Milyen előnyei voltak, illetve milyen előnyei lennének most, ha visszavezetnék a sorkatonaságot?
"Kivétel nélkül negatív élményeket társítottak hozzá,"
Érdekes, az én ismerőseim nem, inkább olyan "volt, elmúlt" módon álltak hozzá.
49-es csak azoknak volt előny, akik ezáltal munkához juthattak és nem kellett hajléktalanként vagy koldusként tengődniük. A bunkó agresszív alkoholista tiszteknek akiket másutt sem tűrtek volna. Így a családjuknak is nyugtuk volt tőle, már ha volt neki egyáltalán.
Azt azért ismerd el, hogy nem mindenhol vették egyformán komolyan. Apám Rétságon szolgált, kb. semmit nem csináltak ami a katonaélettel szorosan összefüggne. Lopták az olajat, vedelték a szeszt ipari mennyiségben.
"Megfigyeléseim szerint, akinek nagyon rossz élményei voltak, az az élet civil területén is nehezen alkalmazkodott." Azért ez így általánosságban nem igaz, akkor miért lettek sokan öngyilkosok? Szerinted ők kötelező katonaság nélkül is azok lettek volna? Kötve hiszem.
"Téphetjük a szánkat napestig, hogy ez időpocséklás volt" Nevezzük nyugodtan nevükön a dolgokat, ha egyszer az volt. Oké hogy kötelesség volt, most meg már nem az, nyugodtan lehet ellene tenni, úgysem lesz már ilyen a mi életünkben soha többet.
"nem kellett hajléktalanként vagy koldusként tengődniük."
Az előző rendszerben nem voltak hajléktalanok és koldusok, ezek a "szép, új világ melléktermékei". Később meg kötve hiszem, hogy aki egy katonai akadémiát el tudott végezni (netalán meg tudta tanulni egy MIG-29 vadászgép kezelését), civilben hajléktalan vagy koldus lett volna.
"A bunkó agresszív alkoholista tiszteknek akiket másutt sem tűrtek volna."
Nem volt mind sem bunkó, sem agresszív. Valószínűleg kevered a főiskolát, akadémiát végzett tiszteket a továbbszolgáló, illetve hivatásos tiszthelyettesekkel, de még azokra sem volt mindre jellemző. Vesd össze, hogy a sorálományban hány bunkó ember lehetett, aki alig várta, hogy kiengedjék és megcélozza az első kocsmát. Barátom mesélte, hogy a "bevonuló" vonatra valakinek a rokonai feladtak egy láda sört, és a vonatparancsnok azt mondta, addig nem indulnak el, amíg le nem veszik róla. Mit várhattak el "odabent" az ilyen sorkatonától, vagy az olyantól, aki tökrészegen ment bevonulni?
"Azt azért ismerd el, hogy nem mindenhol vették egyformán komolyan."
Elismerem, de egy évig én sem csináltam olyat, ami a katonai élettel szorosan összefügött volna, még sem loptam olajat és vedeltem a szeszt, pedig állandó kilépőm volt, akár kint is leihattam volna magamat. Ha az apádék semmit nem csináltak és esetleg unatkoztak, nem volt kötelező inni, könyvet is lehetett volna olvasni. Ez csak kúltúra kérdése. Nálunk volt olyan ember, aki átjárt a külföldi tagozatra, -ahol én voltam egy évig, az ott lévő angolai katonanövendékektől portugálul tanulni.
"ők kötelező katonaság nélkül is azok lettek volna?"
Lehet. Akinek suicid hajlamai vannak, azt nem csak a katonaság sarkalhatja öngyilkosságra, hanem más traumák is.
" kötelesség volt, most meg már nem az"
Sorkötelesség nem, de hadkötelezettség ma is van.
"Így a családjuknak is nyugtuk volt tőle, már ha volt neki egyáltalán."
Volt nekik, effelől nyugodt lehetsz, a feleségek gyakran szintén a katonaságnál dolgoztak polgári alkalmazottként. Nem kell démonizálni, demoralizálni valakit csak azért, mert a hivatásos katonai pályát választotta. Valszeg nem tudod, de nagyobb városokban voltak tiszti-klubok, ahol enni-inni is lehetett (jártam ilyenben), nem a tivornya ment bennük, és volt/van etikai kódex is. Amikor kipattant, hogy az egyik fiatalabb százados összeszűrte a levet egy idősebb őrnagy fiatal feleségével (mindkettő felesége szintén a katonaságnál dolgozott), azt a századost lefokozták és máshová helyezték.
BécsiFehér, két kérdést engedj meg: A katonaság parancsuralmi rendszer. A hajózás meg a repülés az miért ugyanilyen elven működik? Minthogy ott is parancsolnak. Az is hadászatból ered, vagy önmagában is ilyen lenne, enélkül nem lenne értelmük?
Másrészt írták néhányan más fórumokon, hogy ők első lépcsős alakulatoknál szolgáltak (Pécsett az "Áper"-ben) és ott nagyon is intenzíven ugráltatták őket. Az micsoda hogy első lépcsős? Háború esetén őket vetették volna be elsőnek?
A hajózás és a repülés veszélyes üzem, ezért szigorú, nemzetközi szabályai vannak. Ezeket csak alá-fölé rendeltséggel és felelősségek hozzárendelésével lehet betartatni, azért van kapitány a hajón, akinek a parancsait követni kell, de ő viseli a felelősség terhét is, ha valami baj történik. A kapitány akár örizetbe is vehet és a legközelebbi kikötőben átadhat a hatóságoknak parancsmegtagadásért valakit, vagy több embert "zendülésért".
A kereskedelmi pilóta is felelős mindenért, ami a gépen történik, és a személyzet köteles engedelmeskedni neki. Ő meg köteles a légiirányításnak engedelmeskedni, pl. még ahhoz is engedélyt kell kapnia, hogy a földön a hajtóműveket elindítsa. Sokan talán nem tudják, hogy még az utasok fölött is van jogköre, akár meg is bilincseltethet egy renitens utast, és leszállás után átadhatja a hatóságoknak.
Szerintem ezek nem a hadászatból erednek, hanem a kereskedelmi hajózással alakulhattak ki. Amúgy, a rendőrségnél és a tűzoltóságnál is parancsolnak, és bizonyos fokig az olyan cégeknél is, mint a vasút vagy a posta, csak ezeknél utasításnak nevezik a parancsot.
Elsőlépcsős alakulatoknak a Dunántúlon lévő alakulatokat nevezték. Egy akkori háborús helyzetben Ausztria felől támadták volna meg Magyarországot (a légicsapás olasz repterekről jött volna), ezért a Dunántúlra összpontosították a haderő nagyobb részét. Ők magasabb hadkészültségben voltak (ha jól tudom) és többször mozgósították őket gyakorlásként. Ott voltak pl. többségben páncélos csapatok is (harckocsizók). Feladatuk, tudtommal elsősorban az volt, hogy egy nyugatról jövő támadást lassítsák addig, amíg az itt állomásozó szovjet hadsereg mozgásba lendül, mert elsősorban nekik volt olyan haderejük ami fel tudta venni egy NATO hadsereggel a harcot.
#53: "és a normális ember örül, hogy a gyerekének már nem kell ebben részt vennie és másoknak sem kívánja."
Akkor ezek szerint pl. Ausztriában, Svájcban, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Görögországban, Izraelben csupa normálatlan ember él, főleg, hogy van ahol még a nőkre is vonatkozik a sorkötelesség.
59- főleg azért van, mert létszámhiány van hivatásosokból.
Itt leírják a jelenlegi európai helyzetet, és, hogy mik a jövőbeni elképzelések:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!