Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Egyházak nélkül az emberiség...

Egyházak nélkül az emberiség fejlettebb technológiai szinten élne?

Figyelt kérdés
Az egyházak sokáig hátráltatták a természettudományok terjedését, fejlődését. Emiatt elképzelhető, hogy évszázadok teltek el különösebb fejlődés nélkül (sötét középkor). De vajon csak az egyházak tehetnek erről?
2012. márc. 11. 10:16
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

Ez lene a bizonyíték az egyház tudományos ktatásaira és felfedezéseire??

Egy egyházi filozófus aki azt mondta hogy meg kell erősíteni a pápaságot és egy pápa megválasztása mellett kardoskodott?

Nah jó.. Ez a vicc kategória hogy az egyház általi tudományos felfedezések és találmányok melletti legnagyobb érv hogy volt egy egyházi ember aki a pápa hatalmának megerősítése mellett "filozofált"!

A topik nagyon hasznos volt és láthatóan az emberek nagy része egy véleményen van de páran már a kérdés értelmezésével sincsenek tisztában.

A kérdező meg szerintem megkapta a választ. Kiesett a tudományból sok száz év. Ha azt nézzük hol tarthatunk pár száz év múlva akkor meg lehet tippelni a választ. A világűrben járkálnánk...

Természetesen nem kiszámolható hogy pontosan hol lennénk de hogy tudományban előrébb az biztos.

2012. márc. 11. 20:01
 22/37 anonim ***** válasza:
0%

Az a baj, hogy én érveket hozok fel, nevekkel, te pedig csak lököd a liberális/marxista propagandát. Így nagyon nehéz? Kire gondolsz mint pápa-párti filozófusra? Gondold csak el, milyen furcsa lenne egy pápaság ellenes jezsuita. Ugye, milyen érdekes lenne? Mint egy Mohamed gyűlölő muszlim.

Roberto Bellarmino és Nicolaus Cusanus életét és munkásságát megismerni elég kevés a wikipédia. Annál azért több kell. De mondhattam volna Kirchnert. Isten mens, hogy rákeress, lehet nem is írnak róla.

Szóval ha én már írtam 3-at - tudnék még egyébként - te tényleg írhatnál még Galilein és Brunón kívül csak 5 - azaz öt - igazi tudóst, akit az egyház megkínzott, elítélt, vagy megégetett. Eredetileg 10-20-ról volt szó, de látom csökkentetted a színvonalat, én is engedek, írjál csak ötöt. Hajrá!

2012. márc. 11. 20:09
 23/37 anonim ***** válasza:
Bocsánat, Kircher, N nélkül.
2012. márc. 11. 20:13
 24/37 anonim ***** válasza:

Nem csodálkozom én semmin!

Vitatkozok egy vallásos emberrel a technikai tudomány fejlődéséről miközben ő mindenáron hozza fel a filozófus embereket!

Hát mit csodálkozok akkor hogy nem fedeztek fel semmit a papok ha mindegyik azt hitte hogy találmányokon dolgozni és a csillagokat,biológiát vizsgálni azt jelenti hogy filozofálok a pápaságról és a belső hierarchiáról...

És képtelen megérteni hogy a topik NEM ERRŐL SZÓL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2012. márc. 11. 21:11
 25/37 anonim ***** válasza:
Az a nagy probléma, hogy az említett három úriember nem ez a kategória. Te túlzottan nagy hangsúlyt teszel arra, hogy ők filozófusok is voltak. Igen, mert akkor az igazi tudósok filozófusok is voltak egyben, mert azt a felfedezést meg is kellett valahogy magyarázni. Newton is filozófus volt. Pascal is. Sőt Göethe is, bár ő nem tudós.
2012. márc. 11. 21:16
 26/37 anonim ***** válasza:

Persze azt is tudom, hogy a topic nem erről szól, mert elvileg arról kéne szólnia, hogy az Egyház mennyire hátráltatta a tudományos fejlődést és mennyi bűnt követett el.

Én egyedül állok itt a véleményemmel, hogy ez nem igaz, sőt az egyház volt a tudomány motorja, mert vagy egyháziak voltak a tudósok, vagy az egyház mint mecénás (lásd Galilei) támogatta a kutatásokat. Engedtessék meg, hogy egy liberális légkörben ellentmondhassak, emlékezzél csak Voltairre. Kevesen gyűlölték nála jobban az egyházat, mégis ő mondta, hogy a véleményét mindenki mondhassa el.

Vagy írjátok ki legközelebb a topicba, hogy ide csak egyetérteni jöhetnek.

2012. márc. 11. 21:21
 27/37 A kérdező kommentje:

Nem igaz, hogy csak egyetérteni lehet. A vélemények ütközése generálja az igazi vitát, és ehhez minden hsz-t egyaránt köszönök. A következő válasz alakult ki bennem:

Az egyház lényegében cenzúrázta a tudományt. Azokat a tudományokat, amelyek alapvetéseivel összhangban álltak, segítette, sőt művelte. Azokat a gondolatokat azonban, amelyek szöges ellentétben álltak a tanításokkal, mint pl. Evolúció gondolata, csillagászat, fizikai rendszerek, megállapította, hogy az ateizmust és elvilágiasodást hoznak.

Sajnálatos egybeesés, hogy pont a "veszélyes" tanok azok, amelyek olyan felfedezéseket és találmányokat adtak a világnak, amelyek az emberek életét kényelmesebbé teszik, életterét kitágíthatják a világűr felé.

Az egyházak erejét mutatja, hogy a tudományos, "csak az van, amit látok és ki tudok számolni" szemlélet elterjedése ellenére még mindig komoly véleményformáló tényező. Mindenre talál valamilyen hátsó ajtót, hogy igazolja magát.

Nem kívántam ugyanakkor vallásos embereket támadni, mert tiszteletben tartom választásukat.

A tudomány előrébb lenne bizonyosan, ha az egyházak a cenzúra helyett a könyvtárak szerepét töltik be.

2012. márc. 11. 22:13
 28/37 anonim ***** válasza:
életterét kitágíthatják a világűr felé.Ezt azért gondold át mégegyszer.
2012. márc. 12. 06:47
 29/37 izidorkata ***** válasza:
0%

Az egyházak sokáig hátráltatták a természettudományok terjedését, fejlődését. Emiatt elképzelhető, hogy évszázadok teltek el különösebb fejlődés nélkül (sötét középkor). De vajon csak az egyházak tehetnek erről?

valami konkrétumot tudsz?

Mátyás király helikopterrel támadta volna a kutyafejűeket, ha nem kelett volna mindig misére mennie?

2012. nov. 28. 19:45
 30/37 izidorkata ***** válasza:
figyelembe kell venni hogy egyes fajok képesek voltak civilizált módon élni, előre haladni a tudományban, de más népeknek ez nem nagyon megy. nem tehetnek róla mert ez genetikai adotság, semmi köze a valláshoz. Erről persze nem illik beszélni.
2012. nov. 28. 19:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!