ahol egy katonai dísszemlén egy kiskatona megkísérelte gyorsan előrántani a fegyverét, nyilván, hogy lelője a fejest, aki épp elvonult előtte. Még félig se kapta le a válláról a puskát, már hárman voltak rajta, fogták le, és csavarták ki a fegyvet a kezéből.
17-18 Te összekevered a rettegést azzal, hogy valaki reálisan felmér egy veszélyt, és ésszerű lépéseket tesz a minimalizására.
Rettegni felesleges, sőt kontraproduktív, az ésszerű felkészülés viszont az egész civilizációnkra jellemző - gondolj csak a sok közlekedési vagy munkavédelmi szabályra. Nem tudom, miért pont a katonasággal teszünk kivételt, és vállaljuk fel, hogy védtelenné váljunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!