Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Sorkatonaságnál mi történt,...

Sorkatonaságnál mi történt, ha egy hosszú hajú bevonuló nem volt hajlandó megnyiratkozni?

Figyelt kérdés
Én nem voltam katona, de lehettem volna, csak alkalmatlannak nyilvánítottak. '99-ben, 17 éves koromban kezdtem el növeszteni a hajamat, azóta is hosszú, mert rockzenerajongó vagyok. 19 évesen voltam sorozáson, akkor nyilvánítottak alkalmatlannak. De amíg ez ki nem derült, aggódtam, hogy ha alkalmasnak találnak, mi lesz ha hajat kell vágatnom, nem azért növesztettem már 2 éve, hogy csak úgy ledúrják. Emlékszem, fantáziáltam, hogy vajon mi történne, ha nem lennék hajlandó levágatni, és úgy vonulnék be. Mi történt volna? Lehet tudni ilyen esetről, hogy valaki bevonuló így lázadozott?

2023. máj. 7. 20:02
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:
72%
Katonaságnak hívják, nem napközinek. Ha az ember a küllemi előírásoknak sem hajlandó megfelelni, mit fog csinálni éles helyzetben egy parancsra?
2023. máj. 10. 01:54
 32/52 anonim ***** válasza:
100%
Nem kellett megnyíratkozni. Ott a bevonuláskor megnyírtak.
2023. máj. 11. 20:32
 33/52 anonim ***** válasza:
88%

"Én nem voltam katona, de lehettem volna, csak alkalmatlannak nyilvánítottak. '99-ben"

Akkor egyáltalán nem lehettél volna. És a mai hadseregbe meg még alkalmatlanabb vagy, ha már akkor sem feleltél meg. Engedd el az élményt öcsi!

2023. máj. 11. 20:33
 34/52 A kérdező kommentje:
33: De lehettem volna, 2001 őszén voltam sorozáson, de alkalmatlannak nyilvánítottak. A sorkatonaságot 2004-ben törölték el.
2023. máj. 11. 21:05
 35/52 anonim ***** válasza:
37%
Nem kérdezték, hogy hajlandó e.
2023. máj. 23. 08:53
 36/52 anonim ***** válasza:
89%

89 előtt két dolog történhetett ilyenkor:

1. A bevonuláskor azt parancsolták neki, hogy menjen fodrászhoz, és 1 óra múlva jelentkezzen rendes hajjal.

2. A laktanyában is volt fodrász, ott küldték el. Ha nem volt, akkor mindíg akadt a katonák közt valaki, aki tudott hajat vágni.

Ezrt még nem zárták fogdába, nem vagyok biztos benne, de a katonai eskü letételéig (1 hónap) nem is lehett volna. (Egyébként, tényleg parancsmegtagadásnak lehetett venni, mert a behívóparancsban az állt: "haját vágassa rövidre". Nem értettem azt, aki már azzal kezdte a renitenskedést, hogy vállig érő hajjal megy oda, bár olyanról is hallottam, aki tökrészegen vonult be.)

Egyébként, 28 év volt a felső korhatár, nem 25, én egy hónap híján 25 éves voltam, amikor bevonultam.

"A fogdán töltött idő NEM számít bele a szolgálati időbe. "

Szerintem csak a büntetőszázadban töltött idő nem számított bele. A fogdaszabályokat nem midenütt tartották be, nálunk este tv-t is nézhettek, persze csak "fű alatt". Voltam ún. kommendáns őrségben a helyőrségi fogdán is, ott már olyanok voltak előzetesben, akikre hadbíróság várt, azokkal sem bántak/bántunk durván.

" csak a hajából nem engedett"

Olyan nem volt elképzelhető. Tévedés, hogy a rövid haj valami "személyiségrombolás" okán volt elrendelve, az volt a fő oka, hogy vegyitámadás során a hosszabb hajon át könnyebben felszívódnak a vegyszerek, legalább is így oktatták. Engem (és pár embert) még utolsó előtti napon is kiküldtek fodrászhoz, de annak más oka volt.

#7: "hadbíróságnál nem ismerték a hónap fogalmát, ott 1-1.5 évnél kezdődött a büntetési tétel"

Azért, én láttam olyan tárgyalást -mert végig kellett ülnünk, ahol a honvéd gyerek "csak" 4 hónap "futkosót" kapott, mert 4 napig nem tért vissza az eltávozásról. Láthatólag, az is lesúlytotta, nem számított ennyire. De a helyőrségi fogdában volt olyan is, aki megerőszakolt egy 80 éves öregasszonyt, annak már biztos nem hónapokban számoltak.

2023. okt. 20. 09:32
 37/52 anonim ***** válasza:
58%

"nem azért növesztettem már 2 éve, hogy csak úgy ledúrják"

Az ott nem lett volna szempont.

Nem láttad a Hair című filmet? Abban az egyik főszereplő, George Berger levágatja a válligérő, hippy-frizuráját, hogy a katona barátját helyetessítse, amíg az kiszökik a barátnőjéhez. (Vesztére tette, mert így helyette őt vitték Vietnámba.)

Nálunk is volt egy jóképű srác, tisztára úgy nézett ki, mint a filmen, jól állt neki az egyenruha, úgy is becézték, hogy "Berger". Nagy nőcsábász volt.

2023. okt. 20. 12:51
 38/52 A kérdező kommentje:
37: De ő szabad akaratából csinálja.
2023. okt. 20. 15:00
 39/52 anonim ***** válasza:
25%
"szabad akarat" van ilyen?
2023. okt. 20. 18:11
 40/52 anonim ***** válasza:

"De lehettem volna, 2001 őszén voltam sorozáson, de alkalmatlannak nyilvánítottak."

Akkor nem lehettél volna. Nem derül ki mennyire voltál alkalmatlan, de ha E kategóriás, akkor akkor sem lehettél volna, ha a fejed tetejére állsz és elkezdesz pörögni. Maximum téged nyugtattak azzal, hogy nem vagy annyira selejt és igen, lehettél volna, de ez nem igaz. Ha egyszer E kategóriára nyilvánítottak akkor pont örökre kizártak a honvédség kötelékéből és soha életedben nem lehetsz katona, még akkor sem ha földhöz vered magad.

jan. 6. 07:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!