Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Van értelme a tudatos vásárlás...

Van értelme a tudatos vásárlásnak?

Figyelt kérdés
Mindenki panaszkodik hogy árak magasak nincs munkahely megszűnik minden! Ennek nagy része ténylegesen igaz, a dolgozó magyar ember nyomorog, lassan enni meg inni lesz az élet célja (mint a vadon élő állatoknál). Mikor lesz ennek a rosszabbodó helyzetnek egyszer vége! Én mindig gondolkodom hogyan lehetne a helyzetünkön javítani? Láttam azt a videót melyben a magyar gazdák helyzetéről tájékoztatnak, a hanyatló magyar élelmiszeriparról! Tudatos vásárlással a magyar gazdák termékeit megvéve segíthetünk nekik mivel az ő árucikkeire lenne kereslet nem az olcsó rossz minőségű importált árukra! Én azóta a boltban csak magyar termékeket veszek szándékosan leellenőrzöm! A kérdésem érek vele valamit? Segítek ezzel tényleg vagy szinte semmit nem érek el vele? Ti szoktatok kizárólag magyar termékeket vásárolni?

2012. máj. 30. 23:28
1 2 3 4 5
 21/41 bumbi02 ***** válasza:
95%

A termelés fokozódna, hogy kielégítse a keresletet és a kezdeti magasabb árak után folyamatosan csökkenhetne az ár, majd később megállna egy bizonyos szinten, ami mindenki számára optimális lenne. Jut is, marad is elven.

Miért fokozódna a termelés? A termelés vagy úgy fokozódik hogy több embert foglalkoztatsz, vagy ugyanannyi embert foglalkoztatsz magasabb hatékonyságon, ez esetben magasabb béreket kell adni, esetleg beruházással növeled a munka termelékenységét.

A beruházáshoz tőke kellene, a bér emeléshez szintén tőke kellene, és épp ez nincs a vállalkozóknak. Tőke. Mint valaki fentebb írta, lehet nem lenne gond ha a külföldi tőke be tudna robogni a mezőgazdaságunkba. Persze azért szigorú szabályok közt (jelenleg is szigorú szabályokhoz kötik) , de szükség lenne rá. Ha nekünk nincs rá pénzünk hogy megtermeljük, akkor más miért ne vehetné meg hogy termeljen rajta? Az a föld itt maradna, persze annak a földnek a nyeresége jórészt kimenne külföldre, de itthon lennének foglalkoztatva az emberek, itt kerülne piacra a termék, hazai földről, olcsóbban.

És mint írtam, egyelőre a magyar mezőgazdaságnak az a problémája hogy drágán állít elő. És amíg olcsóbb Amerikából elhozni idáig a gabonát, mint itthon előállítani, addig sajnos megmarad a trend, hogy azt vesszük.

2012. máj. 31. 01:18
 22/41 bumbi02 ***** válasza:
76%
Köszönjük a mélyen szántó érvelést:) Máris meggyőztél mindenkit:)
2012. máj. 31. 01:23
 23/41 anonim ***** válasza:
34%

Sajnos nem lehet tudni, hogy mi a magyar termék!!

A másik meg, hogy eleve nem vásárolnak fel a magyar gazdáktól, importérdekeltségek vannak, meg a magyar erőforrások külföldé kézre való átjátszásában vannak érdekeltségek azon a szinten, ahol ezügyben döntési helyzetben vannak; tehát feljebb van a gebasz, nem a vásárlók szintjén!

2012. máj. 31. 01:24
 24/41 anonim ***** válasza:
70%

"Jelenleg kiaknázatlanul áll a földek többsége, be van vetve fűvel és ehhez hasonló baromságok. Ezeket a földeket olyan gazdáknak kellene kiadni, mondjuk bérbe, vagy későbbi haszon reményében az állam adja ki nekik, hogy beindulhasson a gyors árcsökkenés a magyarok által termelt termékeken. A hülye lesz lejjebb vinni dolog tehát már itt megbukik."

Nem fogadom el az érvelésed. Ha bérbekap egy földet, (amely még nem biztos, hogy neki megfelelő, hiszen attól hogy sok a kihasználatlan föld, még nem biztos hogy neki megfelelőhöz tud hozzájutni) akkor is szüksége van tőkére, a gépeket, eszközöket meg kell venni és az alkalmazottaknak is fizetni kell.

Emellett: A fejlett mezőgazdasággal rendelkező országok élelmiszerpiacai nem szabad versenyes formában működnek. Amolyan legális kartelltevékenység folyik, inkább az oligopól piaci szerkezetre hasonlít. A kínálati-keresleti összefüggések ilyenkor máshogy működnek, a termelők az összefogásukkal képesek emelkedő kínálat mellett is tartani az árakat. A magyar nagytermelők pedig ugyanezt képesek megvalósítani, hiszen a kisebb termelők, mint említettem kerülik az együttműködést.

"Látjuk a példát, hogy külföldi kézre került gyárakat leromboltak, hogy később nehogy termelés tudjon bennük folyni, ha fel akarna éledni a gazdaság. Ezután szabadon tehetik majd tönkre a földeket, ha a kezük közé kerül. "

Ezért mondtam, hogy a földvásárlást a megműveléshez kell kötni. Ez jogilag abszolút kivitelezhető. A rendszerváltozás utáni privatizáció során eladott gyárak más témába tartoznak, a termőföld eléggé más kategória.

"A kistermelők igenis hajlandóak összefogásra abban az esetben, ha van, aki összefogja őket. Mint régen a szövetkezetek. Meg lehet nézni, aki élt abban az időben, nagyon jól tudta, hogy hogyan mentek a dolgok."

Te beszéltél is termelőkkel, vagy csak hasraütésszerűen mondod ezt? :)

A gazdák kikérik maguknak, ha a közösködésről beszél nekik valaki és habzó szájjal tombolnak. A termelőszövetkezeti rendszert minden gazda szidta, hiszen megfosztották őket a magántulajdonuktól. Épp ennek a hatása az, hogy mindenki egyedül akar boldogulni a jelenlegi termelők közül.

"Arról meg szerintem ne is beszéljünk, hogy gazdasági ismeretek hiánya, amikor kiemelkedő piaci helyzetben voltunk néhány évtizeddel ezelőtt a mezőgazdaságunk által, tehát ez itt megdőlt állítás."

Kiemelkedő piaci helyzet? A Kádár-korszakra gondolsz? Ahol olyan drágán termeltünk, hogy a csirkénket a szaúd-arábiai hercegek importálták csak?

Jó minőségűek voltak a termékeink, de a tervgazdaságnak hála a hatékonyság a bányászbéka feneke alatt volt. Többszörös áron állítottuk elő a termékeket, 5 ember csinálta 1 munkáját, én ezt nem nevezném "megfelelő gazdasági ismeretnek".

2012. máj. 31. 01:26
 25/41 anonim ***** válasza:
62%

"De van az a Magyar Termék címke(Hungarian Brands) azt csak nem hamisíthatják!"

Tavalyi botrány volt, hogy de, hamisítják, visszaélnek vele!

Zöldségnél, hentesnél, csemegepultnál, tehát nem csomagolt terméknél meg nincs cimke! Amit mondanak róla szóban, annyit tudsz. És ha mindenki a magyart keresi, miért ne azt mondaná a kereskedő, hogy magyar?

Idei botrány, hogy az EU betiltatta a magyar terméket reklámozó filmet, mert az hátrányosan különbözteti meg az import árut, és az sérti a versenytörvényt!

Ezt nem értem, hogyhogy, hát ha valaki a Blend-a-med-et reklámozza, az miért nem sérti a versenytörvényt?

2012. máj. 31. 01:32
 26/41 anonim ***** válasza:
72%

"Tudtommal van egy olyan hülye rendeletünk, hogy ha a gyártás bármely fázisa egy adott országban történik, az az ország feltüntethető gyártóként. És ide tartozik egy kész termék csomagolása is.

"

Igen, ez is idei botrány. Tehát jogszerűen is lehet magyar termék egy külföldi áru, ha itt csomagolták!

Pl. génkezelt kukorica is kerül forgalomba, mert magyar áru cimkét kap, de az alapanyagot Kínában termesztették...! Erről is volt szó a TV-ben múlt hónapban.

2012. máj. 31. 01:34
 27/41 anonim ***** válasza:
79%

"Pl. génkezelt kukorica is kerül forgalomba, mert magyar áru cimkét kap, de az alapanyagot Kínában termesztették...! Erről is volt szó a TV-ben múlt hónapban."

Akkor azt elfelejtették mondani a TV-ben, hogy génkezelt növény sehogy sem kerülhetne forgalomba, hiszen tiltott az EU-ban. Az, hogy behozzák és nem kapják el őket egyből az nem az Unió hibája.

2012. máj. 31. 01:43
 28/41 anonim ***** válasza:
50%

"hiszen tiltott az EU-ban."

Mivel itt csomagolják, ezért származási helyként az EU/Magyarország van feltüntetve, ezért annak megfelelő az ellenőrzés, nem annak megfelelő, mintha EU-n/Magyarországon kívüli lenne. Joghézag.

2012. máj. 31. 02:19
 29/41 anonim ***** válasza:
17%

"Nem tudom honnan jött ez a sztereotípia hogy ami import az biztos hogy rosszabb minőségű is."

Ez nem sztereotípia hanem szigorú tény.

2012. máj. 31. 06:36
 30/41 anonim ***** válasza:
17%

Szerintem ha azt akarjuk, hogy Magyarországon a mi munkánkat (legyen az bármi) megbecsüljék és megfizessék, nekünk is úgy kell élni, hogy megbecsüljük a honfitársaink munkáját.

Az első lépés erre pl az, hogy nem a szlovák tejet veszem meg csak azért mert az 10 Ft-al olcsóbb.

Én sem szeretném, ha egyszer azért válnék munkanélkülivé, mert a munkámat a határon túl olcsóbban elvállalja valaki ezért támogatom a hazai áruk előállítását.

2012. máj. 31. 06:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!