Magyarországon miért él sokakban az a nézet, hogy a felsőoktatás csak az "elitnek" azaz csak a kivételes tehetségeknek való?
Sokan tiltakoznak az ellen,hogy az egyetemek "tömegesítve" lettek.
Ugyanis, a szociban csak a kivételes tehetséges, tényleg csak a kitűnő tanulók tanulhattak csak felsőoktatásban.
Viszont, azóta annyit fejlődött az oktatás,hogy rájöttek,hogy nem feltétlenül hülye az, aki nem kitűnő.
Én is egy nehéznek tartott szakon végeztem, ahol bizony a matek szórótárgy.Mégis, egy jó privát tanár segítségével képes voltam túlélni és egyben teljesíteni ezeket a tárgyakat.
Egy munkaerőpiac fejlettségét leginkább az mutatja meg, hogy a szellemi munkát végzők arányának mértéke milyen magas.
Nálunk rendszerváltás után kezdett úgymond fejlődni a munkaerőpiac.2018-ban, a fővárosban átlagosan minden harmadik munkavállaló diplomás, vidéki megyeszékhelyeken minden negyedik.
Aki viszont sokallja, ne tegye.Nyugat-Európában vannak olyan régiók, ahol a munkavállalók 50 százaléka is rendelkezik felsőfokú végzettséggel.
Sőt, egy osztrák német egyetemen felvételi sem függ az érettségi eredménytől,hanem motivációs diskurzus van.Viszont a bent maradás nehezebb, mint itthon.
"Ugyanis, a szociban csak a kivételes tehetséges, tényleg csak a kitűnő tanulók tanulhattak csak felsőoktatásban."
Ez marhaság! Volt olyan évfolyamtársam, aki a felvételinél lehetséges 20 pontból összesen 2-t szerzett, és elvégezte az egyetemet. A katonaságnál ismertem olyan pedagógust, aki szerint egy óra 100 percből áll.
Ez hülyeség! A mai világban elértéktelenedett a diploma, a gyerekeimnek nem mondhatom az állítást, h csak akkor lesz belőled vmi, ha tanulsz.
Manapság okj-s végzettségeket és diplomát halmoznak sorra, mert minden a pénz kérdése. Szakmunkás alig akad, sok esetben többet keresnek , mint a diplomások.
Túlképzett emberek mennek betanított munkásnak dolgozni, mert a végzettségüknek megfelelően nem tudnak elhelyezkedni. Az elit kérdést max azzal támasztanám alá, hogy a tanulónak kifizetik e a szülei a tandíjat,vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!