Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért hőbörögnek a politikusok...

Miért hőbörögnek a politikusok lopásai, csalásai ellen olyanok, akik maguk is lopnak és csalnak a hétköznapi életben? Talán azért, mert nem ők tették meg?

Figyelt kérdés

A munkahelyemen is az ingyen használható poharak és bögrék nagyrésze "rejtélyes" módon eltűnt (nem cigányok a munkatársak, és nem is minimálbért kapnak), és pl. a szabadságkiírással való csalás se fehér holló.

Ha valaki egy pohárnak se tud ellenállni, vezető politikusi funkcióba nem adna pl. egy aláírást pár milliós kenőpénzért?

2008. júl. 15. 15:58
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem minél többet és nagyobbat lopsz annál nagyobb bűnt követsz el, erkölcsileg is. A jog és erkölcs nem mindig jár együtt, de azért van némi metszetük. Ezért van, hogy kisebb lopásért kisebb büntetés jár. Gyilkosság elvileg az egyik legnagyobb bűn, de a sorozatgyilkos mégiscsak rosszabb, mint mondjuk aki egyszer ölt (esetleg meg is bánta).

Elítélhetőbb aki milliárdokat lop, mint aki poharakat. Az, hogy a pohárlopó lopna-e milliárdokat az már más kérdés, az az adott ember magának felállított erkölcsi határaitól függ. A lényeg az amit meg is tesz. Mindegy, hogy mit tenne, ha megtehetné, mert nem teszi.

Így joggal bírálja a pohárlopó a milliárdokat lopót, mivel ő nem lopott milliárdokat. Ha ő is milliárdokat lopott volna, akkor elvárható lenne, hogy kussoljon, de nem lopott milliárdokat. Főleg mivel ő nem károsította meg a milliárdos tolvajt, ellentétben a milliárdos tolvajjal aki közvetve megkárosította őt.

És hiába jön valaki azzal, hogy 100 000 pohárlopó mekkora kárt okoz, az egyrészt még mindig nincs milliárdos tétel. Másrészt az 100 000 ember bűne, ami még ráadásul szét is oszlik az emberek közt, mert nem 1 emberen csapódik le a 100 000 pohár haszna. Aki egyszemélyben ekkora kárt okoz, az a haszon mind nála csapódik le, ezzel károsítva tömegeket.

2008. júl. 17. 16:03
 32/54 anonim ***** válasza:
28%

érdekes ez a bögre téma...

azt a bögrét, amit ellopnak és a cégé, azt a cég pótolja. Az biztos, hogy ennyivel kevesebb lesz a nyeresége és ennyivel is kevesebb (nyilván szálazalékának megfelően) adót fog fizetni. Azaz végső soron a társadalmon hajtja be az ellopott bögrét.

Vagy nézhetjük úgy is, hogy nem vesz másikat. Ekkor az aki nem lopta el a bögrét, annak nincs bögréje. A cég nem vesz másikat, ergo neki kell vennie egyet. Azaz a bögrét gyakorlatilag az ő zsebéből lopta ki a kedves munkatársa...

A szúnyogokról annyit, hogy ha azt mondod, hogy ezer szúnyog ezer embert csíp, akkor a lódarázs sem egyet csíp meg. Én a társadalmat egységként kezelem és úgy mondom azt, a piti és tőlünk lop, meg a pilitikus is tőlünk lop.

Azt is érdemes lenne megtenni, hogy felhagyunk a tettes pátyolgatásával. Miért nem az áldozatot nézzük? Olyan mentséget találjatok, ami az áldozatot is meggyőzi arról, hogy igen, értse meg, nem volt más megoldás, meg kellett lopni... ejnye-bejnye, dehát a körülmények...

Mit szólnál ahoz, ha azt mondanák neked:

"Te, figyelj! Elloptam a bögréd, nem is adom vissza, éheznek a kölykök, nincs pénzünk kajára, te meg tudsz magadnak másikat venni... Na csá, holnap lehet beugrok egy kis kajáért is, tudod a gyerekek..."

hm?

(ha igen, jönnék át hozzátok begyűjteni ezt-azt)

2008. júl. 17. 16:55
 33/54 anonim ***** válasza:
89%

"\Azt is érdemes lenne megtenni, hogy felhagyunk a tettes pátyolgatásával. Miért nem az áldozatot nézzük? Olyan mentséget találjatok, ami az áldozatot is meggyőzi arról, hogy igen, értse meg, nem volt más megoldás, meg kellett lopni... ejnye-bejnye, dehát a körülmények...\"

De nem értem. Mit nem lehet azon fölfogni, hogy nem azt mondjuk, hogy meg kell dícsérni azt aki bögrét lopott. Mindössze arról van szó, hogy szerintem aki milliárdokat lop erkölcsileg is nagyobb bűnt követ el. Tégyleg ennyire nehéz ezt elhinni? Nem mondta senki, hogy gratulálunk a pohártolvajoknak, csak így tovább.

Voltam már piti tolvaj áldozata, nem dícsérném meg. De azokat a politikusokat meg pláne nem akik miatt ilyen az életszínvolnal, és emiatt havonta többtízezer hiányzik a pénztárcámból. Ennyit erről.

2008. júl. 17. 17:28
 34/54 anonim ***** válasza:
34%

politikusok miatt lenne ilyen az életszinvonal?

a kb. 4000 milliárdos feketegazdaság meg nem is számit igaz? Meg az sem, hogy tényleges SzJa fizető csupán 1,5 millió van az országban...

vedd le a szemellenzőt és próbálj gondolkodni...

2008. júl. 18. 08:26
 35/54 anonim ***** válasza:
85%

Persze, okold a kisembert akinek nincs beleszólása semmibe, nehogy azt akik irányítják az országot és a törvényeket hozzák, hogy elkúrták, be is vallották. Rajtad is szépen működött az agymosás. Szerintem te vedd le a szemellenzőt!

Szinte minden adónem itt a legmagasabb. Szerinted miért ekkora a feketegazdaság? Azért mert rohadt jók a netto fizetések?

2008. júl. 18. 16:16
 36/54 anonim válasza:
39%
Kedves utolsó előtti válaszoló! Politikus van a családban vagy mi? A pohárlopót véded a milliárdokat lopóval szemben. Az ország sorsáért az egyszerű civilt okolod a törvényhozókkal szemben. Tuti politikus van a családban vagy kimosták az agyadat.
2008. júl. 18. 19:35
 37/54 anonim válasza:
30%
*Bocsánat, a milliárdokat lopót véded a pohárlopóval szemben.
2008. júl. 18. 19:41
 38/54 anonim ***** válasza:
42%

1. nincs politukus, úgyhogy ezt bebuktad

2. nem hiszem, hogy politikusok rosszabb lennének, mint a hétköznapi emberek

3. mi választottuk őket, mi engedtük oda őket, ígyis úgyis a mi felelősségünk.

4. aki bögrét lop, az szerintem, ha lehetősége lenne, milliókat is lopna, mert lopás és lopás között csak a lehetőség a különbség

5. ha mindenki fizetné rendesen az adót, fele ennyit sem kellene fizetni

2008. júl. 19. 07:24
 39/54 anonim válasza:
89%

1. Talán bebuktam, de azért ez érdekes.

2. Azért, ha olyan magasba eljutsz, mint ők ahhoz kell ám gerinc. Szerinted megállnád ott a helyedet ezekkel a szikla szilárd erkölcsökkel? Ha nem mész bele a mocskos játékaikba kicsinálnak(nem szószerint, annál ügyesebbek). Vagy kompromisszumot kötsz a becsületed és az állásod közt. Nem meseországban élnek.

3. Ha te megbízod a testvéred, hogy itt van 100 000 fizesse be a bankba, és ehelyett elbulizza, akkor tied a felelősség, mert te bíztad meg? Annyiban, hogy hülye voltál igen, de gondolom őt szerinted semmilyen nemű felelősség nem terheli.

4. Azt hittem ezt már tisztáztuk. Az számít amit megteszel, nem az, hogy mit tennél, az puszta álmodozás. Nem számít, hogy én hány ember ölnék meg, mert nem teszem.

Ha megtehetném az csak filozofálgatás, nem valóság.

5. Komolyan azt hiszed, ha hirtelen mindenki adótfizetne rendesen felére csökkenne az adókulcs? Hol élsz te? Vedd le a rózsíszín szemüveget. Régen is kisajtolták a kisembert és most is. Bár lehet te vállalkozó vagy. Ha az földesúr már arannyal vonatta be az egész várát és tejben fürdött akkor is ugyanagyúgy beszedte a tizedet meg a többi szart. Most sincs ez sokkal különbül. Maximum, némileg csökkentenék, főleg, ha nőne az gazdaság, de biztos nem felére, akkor se, ha megkétszereződne vagy háromszorozódna az adóbevétel.

2008. júl. 19. 11:55
 40/54 anonim ***** válasza:
100%

Mi választottuk a vezetést, tehát a mi felelősségünk amit csinálnak. Érdekes megközelítés. Szerintem inkább önmagában undorító 8 a lopás nélkül is), hogy átcseszik azoknak az agát akik bizalmat szavaztak nekik. Akkor lenne a szavazók felelőssége, ha ezek odaálltak volna és azt mondják: "Figyeljetek emberek, mi el fogjuk kúrni, és eltapsoljuk a pénzeteket, meg mindent elcseszünk amit lehet." És ennek ellenére azt mondrák volna az emberek : "Nem baj, rátok szavazunk, tömjétek csak a zsebeteket, nem érdekel az ország milyen nagy szarban lesz." Na akkor az rájuk szavazók felelőssége lenne.

De így nem hiszem. Megbíztak bennük, lehet, hogy hülyék voltak (ebbe most nem megyek bele :)), de azt amit csinálnak ők csinálják, és az ő felelősségük.

Az is érdekes, hogy a "lopás az lopás és kész", és nincs mentség. Teljesen egyet értek azzal, hogy a piti tolvajt sem kell felmenteni, bűnt követett el. Világos. Ha elkapják kap is pénzbüntetést, vagy ül pár hónapot, évet... És a politikusokat szerinted felelősségre vonja bárki is? Ők is le fogják ülni a büntetést? holott mindenki számára világos hogy mit tesznek. Ha észreveszed, hogy a villamoson valaki a táskádban turkál rendőrt hívsz és feljelented. Ők milliárdokat tüntetnek el, és élnek vígan. Ez is egy különbség a sok közül.

A másik: 40 000 Ft-bólélő nyugdíjas nénike akinek csak a havi gyógyszere mondjuk 20 000 Ft. Elvisz a boltból egy zsömlét. Bizonyára teljesen ugyan az az eset, mintha a mondjuk valaki elsikkaszt néhány millát a kormányzati pénzekből, annak ellenére, hogy amúgy is volt mit a tejbe aprítania.

2008. júl. 19. 21:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!