Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Milyen előnyei voltak, illetve...

Milyen előnyei voltak, illetve milyen előnyei lennének most, ha visszavezetnék a sorkatonaságot?

Figyelt kérdés
Csak az előnyök, a hátrányok nem érdekelnek.
máj. 18. 20:22
1 2 3 4 5 6 7
 31/65 BécsiFehér ***** válasza:
0%

"Előnye csak akkor lenne, ha kézzelfogható tudást adnának, pár hónap alatt."

Megszűnése előtt pont ez volt a panasz a hivatásos állomány részéről, hogy 6 hónap kevés ahhoz, hogy kézzelfogható tudást adjanak át a korszerű haditechnikáról.

"A harctéren, ha arra kerül a sor, nem sokat érsz azzal, hogy élére van hajtva az inged, vagy jól tudsz padlót mosni."

Hihetetlennek tűnik, de nagyon is sokat ér.

Nagyon sokan eltévesztik, hogy az egykori sorkatonaság nem arról szólt, hogy a besorozottak számára volt-e értelme, ez nem volt szempont sehol a világon. Az akkori világpolitikai helyzet kontextusában kidolgozott katonai doktrína alapján az országok számára volt értelme. Hogy én akarom-e, az nem érdekelt senkit, alkotmányos kötelezettség volt, amit teljesíteni kell. Meg lehetett tagadni, ha inkább néhány év börtönt akartam volna helyette. Érdekes, mégis kevesen éltek ezzel a lehetőséggel a Jehova tanúin kívűl.

Ha előnyökről kell beszélni, volt aki ott tanult meg teherautót vezetni, vagy mondjuk légiirányítási ismereteket sajátított el, amit civilként hasznosíthatott, de a katonaság részéről megint csak nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy egy esetleges háborús helyzetben ezt tudja majd hasznosítani. Szakmát elsősorban nem ott kellett tanulni.

Nekem (és másoktól is hallottam ezt), az is hasznosnak tűnt (ha nem is előnynek), hogy ha az embert nem engedték ki 1-2 hétig, akkor egész más íze volt még a levegőnek is, amikor kimentem. Vagy másképp néztem az egyébként közömbös szülővárosomra. Mondhatná valaki, hogy minek ilyeneket tapasztalni, nem jobb, ha mindíg azt csinálok, amit akarok? Szerintem nem árt, ha valaki életében csak egy ideig is olyan helyzetbe kerül, amikor nem azt csinál, amit akar.

Ami a cigizést és az alkoholizálást illeti, egyéni döntés, nem hiszem, hogy bárkit is a katonaság kényszerített volna erre. Sőt, nem kapott dícséretet érte, ha valaki lebukott azzal, hogy részegen tért vissza a laktanyába.

jún. 3. 11:45
 32/65 anonim ***** válasza:
100%

"Mondhatná valaki, hogy minek ilyeneket tapasztalni, nem jobb, ha mindíg azt csinálok, amit akarok?"

Nekem pont ez a jobb, és így is tudom értékelni ezt a szabadságot. Sőt a legtöbben tudják, nem kell ehhez fölöslegesen, értelmetlenül elpocsékolt 1,5-2 év.

"volt aki ott tanult meg teherautót vezetni, vagy mondjuk légiirányítási ismereteket sajátított el, amit civilként hasznosíthatott"

Nem hiszem hogy mindenkinek szüksége lenne ilyen ismeretekre, engem ezek egyáltalán nem érdekelnek. Pláne fegyver se való mindenki kezébe.

jún. 3. 13:50
 33/65 BécsiFehér ***** válasza:
0%

"Sőt a legtöbben tudják, nem kell ehhez fölöslegesen, értelmetlenül elpocsékolt 1,5-2 év."

Szerintem elég világosan kifejtettem, hogy a sorkatonaság értelmét nem az egyén szemszögéből állapították meg. Ergó, hogy mennyire tartod értelmetlennek vagy elpocsékolt időnek, az intézmény szempontjából irreleváns.

jún. 3. 14:01
 34/65 BécsiFehér ***** válasza:
0%

"Nem hiszem hogy mindenkinek szüksége lenne ilyen ismeretekre, engem ezek egyáltalán nem érdekelnek. "

Nem mindenkit erre képeztek ki, és ha téged nem is érdekelnek, attól mást érdekelhetett (ha már egyszer odakerült).

"fegyver se való mindenki kezébe"

Mi okból?

jún. 3. 14:04
 35/65 anonim ***** válasza:
100%

Nem, csak te azt mondtad, emiatt mennyire tudtad értékelni, minthogy más íze volt még a levegőnek is. Neked ez lehet hogy kellett, másoknak meg nem. Az intézményt meg hagyjuk, arra itt már többé nem lesz szükség, a mi életünkben bizonyosan nem. Igaz, nálatok sem volt, csak az elmebeteg szovjet doktrínához kellett igazodni, így nem volt választási lehetőség.

Fegyver meg nem való mindenki kezébe, nem mindenki alkalmas rá. Én nem tudnék embert ölni. Lőni biztos tudna vele bárki, de hogy szakszerűen, a célpontra, hát... Ez olyan, mint hogy szaporodni is bárki tud, mégse kéne mindenkinek.

jún. 3. 14:34
 36/65 anonim ***** válasza:
100%

@BécsiFehér

- Azaz akkor tulajdonképpen te is beismered, hogy a sorkatonaságnak semmi értelme nincs pusztán annyi, hogy megtanít parancsot teljesíteni, hogy az állambácsi engedelmes kis báránykájaként mindig szót fogadj.

jún. 3. 14:47
 37/65 BécsiFehér ***** válasza:
0%
Befejeztem a vitát veletek. Ti más dimenzióban éltek.
jún. 3. 17:45
 38/65 anonim ***** válasza:

Miért is?

Talán nem így lenne?

Ismertem több katonát is élőben. Máig nem tudom miért, de sokkal hamarabb feladták mint mások.

Ez is, milyen szöveg, hogy "befejeztem a vitát" ?

Az élet olyan mint a box: Ha ütnek, vissza kell ütni.

Mi ez, hogy megüt valaki és máris beülünk a sarokba.

jún. 3. 18:14
 39/65 BécsiFehér ***** válasza:
49%

"Talán nem így lenne?"

De, minden bizonnyal.

"Az élet olyan mint a box: Ha ütnek, vissza kell ütni."

Nekem már nem. A lelki nyugalmam többet ér, mint, hogy úgy érezzem, hogy igazam van.

jún. 3. 18:34
 40/65 anonim ***** válasza:

"Nekem már nem. A lelki nyugalmam többet ér, mint, hogy úgy érezzem, hogy igazam van."

- Ezt én maximálisan értem, de a vége az lesz, hogy addig fognak rádtaposni amíg vissza nem ütsz. A mai világban az ilyesmit gyengeségnek veszik és támadási felület lehet. Régen én is ilyen voltam és állandóan le akartak húzni. Igazából a természet is ilyen. Csak prédák és ragadozók vannak.

jún. 3. 18:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!