Ha esetleg bevezetik, hogy külföldre távozó diplomásoknak vissza kell fizeteni a taníttatásuk költségét, azt hogy fogja az állam ellenőrízni? Például ha én Kamcsatkában dolgozom majd ápolóként, mérnökként. Stb?
Úgy, hogy nem kapsz semmi igazoló iratot, amíg ki nem fizetted, amivel tartozol.
Már nehogy az legyen, hogy én fizessem a Te kiképzésed árát...
De most komolyan, hogy lehetne ezt kivitelezni?
önmagában azzal, hogy pl. nem adnak vkinek a diplomájáról hitelesített fordítást, szerinted el lehet intézni ?
szerintem nem.
és egyáltalán, ez felmenő rendszerben vonatkozna a hallgatókra, vagy azokra is, akik pl. a törvény bevezetésekor még nem végeztek, de már rég a felsőoktatásban vannak.
és ha 2011-2012-ben ezt elfogadja a kormány, onnan még mennyi idő, hogy életbe lépjen ?
Az én tesóm pl kétdiplomás lesz nemsoká és a másodikat fizette a család. Borzasztó nehéz volt..
Ehhez képest vannak olyanok, akik pl egy tanév különbséggel kezdték el a két képzésüket és ezért az állam bácsi mindkettő diplomájukat fizeti 8tesóm erről nem tudott, ha egy évvel hamarabb kezdi a 2. szakját, neki is fizették volna..)
vagy pár éve volt egy olyan szabály, hogy ha vkinek a 2. diplomája tanári képesítéses, azt fizetik neki.
az persze nem gáz, ha vkinek 2 vagy több diplomát állt az állam, de ha egyet és van mersze külföldre menni, akkor meg fizessen, mint a köles, mi ?
például ha én vagy a tesóm elmennénk.. nem elég, hogy a szüleim fizették neki a másoddiplomáját, fizethetnénk ki még egyet.
egyébként elmondanám azoknak, akik pl. azzal pedáloznak, hogy mondjuk az USÁban sincs ingyen a felsőoktatás, hogy ez marhára nem igaz. ismerek egy magyar családot, 3 egyetemista gyerekkel. Chicagoban laknak, kikölzöttek vagy 8-10 éve.
na, nekik mindhárom gyereknek majdnem ingyen van az egyetem. egy kisebb összeget befizetnek talán , de a nagyobb részé állami támogatásokból megússzák .Mindhárom gyerek átlagos képességű diák és sima állami egyetemre járnak.
Kettes számú nagyeszű, és a külföldiek akik a helyükön vanna azok is fizessék vissza a saját államuknak?
Ne beszélj már úgy az állam kasszáról, hogy "a te pénzed". Amit a te részed belőle, amit ténylegesen tőled vonnak le az kutyaszar ahhoz képest hogy amibe kerül hogy fenntarstanak egy iskolát. Tessék: visszakapsz valamit az adódból (töredéket, mert az nem csak oktatásra megy el), cserébe nem járhatsz felsőoktatásba. Fair?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!