Miért hőbörögnek a politikusok lopásai, csalásai ellen olyanok, akik maguk is lopnak és csalnak a hétköznapi életben? Talán azért, mert nem ők tették meg?
A munkahelyemen is az ingyen használható poharak és bögrék nagyrésze "rejtélyes" módon eltűnt (nem cigányok a munkatársak, és nem is minimálbért kapnak), és pl. a szabadságkiírással való csalás se fehér holló.
Ha valaki egy pohárnak se tud ellenállni, vezető politikusi funkcióba nem adna pl. egy aláírást pár milliós kenőpénzért?
nem éppen. pont a tied furcsa.
ha az éhező gyerek kenyérlopása erkölcsös,
akkor az árusé, aki nem szeretné, ha utcagyerekek kilopnák a szemét és próbálja ezt megakadályozni, nyilván erkölcstelen.
Ha ez viszont erkölcstelen, akkor az utcagyerek, aki a megakadályozást egy késnek az utcai árus hasába való mélyesztésével akadályozza meg, meg nyilván erkölcsös.
vagy nem?
A te gondolkodásoddal nincs határ. Ha tudok egy jó indokot, akkor attól és azt lopok el, akitől és amit akarok.
Az enyémben ilyen nincs...
jogos a kérdés, de számítottam rá.
igen. ölni bűn.
nem feltétlenül bűncselekmény, de erkölcsi értelemben bűn.
Nem hiszem, hogy bárkinek bámilyen elözmény esetén nyugodtan kellene vanni, netán örülni annak, hogy kioltotta egy másik ember életét.
Persze, nem volt más lehetősége, különben ő halt volna meg. Nyilván.
Tudod van a buddhizmusnak olyan ága, ami annyira tiszteli az életet, hogy jártukban felsöprik maguk elött az utat, nehogy véletlenül is rálépjenek egy bogárra és megöljék, meg kendőt kötnek a szájuk elé, nehogy véletlenül lenyeljenek egyet.
Örültek lennének? Lehet. Én nem vagyok ennyire "szélsőséges", de sokkal szimpatikusabb, mint az, aki mondjuk katonaként embereket öl, valami ködös cél érdekében és közben nyugodtan alszik. Vagy annál, aki hóhér, de még annál a tizenéves kiscsajnál is, aki fejbelőtte az alvó (azthiszem mostoha) apját megelégelvén a sorozatos erőszakot.
Én ilyen hülye vagyok, ez van.
Nem mondom, hogy kerülhetek olyan helyzetbe, amikor nekem sem lesz más választásom. Könnyen meglehet. Csak éppen nem leszek büszke magamra...
a milliók, milliárdok lopását nem lehet összehasonlítani néhány bögrével.
itt megjegyezném, hogy a bögrét még csak nem is egy konkrét személytől veszik el, hanem egy cégtől.
emellett, a cég tudja, hogy ilyen helyzetekben a bögrék "fogyóeszközök". ezért is van utánpótlás. számolnak azzal, hogy az emberek elviszik. a cégnek ez nem is nagy kiadás, különben nem lenne ingyen a cucc.
amúgy ha egy konkrét embertől lopna el valaki egy bögrét az tényleg elítélendő lenne.
nézzük meg a bögrelopás esetét. egy dolgozó (valószínűleg egy családapa/családanya) elvisz egy bögrét, vagy kettőt-hármat. ezzel azt éri el, hogy megspórol pár száz forintot, esetleg egy-két ezret. mert ugyebár, manapság mindenki spórol ahol tud. ezzel a kis megspórolt pénzzel többet tud fordítani a családjára, gyerekeire. mert manapság az ember erre kényszerül. nem azt mondom, hogy erre büszkének kéne lennie az illetőnek. valószínűleg nem is az. csak sajnos olyanok manapság a körülmények, hogy az embereket csak kevés választja el az utcára kerüléstől, éhezéstől és nyomortól.
és vajon minek köszönhetjük, hogy ilyen elkeserítő lett a helyzet? hogy az emberek kisebb lopásokra hajlandóak azért, hogy ne kelljen nyomorban élniük?
a politikusoknak akik milliárdokat lopnak. felbecsülhetetlen mennyiségű pénzt vesznek el tőlem, tőled, a szüleidtől, gyerekeidtől, a szomszéd nyugdíjas öreg nénikétől, aki hetekig spórol a kosztpénzen, hogy tudjon venni az unokája születésnapjára egy tábla csokit.
hallani lehet, hogy itt tűnnek el tíz-száz milliók, ott meg milliárdok. gondolatok bele, ha ennyi pénz ellopása kiderül, akkor mekkora irdatlan összegeket lophatnak el úgy, hogy a nyilvánosság egyáltalán nem tud róla.
idedobnak az emberek elé néhány apró ügyet, amin elrágódhatunk, míg az igazi, nagy dolgok csöndben tovább mennek a háttérben.
nos. föntebb már felvázoltam a bögrelopás menetét. most jöjjenek a politikusok.
szóval, itt van a mi politikusunk. havonta milliós fizetést tesz zsebre, miközben alig dolgozik valamit (dolgozás alatt értem azt ami a feladata lenne: jobbá tenni az országot, és annak polgárainak életét). és a hitvány munkájáért cserébe felháborító mennyiségű fizetést vesz fel. és ezt a fizetést még csak nem is a nép (a "munkaadó", akinek a pénzéből a fizetését kapja) állapítja meg, hanem ők, a politikusok saját maguknak határozzák meg, hogy mennyit tesznek zsebre a semmittevésükért. később, amikor a kapzsiságuk még nagyobb lesz, elkezdenek mindenféle százezres jutalékokat megítélni maguknak. majd aztán jönnek az olyanok mint a "benzin-pénz" (pénz amit elvileg a munkájukhoz szükséges utazások költségeinek a fedezésére kapnak). ebből a pénzből havonta több százezret is felvehetnek. nincs felső határ, és még csak számlákkal se kell bizonyítani. és vajon honnan veszik ezt a sok pénzt? hát a közpénzből. abból a pénzből amiért a kisemberek napi 8-12 órát dolgoznak.
és még mindemellett lopják a milliárdokat. nyilvánvaló, hogy nem azért lopnak, hogy ne kerüljenek az utcára, hiszen a havi "általuk legálisnak ítélt" fizetésük is több mint egy átlag család egész éves bevétele. és akkor még ott van az a tény, hogy a legtöbb politikusnak vállalatai vannak, amik rengeteg pénzt hoznak nekik. fényűzően élnek, de még ekkor is lopnak. rengeteget. annyi pénzt amennyit te vagy én az egész életünk alatt nem keresünk meg.
és honnan?
tőlünk. abból a pénzből amit elvileg azért vesznek le a nehezen megkeresett fizetésünkből, hogy a javunkra fordítsák, hogy jobb lehessen az életünk. hogy tudjuk magunkat, később az utódainkat képezni. hogy ha betegek leszünk, akkor az orvosok meggyógyíthassanak, és, hogy fejlődjön a gazdaság, hogy aztán nőhessen az életszínvonalunk.
viszont nem ezt teszik a pénzzel. ellopják, vagy megint csak "általuk legálisnak mondott" célikra fordítják, amik vagy teljesen haszontalanok, vagy megint csak az ő javukat, kényelmüket szolgálja (mint az egyenként sok-sok millió forintba kerülő szolgálati luxusautók amiket kiutalnak maguknak).
és eközben mi van velünk? velünk, akik az ellopott, elherdált pénzért keményen megdolgoztunk? akikre azt a pénzt költeni kéne?
nyomorgunk. napi megélhetési problémákkal küzdünk. kezdve az olyanokkal, hogy nem tudjuk magunkat, később az utódainkat képeztetni, taníttatni, mert fizetni kell érte, méghozzá sokat. igaz, egyszer már fizettünk érte, az adónkkal, de azt a politikusok milliárdonként ellopták, így fizethetünk érte még egyszer. igyekszünk elkerülni a baleseteket és ha betegek vagyunk, akkor csak a végső esetben megyünk orvoshoz, mert a kórházi kezelés és a gyógyszerek drágák. pedig egyszer már ezekért is fizettünk, de fizethetünk megint. ott vannak az utazási költségek, mert hát a munkába, iskolába el kell valahogy jutni. ez is sok pénzbe kerül. és miért? a benzin drága. lehetne olcsóbb is sokkal, ha mondjuk kevesebb lenne az adó rajta, de akkor szegény politikusaink nem tudnának elegendő pénzt lopni. drága a tömegközlekedés is, amellett, hogy szar, mert a pénzt amit jegy, bérlet vagy adó formájában kifizetünk, az igazgatók (jó részük politikus is, vagy annak egy családtagja, jó barátja, üzlettársa) teszik zsebre. fejenként évenként akár több száz milliót is. aztán még valahogy enni is kéne abból a kevés pénzből ami maradt. mivel az élelmiszeri is drága (legalábbis a fizetésünkhöz képest), ott is spórolni kell. tehát az egészséges, tápláló és finom kaják helyett vesszük a zsírból és cukorból "összetákolt" műanyag ételeket. és még van sok más létszükségletű dolog, amit nem részletezek, pl.: gáz (fűteni és főzni kell), víz, villany....
és akkor még ott vannak azok a dolgok, amik nem lehet,, hogy nem létszükségletűek, de szükségesek ahhoz, hogy érezd, hogy élsz, és nem csak egy gürcölő gép vagy. sok ilyen kisebb-nagyobb dolog van. vegyük például az utazást, nyaralást. ha a létfenntartáshoz nem is közvetlenül szükséges, de a jó közérzethez, az ember mentális és lelki egészségéhez igen.
ugye milyen jó lenne, hogy ha nem csak azt a települést ismernéd ahol laksz? ha életedben nem csak akkor mennél el valahova máshova mert muszáj? ha láthatnál más országokat, helyeket? és még csak nem is arra gondolok, hogy beutazod az egész világot, hanem csak arra, hogy látsz belőle valamennyit.
és ehelyett mi van? egy átlag családnak hónapokig kell még ahhoz is spórolnia, hogy a balatonhoz lemehessen egy-két hétre. egy külföldi utazásról meg csak álmodhatnak.
jómagam 3-szor voltam a balatonnál, egyszer 2-3 éves koromban (nagyon-nagyon rég) 2-szer osztálykirándulás címén. egyszer voltam 3-napot horvátországban, mert anno az iskola elvitte a legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező diákjait. és mivel a szlovákiai határ mellett jártam iskolába és kollégiumba, átjártunk szloviba a határnak éppen a túloldalán lévő boltba, mi, csóró koleszosok, mert ott olcsóbb volt az élelmiszer. ennyi az én "világ látásom". de sok ember még csak a megyét se hagyta el ahol él.
magyarországon milliók vannak akik "nem élnek, csak léteznek". megszületnek, felnőnek, dolgoznak, majd meghalnak. ennyi az életük.
és miért van ez a szánalmasan alacsony életszínvonal? ez a nyomorgás és nélkülözés? miért kell millióknak küzdeni a megmaradásért?
mert a politikusok lopnak, herdálnak. ezeknek a millióknak a pénzét veszik el. és miért? hát nem azért mert nem tellik kenyérre. azért, hogy ők dőzsölhessenek, hogy fényűzően élhessenek. hatalmas villákban, luxuslakásokban laknak, olyan kocsikkal járnak (igen, több is van nekik) amiknek darabja többe kerül mint a te házad. évente többször is elutaznak nyaralni. külföldre mennek, és nemcsak a szomszédba, hanem akár a világ tulsú végébe, egzotikus helyekre. és mindezt luxuskörülmények között. és mindezt abból a pénzből amit tőlünk elvesznek.
ők a lopásukkal milliók életét nyomorítják meg. milliókat csapnak be, és fosztanak ki. és ezt nagyon jól tudják. és nem is szégyellik. és nem hagyják abba. foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is meglophassanak minket.
ezért ítélheti őket el még a bögrelopó, szabadságkiírással csaló kisember is őket. megvan hozzá minden joga. erkölcsileg is.
és az, aki ilyen körülmények között lenyúlt egy bögrét a cégtől, még nem biztos, hogy milliárdokat lopna ha politikus lenne. de aki politikus, az szinte biztos, hogy lop, vagy lopni szeretne, mert már csak ezért megy valaki politikusnak.
bocsánat, hogy ilyen hosszú lett, de ez kellett ahhoz, hogy a keményfejű, makacs emberek is felfogják a dolgot.
Látom szép kis eszmecsere alakult itt ki. Nos az utolsó hozzászóló kisebb novelláját is elolvastam. Sok benne az igazság. De a keményfejű, makacs embereknek 100 oldalt is írhatsz, ők úgyis a saját felfogásukhoz ragaszkodnak.
Csak körül kell nézni és látod, hogy a pofánk előtt csinálják a lopásokat, mármint a politikusok. A pohárlopók legalább sumákba, de ezek annyira pofátlanok, hogy a szemünk előtt, a híradóba is bemondják és legális. Egy csomó kormányzati megrendelésen akkorákat nyerészkednek, amekkorát nem szégyellenek és észérveknek nem nevezhető érvekkel megmagyarázzák, hogy miért olyan vállalkozóval csinálják a projectet aki 3szor vagy 10szer annyiért végezte el a munkát, mintha egy profitorientált cég kérte volna a megrendelést, ahol kirúgják azt aki elcseszi a cég pénzét. De a politikust nem rúgják ki, max menesztik többmilliós végkielégítéssel, de csak akkor, ha már nagyon kilóg a lóláb(lásd Hordágy Ágnes a széfeivel meg vizitdíjautomatáival, ahol szintén volt sundabunda). Ocsmány az egész bagázs.
Összegezve a kialakult két fő gondolatot:
1. Minden lopás elítélendő, egyik sem igazolható
+ pitiből könnyen bűnöző lehet
2. A nagy értékű (milliótól) lopás inkább az elítélendő, a kisebb értékű igazolható
+ pitiből nem lesz bűnöző (általában)
Az említett milliárdot lopók nem lehet, hogy kicsiben kezdték (nagyobb lehetőség, belső korlát hiánya)?
Vagy létezik egy külön kaszt (társadalmi támogatottsággal), akik nem a társadalom robin hoodjai közül kerülnek ki?
Sajnos hibásan összegezted a gondolatmeneteket kedves kérdező. Nem csak ez a két eset lehetséges. Senki nem mondta, hogy a piti lopás igazolható és büszkének kell lenni rá, de ezt látom nem lehet elégszer leírni.
Annyi igazság van az 1.-ben, hogy a lopás maga bűn, de előfordulhat extrém élethelyzet. Pl. szerintem te sem örülnél egy kézlevágásnak, ha kiraknának a sivatagban étlen-szomjan és lopnál valakitől egy kis vizet.
És abban is lehet igazság, hogy a piti lopásokból, ha tehetik nagyot csinálnak a tolvajok. De, mint sok más ez sem általánosítható.
Szerintem rengeteg ember van aki lopott pl. poharat, de ennek ellenére nem egy gerinctelen féreg, és nem nyomorítana meg embereket nagy lopásokkal. Bármennyire hihetetlenül hangzik, ők érzik a különbséget a pohárlopás és a autólopás közt, erkölcsileg is. Mivel utóbbival lehet egy ember a munkáját is elveszti egyben, megváltozik az élete, a poharat viszont szerintem leszarja, max elküldi melegebb éghajlatra az illetőt.
De adott embertől úgysem lopnának, mert az is gerinctelenség. Ahogy a kérdésben a pohárlopók, általában cégtől, szórakozóhelytől emelik el, ahol van egy kvóta az eltűnt, eltörött poharakra, amibe ez belefér és ezt tudják, hogy nem megy ettől csődbe senki.
Tehát piti és piti lopás közt is van különbség. Jó példa erre a zsebtolvajok, undorító emberek. De még ők sem csinálnak milliós kárt, ezzel emberek ezreit megkárosítva.
Tehát valaki hajlamos rá, hogy pitiből bűnöző legyen, de ez azért nem általános jelenség.
Te a két gondolatot nagyon elkülönítetted, de ez valójában jobban össze van mosódva.
Csak próbáltam összegezni az eddigi két vitaoldal főbb pontjait - ezek szerint nem elég körültekintően.
Kérnék valakitől egy kimerítő összegzést. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!