Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Milyen előnyei voltak, illetve...

Milyen előnyei voltak, illetve milyen előnyei lennének most, ha visszavezetnék a sorkatonaságot?

Figyelt kérdés
Csak az előnyök, a hátrányok nem érdekelnek.
máj. 18. 20:22
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 anonim ***** válasza:
78%

19/19

Mert ez a hagyomány, kik lennének a kiképzők? Olyan jelenleg hivatásosok akiknek a legnagyobb része anno sorkatona volt.

Kik rendelnék el a visszavezetését? Akik anno kivezették és egy részük maguk is sorkatona volt.

Miből finanszíroznák a visszavezetését? Akkori viszonylathoz képest most még kevesebb forrásból lehetne létrehozni tehát még annyi éleslőszert, fegyvert sem látnának a kényszersorozottak mint anno amikor a fidesz megszüntette.

Mondj egy okot miért lenne most más mint akkoriba?

máj. 19. 19:16
 22/65 anonim ***** válasza:

Biztos lenne változás, most tegyük fel igaza van a kérdezőnek. Ha azt vesszük, hogy 20-25 éve a rendőrök gyűrött ruhában simán zsebre is dolgoztak, a buszsofőrök mackónadrágban cigizve vezettek, a gyári melósok piáltak, a bányászok szintúgy, és lopták a fél bányát, akkor a mai szemlélet szerint biztosan lenne változás.

Nézzünk meg egy autóipari multit, pl. ahol én dolgozom. Műszakkezdéskor szó szerint sorbaállítanak minket, és kiosztják a munkát visszakérdezést, ellentmondást nem tűrve.

Biztos más lenne, ha mai szemlélettel lenne szervezve, EU-konform, meg mindenféle tudatosság szerint. Alkohol a közelben nem lenne, cigi csak meghatározott helyen és időben, 5 méterre x ponttól, mindenhol kamera, minden katonai autó tankján plomba és szintjelző, kemény biztonsági szolgálat, mint egy multinál.

máj. 19. 19:25
 23/65 A kérdező kommentje:

Tessék 20.-as, a 22.-es meg is válaszolta neked.

Most ezek után én kérdezem tőled, hogy a sorkatonaság miért működne máshogyan, mint minden más?

máj. 19. 19:31
 24/65 anonim ***** válasza:
72%

Tegyük fel visszahoznák.

Én 35 éves létemre sem tudnám azt elképzelni, hogy alkoholista tiszteknek szerezzük be a piát, na meg magunknak is, cigizünk, reggel futunk, centit vágunk, padlót súrolunk, a kopaszokat jól megszívatják, egyebek.

Mekkora ipar települne arra, hogy mindenféle jogvédő szervezet menne neki a honvédségnek.

máj. 19. 19:31
 25/65 anonim ***** válasza:
19%

SEMMIT nem tudtok sokan a MAI Magyar Honvédségről. -Számot adott erről itt is jó pár ember! Akikről írok most, azok a sötét középkorban élnek és 100 éves történetekbe kapaszkodva erőlködnek most is. Nem 1980-at írunk már, - amikor tényleges alapja volt annak, amivel itt néhányan hozakodtatok elő.

Meg lehet úgy is szervezni egy kiképzési rendszert, hogy senkinek ne kelljen tartósan távol maradnia a családjától, - még csak arra sincs szükség, hogy időről-időre az lakhelyétől távol kelljen feladatokat teljesítenie vagy tartósabb időn keresztül ne aludhasson otthon. Ez nem bolt az államnak sem és azért a tájegységért, amelyen él az ember, többre is képes, mint egy számára teljesen idegen, távoli környezetért.

máj. 19. 21:46
 26/65 anonim ***** válasza:
68%
#25 Az, hogy a mai hivatásos és önkéntes tartalékos rendszer hogyan működik, annak semmi köze ahhoz, hogy a kötelező sorkatonaság milyen lenne.
máj. 19. 21:52
 27/65 anonim ***** válasza:
68%

Nehéz megítélni, mert 2002-ben megszűnt a sorkatonaság, és az még más világ volt. Nem volt internet, kommunikációs forradalom, népmozgások, politikai állatkodás, a rendszerváltás emléke közelebb volt.

Az biztos, ha 100 sorkatonából 1-et meg is tanítottak lőni, megtanították-e arra, hogy valóban meg is húzza a ravaszt, ha arra kerülne a sor.

Én nem voltam már sorkatona, és nem értettem, amikor a főnököm 3 hónapja nógatott, hogy be fogja varratni a zsebem, mert mindig zsebre dugott kézzel jártam. Akkor mondták az idősebbek, fiam, nem voltál katona, ott bevarrták némely katona zsebét, mert zsebre tette a kezét. Néztem nagyot, hogy mekkora egy barom világ lehetett az.

Apám határőr volt, ő sem szerette. Én nem is látok rajta olyant 63 éves létére, amit megtanult ott. Inni szeret, maximum azt.

máj. 19. 21:59
 28/65 anonim ***** válasza:
84%

Előnye csak akkor lenne, ha kézzelfogható tudást adnának, pár hónap alatt. Nem futásra gondolok a gyakorlótéren, meg ruha élére hajtogatására.

A jelenleg rendszeresített fegyverek kezelésére. A harctéren, ha arra kerül a sor, nem sokat érsz azzal, hogy élére van hajtva az inged, vagy jól tudsz padlót mosni.

Biztos máshogy kellene szervezni, de jelenleg a laktanya állományunk a hivatásosoknak elegendő, a sorállomúnyú laktanyák az eszényeté lettek.

máj. 19. 22:07
 29/65 anonim ***** válasza:
58%

A futás állóképességről szól - ellentétben azzal a hittel, hogy szívatás.

Volt szerencsém feladatot teljesíteni a "0-pontnál", ahol napsütésben, gyakorlóban kellett lenni. Tettem a dolgomat, ahogyan az elvárható volt és a nap végére értettem meg, hogy miért elvárt szintidőket teljesíteni például futásból is. Nem kellett ringatni este annak ellenére sem, hogy akkoriban 15:40 körül futottam le a 3200 métert, - mert a friss levegőn, napsütésben végzett egész napos feladat tette a dolgát. Az csak álom, hogy mindenhová, mindenkit, minden alkalomból jármű visz, ill. hoz. A menetgyakorlatok sem egyénre szabott hobbit elégítenek ki, - oka van.

Az pedig alap, hogy a közvetlen környezetedben tarts önállóan rendet, mert nincs rendszeresített cseléd Mari úgy, ahogyan fűszoknyás lányok sem, akik a személyre szabott kívánságaidat lesik. Élhetnél mocsokban is, de a járványokat meg kell valahogyan előzni, ha adódik egyszerű mód rá. -Ettől függetlenül foglalkoztat takarítókat a honvédség, akik rendszeresen takarítanak is, tehát ez az aggodalmad alaptalannak tűnik. Minden csak elhatározás, szervezés és működő logisztika kérdése, ami a fejekben tartott renddel kiegészítve egy élhető, végrehajtható valamit eredményezne. Persze a nem akarásnak nyögés a vége!

máj. 19. 22:28
 30/65 anonim ***** válasza:
27: pontosítás: 2004-ben szűnt meg. Én még voltam 2002-ben sorozáson, be is rántottak volna, ha nem járok egyetemre.
máj. 20. 11:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!