Mit szólnátok, ha a (külföldi) párotok azt mondaná, hogy Trianon semmi?
Lényegében igaza van ez a multon rágódás nem vezet sehova ,csak mérgezi a fiatalok lelkét nem kéne ekkora hangsúlyt fektetni arra hogy mekkor luzerek is vagyunk, ettöl csak gyengébbek leszünk .
A barátnőd pedig valószinű nem is sejti mennyire mélyen érinti ez a magyarságot, ugyhogy
1. magyarázd el neki meg azt is hogy mivel jár együtt a mai napig, szlovákokat, erdélyt meg a délszláv háborut ne felejtsd el..(slota caucesku milosevic)
2. a gyerekeidet ne arra tanitsd hogy magyarnak lenni egyenlő a levert forradalmakkal meg trianonnal meg moháccsal
Igaza van a párodnak.Én MAGYARKÉNT is ezt mondom.
Lassan el kéne fogadni hogy volt Trianon.. Trianon túl van fantáziálva.. Kissé divattá vált sajnos... Főleg ha azt nézzük hogy abszolút-e nem a Trianoni országhatárok vannak jelenleg érvényben....
Hallgass a barátnődre. Az emberek mást sem tudnak, csak leöldösni egymást olyan sérelmekért, amik akkor történtek, amikor a nagyapáik tíz évesek sem voltak, vagy éppen meg sem születtek.
A legokosabb dolog a Földön, hogy ha meghagyod az évszázados dolgok miatti hisztit másoknak.
Eléggé kiakasztó, de nem várom el egy külfölditől, hogy ezt megértse. Ettől függetlenül lehetne tapintatosabb is.
"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."
A feleségem nem magyar és talán sosem fogja átérezni a magyar dolgokat, teljes egészében. Persze, lehajtja a fejét október hatodikán, vagy mosolyogva hallgatja március 15-én, hogy mit is ünneplünk ilyenkor. Értelmes, okos emberként persze fel is fogja, hogy ezek az események, miért jók/rosszak a magyar nép emlékében. De sosem fogja teljesen érteni, nem is várom el tőle. Én sem érzem át teljesen az ő hazájában történteket, épeszű emberként persze felfogom pl. egy-egy hadvezérük hősiességét, de nyilván nem jelenti nekem ugyanazt, mint Hunyadi.
Ugyanakkor két éve egy éves házasokként elmentünk Székelyföldre öt napra és bár meséltem már neki róla, de meg volt lepve, hogy a határt követő pár óra autózás után kiszálltunk a kocsiból és újra magyarul beszéltek az emberek. Nem tudta elképzelni korábban. Értelmesen, normálisan beszélj vele. Ha még nincs régóta magyar közegben pár dolgot furcsállhat.
Trianonon pedig sírni tényleg nem kell. Fáj, hogy elvették a jogos tulajdonunk (itt és most a magyarlakta terültekre gondolok), ugyanakkor néhány nemzetiségnek is kijárt egy önálló állam (szlovákok), szóval értt már egy határrendezés-csak nem ilyen formában. A mindent vissza elv nagyon buta dolog-mellesleg ennél csak azt rühellem jobban, ha valakik a franciákat szidják Trianon miatt. Egy francia-magyar vegyesvállalat mérnökeként anyanyelvi szinten francia vagyok és rengeteg francia kollégám, ismerősöm, barátom van. Eddig bármely franciával ez szóbakerült köztünk, ő még nem is hallott a trianoni békéről és általában szégyellni szokták, kérik, hanyagoljuk a témát, miután meséltem róla. Versailles csak a helyet adta, több politikus együtt döntött, a mai franciák pedig gyakran azt sem tudják hol van Hongrie (Magyarország).
Trianont megjegyezni nagyon is hasznos dolog. A trianoni okok mindig tökéletes csalétekül fognak szolgálni a lassan 100 éves múltban élő embereknek, mint ahogy annak szolgáltak a II. világháborúban is. Valamelyik nagyvonalú nagyhatalom visszaígér némi elcsatolt területet? Nosza, küldjük háborúba a fiainkat, mert mindent vissza kell csatolni! Már a Felvidéki visszacsatolás után, és Horthy nagy bevonulásával kristálytisztán látszott, hogy alig 20 év után sem lehet már zökkenőmentes visszacsatolást végrehajtani, mert megkérdőjeleződik az, hogy a visszacsatolt területek akarják -e a visszacsatolást? Mert bizony nem nagyon lelkesedtek érte már 20 év után sem, 100 év után pedig egyszerűen őrültség az egész.
Mégis egészen biztos vagyok benne, hogy egy esetleges újabb európai konfliktus esetén a magyar vezetést gyorsabban lehetne meggyőzni arról, hogy egy visszacsatolt területért cserébe küldjenek minket háborúzni, mint ahogy a szerződésen megszáradhatna a tinta.
Sokkal könnyebb a múlton rágódva az igazságtalanságot emlegetni, mint annak okait elismerni, és sokkal könnyebb a múltat magyarázni, mint a jelent jobbá tenni, vagy a jövőt kialakítani.
A franciákat sem azért szokták szidni mert ott írták alá hanem azért mert az akkori francia miniszterelnök nagy támogatója volt Magyarország feldarabolásának másrészt egy nagyképű képmutató nemzet.
Egy nemzet hogy lehet kollektíven nagyképű és képmutató?
ha valaki ilyet mondd azt felvilágositom mi is történt miért is és mi volt a cél ezzel. magyarázd el neki és talán értelmesen fog gondolkozni.
ennek a sok idiotának meg aki ilyeneket ir hogy a multat elkell felejteni és a jövöbe nézni meg szarjuk le meg már mindegy , azt üzenem hogy remélem tegnap nem volt rajtatok kokárda..
"Már a Felvidéki visszacsatolás után, és Horthy nagy bevonulásával kristálytisztán látszott, hogy alig 20 év után sem lehet már zökkenőmentes visszacsatolást végrehajtani, mert megkérdőjeleződik az, hogy a visszacsatolt területek akarják -e a visszacsatolást? Mert bizony nem nagyon lelkesedtek érte már 20 év után sem, 100 év után pedig egyszerűen őrültség az egész. "
Akkor a románok Erdély bekebelezésével mekkora őrültséget csináltak? És megérte nekik? Meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!