Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért okoz ekkora felhördülést...

Miért okoz ekkora felhördülést az azonos neműek házassága? Most Németországban engedélyezték a "házasságot mindenkinek" ("Ehe für alle"), és több fórumon elszabadultak az indulatok.

Figyelt kérdés

Szerintem egy jogi aktust egy jogállamban nem lenne szabad nemhez kötni. Márpedig amikor csak ellenkező neműek házasságát engedélyezik a törvények, akkor ez történik.

A házasság tényleg csupán egy jogi aktus az állam előtt, hivatalossá teszünk egy kapcsolatot, hogy az államigazgatás elismerje. Miért ne házasodhatna össze 2 ember függetlenül a nemüktől? Ez miért zavar másokat?

Én ebben a kérdésben értelmes ellenérvet még nem hallottam, csupán homofób jellegű érveléseket, a hagyományra mutogató érveléseket, "csúszós lejtő" típusú érveléseket ("a macskámmal akkor miért nem házasodhatok?"), és téves következtetést levonó érveléseket ("ezzel most még több meleg lesz"). Szóval igazán érdekelne egy olyan érv is, ami nem ilyen.

2017. jún. 30. 10:39
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
20%
18#, nem ha betegek nem kell kitaszítani őket. Csak ne neveljenek gyereket -mivel betegek és a gyerek ezen beteg mintákat látja.
2017. jún. 30. 13:20
 22/45 anonim ***** válasza:
43%
A lejtős példa tényleg nem jó. USAban pont az lmbtq csoportok próbáltak volna felszólalni a pedofilia elfogadásáért és akarták őket is bevonni a csoportjukba (a normális melegek egyből ott is hagyták az egész lmbtq világot és az ilyen csoportok támogatottsága is óriásit zuhant).
2017. jún. 30. 13:27
 23/45 anonim ***** válasza:
66%
#21 Beteg a homofób fejed, az.
2017. jún. 30. 13:40
 24/45 Pro Patria ***** válasza:
22%

"Olyat is láttam már, hogy egy teljesen heteró anyuka rongybabaként kezeli és mutogatja a saját gyerekét."

- Egy rossz körülménnyel nem lehet legitimálni egy másik rossz körülményt. Ezt haladjuk már meg az érvelésben.

"Ráadásul már ma is vannak - elég szép számmal - elvált szülők, ahol a gyerek az egyik szülőnél él, és sokszor ő sem kap semmilyen apa/anya mintát."

- És belőlük lesznek a kezelhetetlen, leromlott tanulási átlagú, goth zenét hallgató, magukba fordult világfájdalmasok. Láttam ilyet.

"Azzal jönni, hogy a gyerek a társadalomtól mit kap, kissé paradox, hiszen te is pont abba a társadalmi csoportba tartozol, aki elítéli azt, ha két azonos nemű gyereket nevel. Saját magával indokolsz meg egy jelenséget. Ha a társadalom nem lenne ilyen romlott, akkor nem kéne azzal az indokkal ellenezni a melegek házasságát és örökbefogadását, rossz lesz nekik, hiszen a társadalom elítéli."

- A másik (feltételezem, hogy általad kiírt) kérdésnél írtam erről. Azt gondoltam, annyiból rávezettelek arra, amire uralni akartam...

A homofóbia azért létező fogalom, mert az eltérő nemhez vonzódás jelenti a többségi elemet a társadalomban - logikus módon, hiszen az ember biológiájában ez a helyes viselkedés.

Egy adekvát szituációban a heterofóbia fogalma alakult volna ki, mint az ott leírt példa mutatja. Az ember nem különbözik. Hasonló helyzetekben azonosan viselkedik.

2017. jún. 30. 14:11
 25/45 A kérdező kommentje:

"Egy rossz körülménnyel nem lehet legitimálni egy másik rossz körülményt. Ezt haladjuk már meg az érvelésben."

Baromira nem legitimáltam, hanem egy példát adtam arra, hogy ez nem kizárólag melegeknél fordul elő. Pont az eredeti felvető sugallta azt, mintha ez a probléma csak melegeknél lenne, sőt minden meleg párnál. Szerintem meg pont nem a szexuális identitás alapján kellene ezeket a dolgokat eldönteni.

"És belőlük lesznek a kezelhetetlen, leromlott tanulási átlagú, goth zenét hallgató, magukba fordult világfájdalmasok. Láttam ilyet."

Most akkor te meg azzal érvelsz, hogy láttál már ilyet? Én meg láttam már normálisan gyereket is, akit 1 szülő nevelt. Nem muszáj egyedülálló szülőként sem hülyére nevelni a gyereket.

"A homofóbia azért létező fogalom, mert az eltérő nemhez vonzódás jelenti a többségi elemet a társadalomban - logikus módon, hiszen az ember biológiájában ez a helyes viselkedés."

(Nem én írtam ki a kérdést, amire utalsz.)

Értem én, hogy miért van homofóbia, azt is tudom, hogy létezik, de vajon normális-e egy társadalomban? Te most a biológiából vezeted le a kérdést, csak az ember pont azért emelkedett ki az állatvilágból, mert nem csak a biológia vezérli. Gondolom szaporodási kedvedben nem lépsz oda és d**sz meg bármilyen nőt vagy tepersz le bármilyen férfit bárhol és bármikor. Vagy ha ennyire biológia párti vagy, akkor milyen alapon internetezel, miért nem 0-24-ig a szaporodással és a kajálással vagy elfoglalva, ahogy biológiailag normális lenne?

Egyébként nem mondom, hogy a homofóbia rossz dolog, nem akarok senki felett ítélkezni. Ebben a tekintetben én is homofób vagyok, hiszen valószínűleg hányingert kapnék, ha mondjuk két meleg férfit látnom kellene aktus közben. De nem is erről van szó, hanem arról, hogy két, tőlünk teljesen független embernek engedjük-e azt, hogy úgy éljen, ahogy szeretne. Véleményem szerint nincs jogunk beleszólni, mert emberi jogokat sértenénk vele.

2017. jún. 30. 14:49
 26/45 A kérdező kommentje:

# 20

Csak van egy határ, amit baromira elfelejtesz, az pedig az, hogy még mindig ember és ember közötti házasságról beszélünk. Két felnőtt állampolgár önszántából házasodik össze A csúszós lejtő itt pont arról szól, hogy egyesek nem veszik észre ezt a határt, és előjönnek mindenféle baromsággal az autóval meg a macskával.

Azért azt megkérdezném tőled, hogy egy autó vagy egy macska hogyan fejezné ki az akaratát, hogyan mondaná ki az igent, hogyan írná alá az anyakönyvet, hogyan lehetne vagyonközösségben élni vele? Tudom, hogy baromira hülye kérdések, de mintha neked nem lenne világos, hogy mi a különbség egy ember és egy autó/macska között.

2017. jún. 30. 14:55
 27/45 A kérdező kommentje:

# 21

A homoszexualitás nem betegség, nem deviancia, egyszerűen arról van szó, hogy a szaporodásnak ellentmondó szexuális irányultság alakul ki. Egyébként beteg és deviáns emberek is összeházasodhatnak és nevelhetnek gyereket. Nincs rá általános tilalom, mint a melegházasságra. Ahogy egy jogállamban működnie kell, minden esetben egyedileg kell megvizsgálni, hogy valaki alkalmas-e a gyereknevelésre.

2017. jún. 30. 15:01
 28/45 Pro Patria ***** válasza:
42%

"két, tőlünk teljesen független embernek engedjük-e azt, hogy úgy éljen, ahogy szeretne."

- Joga van, és élhet. Bejegyzett élettársi viszonyban.

"Azért azt megkérdezném tőled, hogy egy autó vagy egy macska hogyan fejezné ki az akaratát, hogyan mondaná ki az igent, hogyan írná alá az anyakönyvet"

- Megkérdezem tőled: miben van több személyes akarata egy 17 éves és 11 hónapos embernek, mint egy 18. évesnek?

"A homoszexualitás nem betegség, nem deviancia, egyszerűen arról van szó, hogy a szaporodásnak ellentmondó szexuális irányultság alakul ki."

- Azaz viselkedészavar.

Valaki kiírt egy jó felvetést - lehet-e egy meleg testvérpárnak házasodni? Elvégre is nem "hagyományból" tilos a közeli rokonok közötti házasság, hanem azért, mert százalékosan megnöveli a genetikai rendellenességek kialakulásának esélyét. Melegek esetén - értelemszerűen - ez nem játszhat szerepet. Tehát elvi akadály nincs abban, hogy engedélyezzék a szerelem beteljesülését. Ugye? Ugye. Teljesen helyes okfejtés.

Ugyanakkor.

Ha melegeknek lehet házasodni testvérekkel (az is szerelem, és "a közízlésen túlmutató" oka nincs, az orvosi szempont - mint elsődleges érv - kiesik), akkor nem-gyereket-vállaló testvérek között is köthető heteró házasság?

Szerintem ez legalább annyira megalapozott gondolatmenet.

2017. jún. 30. 16:44
 29/45 A kérdező kommentje:

"Joga van, és élhet. Bejegyzett élettársi viszonyban."

És házasságban miért nem? A fő kérdés is ez, hogy ez miért zavar ennyi embert.

"Megkérdezem tőled: miben van több személyes akarata egy 17 éves és 11 hónapos embernek, mint egy 18. évesnek?"

Ez most komolyan az ember-macska összevetés margójára?

"Azaz viselkedészavar."

Nem, ez egy szexuális irányultság, amibe egyesek bele akarnak magyarázni mindenfélét.

2017. jún. 30. 17:37
 30/45 Pro Patria ***** válasza:
42%

"Megkérdezem tőled: miben van több személyes akarata egy 17 éves és 11 hónapos embernek, mint egy 18. évesnek?

-> Ez most komolyan az ember-macska összevetés margójára?"

- Nem. Azt mondtad, egy autó vagy egy macska nem tudja aláírni az anyakönyvet, de két felnőtt ember igen.

Egy 17 éves és 11 hónapos embernek miben van kevesebb felelősségtudata, mint egy hónappal később?

Azt is feltűnően kerülted, amit utolsó bekezdésként írtam.

A törvények megszabásában mindig vannak olyanok, akiknek nem jó, és akiknek igen. De valahol meg kell szabni.

Olyan ez, mint a dolgozatírásnál, mindig lesz olyan, aki éppen egy ponttal csúszik el a jobb jegytől, mindegy, hol húzod meg, vele szemben igazságtalan lesz, hogy aki eggyel több pontot lapátolt össze, egy komplett jeggyel kap jobbat.

"Azaz viselkedészavar.

-> Nem, ez egy szexuális irányultság, amibe egyesek bele akarnak magyarázni mindenfélét."

- A pedofilizmus is. Hol határozzuk meg, hogy egy ember hoz felelősségteljes döntést? Vannak, akik harmincévesen is. Miért nem lehet 15 évesen házasságot kötnie valakinek egy felnőtt korúval?

A fiatalokhoz való vonzalom is egy szexuális irányultság, nem választott életforma. Hízelgő ez a párhuzam, vagy sem, megáll.

A pedofilizmus sem szükségszerűen jelent egyet az agresszióval, a nemi erőszakkal, ha ezért volna degradáló egy meleg pár "békés szerelmének" ez az összevetés.

2017. jún. 30. 18:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!