Miért érdeke az emberiségnek a technikai fejlődés?
A techinikai fejlődés során:
-Egyre bonylultabb, átláthatatlanabb a világ, amiben élünk
-Egyre nehezebb lépést tartani az újabbnál újabb találmányokkal, lassan fél évente újabb típust kéne vásárolnod egyes elektronikai eszközökből, vagy különben inkompatibilisek lesznek a gépeid a legelterjedtebb szabványokkal, programokkal
-Egyre több munkát automatizálnak, csak az egyre képzettebb, magasabb szellemi erőfeszítést igénylő munkák iránt van igény, viszont nem minden ember szeret rengeteget tanulni és agyalni, nem számítógépek meg Einstein-ek vagyunk
-Túl sok szabadideje van az embereknek, ezáltal túl sok idő van gondolkozni, ez sok embernek szomorúságot okoz
-Túl sok tevékenység, lehetőség van, amit lehet csinálni a világban, ez sok embernek összezavarodást okoz
-Rengeteg ember vágyik egyszerű életre, ahol egész életét leélheti a szülőfalujában, 8 általánossal végez valami fizikai munkát, amiből viszonylag jól megél, és komótos, nyugis élete van. A fejlődésnek "köszönhetően" ez egyre kevésbé lehetséges dolog
-Túl sok anyagi tulajdon van, amit birtokolhat egy ember, ezen tulajdonokat agyba-főbe reklámozzák, tolják az ember arcába, ezért akinek nem áll módjában megvenni mindet, az elégedetlenséget és szomorúságot érez
Szóval szerintem a fejlődés olyan dolog volt, ami anyagi dolgokat megnézve jó életkörülményeket teremtett az embernek, viszont szellemi síkon egyáltalán nem kielégítő ez az életforma és csak a társadalom egy szűk rétegének előnyös, akik szeretik halálra tanulni magukat és úgy pörögni, mint a motolla.
Érdemesebb lett volna megállni egy olyan szinten, amikor már nem volt annyira fejletlen a technika, hogy vadállatoktól kelljen rettegni, viszont nem volt még olyan fejlett, hogy az emberből önmagát túlhajszoló gépet csináljon, tehát kb. 1980 körül.
"egy szűk rétegének előnyös, akik szeretik halálra tanulni magukat és úgy pörögni, mint a motolla."
Értem én... szeretnél olyan világban élni, ahol a láblógatásért jár minden ami csak kell. Ilyen időszak sosem volt, nem lehetett volna ott megállni.
#3 -hoz ajánlom Paul Virilio írásait
Hogy ne lenne érdeke, csak a jelenleg hatalmon lévőknek nem az.
A mai technológiával simán tudnánk a föld jelenlegi összes lakója számára biztos megélhetést biztosítani, és senkinek se kellene a bérrabszolgaság és az éhhalál között választania.
Szerintem kérdező te csak dühös vagy, mert rossz jegyet kaptál fizikából :(
Na sorban:
1. Sokkal átláthatóbb a világ, mint bármikor. A különbség annyi, hogy míg régen az ember látótere csak max. a szomszéd városig jutott, ma az egész földet átöleli. Ettől függetlenül megteheted, hogy csak a szomszéd város ügyeivel foglalkozol, ha akarod. Választhatsz.
2. Én nem ezt tapasztalom. Bár nem vagyok egy nagy technokrata.
3. Ma is van lehetőség egyszerű munkákat végezni, csak ezekkel nem lehet egy egyszerű életszínvonalnál többet elérni. De ha összehasonlítod a mostani alap életszínvonalat a száz évvel ezelőttivel, még mindig sokkal jobb ma.
4. Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy van időnk gondolkodni. Homo sapiensek vagyunk vagy mi.
5. Legalább lehet választani. Ez baj? Választhatja az ember azt is, hogy nem választ egyáltalán semmit.
6. Ez nagyon idillinek hangzik, de érdekes módon a 16 órás nyári munkanapokat senki nem sírja vissza. Sem azt, hogy egy jégverés után éhezzen a család.
7. Meg kell tanulni ezeket kizárni, elkerülni. A birtoklási vágy megfelelő gondolkodással elnyomható. Megjegyzem régen is vágytak az emberek olyan dolgokra, amit nem érhettek el, csak ezek más típusú dolgok voltak.
Ma van lehetőségünk választani. Választhatjuk az egyszerű paraszti életmódot is, de választhatunk mást is. Ez a szabadság szerintem jó dolog. Egyébként 1980 körül is túlhajszolták magukat az emberek, csak nem nálunk, mert nálunk irreális rendszer volt. De az meg nem jó és hosszútávon nem tartható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!