Milyen előnyei voltak, illetve milyen előnyei lennének most, ha visszavezetnék a sorkatonaságot?
19/19
Mert ez a hagyomány, kik lennének a kiképzők? Olyan jelenleg hivatásosok akiknek a legnagyobb része anno sorkatona volt.
Kik rendelnék el a visszavezetését? Akik anno kivezették és egy részük maguk is sorkatona volt.
Miből finanszíroznák a visszavezetését? Akkori viszonylathoz képest most még kevesebb forrásból lehetne létrehozni tehát még annyi éleslőszert, fegyvert sem látnának a kényszersorozottak mint anno amikor a fidesz megszüntette.
Mondj egy okot miért lenne most más mint akkoriba?
Biztos lenne változás, most tegyük fel igaza van a kérdezőnek. Ha azt vesszük, hogy 20-25 éve a rendőrök gyűrött ruhában simán zsebre is dolgoztak, a buszsofőrök mackónadrágban cigizve vezettek, a gyári melósok piáltak, a bányászok szintúgy, és lopták a fél bányát, akkor a mai szemlélet szerint biztosan lenne változás.
Nézzünk meg egy autóipari multit, pl. ahol én dolgozom. Műszakkezdéskor szó szerint sorbaállítanak minket, és kiosztják a munkát visszakérdezést, ellentmondást nem tűrve.
Biztos más lenne, ha mai szemlélettel lenne szervezve, EU-konform, meg mindenféle tudatosság szerint. Alkohol a közelben nem lenne, cigi csak meghatározott helyen és időben, 5 méterre x ponttól, mindenhol kamera, minden katonai autó tankján plomba és szintjelző, kemény biztonsági szolgálat, mint egy multinál.
Tessék 20.-as, a 22.-es meg is válaszolta neked.
Most ezek után én kérdezem tőled, hogy a sorkatonaság miért működne máshogyan, mint minden más?
Tegyük fel visszahoznák.
Én 35 éves létemre sem tudnám azt elképzelni, hogy alkoholista tiszteknek szerezzük be a piát, na meg magunknak is, cigizünk, reggel futunk, centit vágunk, padlót súrolunk, a kopaszokat jól megszívatják, egyebek.
Mekkora ipar települne arra, hogy mindenféle jogvédő szervezet menne neki a honvédségnek.
SEMMIT nem tudtok sokan a MAI Magyar Honvédségről. -Számot adott erről itt is jó pár ember! Akikről írok most, azok a sötét középkorban élnek és 100 éves történetekbe kapaszkodva erőlködnek most is. Nem 1980-at írunk már, - amikor tényleges alapja volt annak, amivel itt néhányan hozakodtatok elő.
Meg lehet úgy is szervezni egy kiképzési rendszert, hogy senkinek ne kelljen tartósan távol maradnia a családjától, - még csak arra sincs szükség, hogy időről-időre az lakhelyétől távol kelljen feladatokat teljesítenie vagy tartósabb időn keresztül ne aludhasson otthon. Ez nem bolt az államnak sem és azért a tájegységért, amelyen él az ember, többre is képes, mint egy számára teljesen idegen, távoli környezetért.
Nehéz megítélni, mert 2002-ben megszűnt a sorkatonaság, és az még más világ volt. Nem volt internet, kommunikációs forradalom, népmozgások, politikai állatkodás, a rendszerváltás emléke közelebb volt.
Az biztos, ha 100 sorkatonából 1-et meg is tanítottak lőni, megtanították-e arra, hogy valóban meg is húzza a ravaszt, ha arra kerülne a sor.
Én nem voltam már sorkatona, és nem értettem, amikor a főnököm 3 hónapja nógatott, hogy be fogja varratni a zsebem, mert mindig zsebre dugott kézzel jártam. Akkor mondták az idősebbek, fiam, nem voltál katona, ott bevarrták némely katona zsebét, mert zsebre tette a kezét. Néztem nagyot, hogy mekkora egy barom világ lehetett az.
Apám határőr volt, ő sem szerette. Én nem is látok rajta olyant 63 éves létére, amit megtanult ott. Inni szeret, maximum azt.
Előnye csak akkor lenne, ha kézzelfogható tudást adnának, pár hónap alatt. Nem futásra gondolok a gyakorlótéren, meg ruha élére hajtogatására.
A jelenleg rendszeresített fegyverek kezelésére. A harctéren, ha arra kerül a sor, nem sokat érsz azzal, hogy élére van hajtva az inged, vagy jól tudsz padlót mosni.
Biztos máshogy kellene szervezni, de jelenleg a laktanya állományunk a hivatásosoknak elegendő, a sorállomúnyú laktanyák az eszényeté lettek.
A futás állóképességről szól - ellentétben azzal a hittel, hogy szívatás.
Volt szerencsém feladatot teljesíteni a "0-pontnál", ahol napsütésben, gyakorlóban kellett lenni. Tettem a dolgomat, ahogyan az elvárható volt és a nap végére értettem meg, hogy miért elvárt szintidőket teljesíteni például futásból is. Nem kellett ringatni este annak ellenére sem, hogy akkoriban 15:40 körül futottam le a 3200 métert, - mert a friss levegőn, napsütésben végzett egész napos feladat tette a dolgát. Az csak álom, hogy mindenhová, mindenkit, minden alkalomból jármű visz, ill. hoz. A menetgyakorlatok sem egyénre szabott hobbit elégítenek ki, - oka van.
Az pedig alap, hogy a közvetlen környezetedben tarts önállóan rendet, mert nincs rendszeresített cseléd Mari úgy, ahogyan fűszoknyás lányok sem, akik a személyre szabott kívánságaidat lesik. Élhetnél mocsokban is, de a járványokat meg kell valahogyan előzni, ha adódik egyszerű mód rá. -Ettől függetlenül foglalkoztat takarítókat a honvédség, akik rendszeresen takarítanak is, tehát ez az aggodalmad alaptalannak tűnik. Minden csak elhatározás, szervezés és működő logisztika kérdése, ami a fejekben tartott renddel kiegészítve egy élhető, végrehajtható valamit eredményezne. Persze a nem akarásnak nyögés a vége!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!