Milyen előnyei voltak, illetve milyen előnyei lennének most, ha visszavezetnék a sorkatonaságot?
10.: Az nem igaz, hogy a csóróság az oka annak a viselkedésnek és mentalitásnak azokban a bizonyos körökben. Az 1950-es években olyan szegénység volt, hogy el sem tudjuk hinni, és mégis az emberek becsületesebbek voltak egymással, és sokkal jobban összetartottak. Nem volt olyan, hogy egy bidám-bidám terrorizálhatta a szomszédjaikat, vagy az egész életüket. Az is általános, hogy egy ilyenből 2-3 felszáll a buszra/villamosra, aztán 20 magyar meg se mer nyikkanni.
Na mind1, ne is menjünk most ebbe bele. Ezek a dolgok úgyis mindig megvannak magyarázva. Amikor ezekről beszélünk, akkor a szegénység az ok. 70 évvel ezelőtt pedig azt mondták, hogy a nagy nincstelenségben egymásra voltak szorulva az emberek, és azért voltak annyira összetartóak. Érdekes ellentmondás.
Sok minden megváltozott.
Egyre több a tanult, művelt kisebbségi, de még mindig nem eléggé magas az arány. Erre gondoltam leginkább, amikor azt írtam, hogy nincsenek motiválva tömegesen az emberek. A leszakadt, egyre igénytelenebb magyarok vonatkozásában is ez áll. Valójában egyik hatalmat gyakorló kormánynak sem érdeke, hogy az embereknek értelmesen teljen el az élete, mert a saját jólétével volt és van is mindegyik elfoglalva. Az már nem jut el a tudatukig, hogy mi lesz a vége annak, hogy folyamatos bizonytalanságban, kilátástalanságban tartják a lakosság jelentős hányadát. Nem meglepő módon nem is fogja érdekelni azt az embert ilyesmi, aki képes egy kormányciklus alatt többszörösen bebiztosítani saját magának és a leszármazottjainak több élethosszra a jólétet.
Előny: Nagyfokú munkanélküliség esetén a sorkatonák kiesnének a munkaerőpiacról egy időre, árvizeknél be lehetne őket vetni, valamekkora csapatban gondolkodást tanulnának. Már ha a valódi értelmes foglalkozás menne.
Hátránya: Kivonják a legszebb éveikből a fiatalságot, értelmetlen dolgokra pazarolják az idejüket, rengeteg fiatal fiú egy helyen= alkoholizálás, cigi ezerrel.
Jelenleg értelmetlen a gondolat is, mert az országnak nincsenek már olyan laktanyái. Minden az enyészeté, vagy el lett kótyavetyélve már.
Én nem voltam már katona, de rengeteg katonaviselt embert ismerek munkahelyről, a lakhelyemről. Legalább 200 férfit. De Én egyiken sem láttam azt, hogy a katonaság rendbe tette volna őket ifjonti korukban.
Alkoholizmus nagy részüknél alap dolog, vagy már felhagytak vele páran, dolgozni nagy részük sosem szeretett, lopni, csalni, hazudni megy némelyeknek.
Állítólag a sorkatonaság becsületre, tisztességre nevel. Nekem volt egy volt százados munkatársam, a kölcsönkért könyvemet 4 év után úgy kaptam vissza, hogy elmentem érte, mert b@szott rá. Igazi lusta, ki ha én nem ember volt.
Előnye akkor lenne, ha mindenkitől begyűjtenék az okostelefont, és lenne normális kiképzés, normális fegyverekkel. De csak akkor látnám értelmét, ha valódi ellenség lenne, illetve tényleges háború eszkalálódna hazánk ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!