Melyik a jobb:a komunista rendszer, vagy a demokratikus rendszer?
"Mint ahogyan az összes monarchia és diktatúra is :)"
De a (nevezzük a kedvedért így) diktatúrák sokkal hosszabb ideig és stabilabban álltak fenn. A legidősebb "demokrácia" a briteké, nem egész négyszáz éves, és még nem is igazán tiszta demokrácia. "Diktatúrák" pedig évezredeken keresztül képesek voltak megtartani a hatalmukat.
"Franciaország elbukott?"
El hát. Elvégre a jakobinusok hatalma már nem nevezhető annak, Napoleon pedig végképp. A második köztársaság szintén elbukott, ugye III. Napoleon miatt.
Sőt, Németországban demokratikus úton bukott meg a (Weimari) köztársaság.
És talán tavaly nálunk is...
"El hát. Elvégre a jakobinusok hatalma már nem nevezhető annak, Napoleon pedig végképp. A második köztársaság szintén elbukott, ugye III. Napoleon miatt."
Ne viccelj már, most nem a történelemről van szó, ennyi erővel az összes ország és államforma elbukott.. Majd szólj, ha az ötödik Francia Köztársaság elbukott. Napoleon és a demokrácia hol függ össze egyébként?
Még soha sehol nem volt kommunizmus. Még az ősembernél sem, a törzsekben, ugyanis ott volt a alfahím, akinek több nő járt, a sámán akit mindenkinél bölcsebbnek tartottak, többet kapott a közösségtől, stb...
Sehol nem volt olyan hogy mindenki egyenlő, a kommunizmus elvi szembe megy az evolúcióval, az emberi gondolkodás/felfogásmóddal.
Nincs benne motiváció, minek tanuljak vagy dolgozzak, ha így is úgyis ugyanannyi jut nekem.
"Ne viccelj már, most nem a történelemről van szó, ennyi erővel az összes ország és államforma elbukott.. Majd szólj, ha az ötödik Francia Köztársaság elbukott. Napoleon és a demokrácia hol függ össze egyébként?"
De pontosan arról van szó, elvégre egy-egy rendszert csak a múltja, történelme alapján lehet megítélni, és az tény, hogy a "demokráciák" a "diktatúrákhoz" képest sehol sem húzták túl sokáig.
Napoleon meg úgy függ össze a demokráciával, hogy ő vetett véget neki.
Mivel mindkettő utópia, és sosem valósult meg, érdekes kérdés. Elvben mindkettőnek megvannak a maga szépségei de egyiket sem érzem magaménak.
De ha az alkalmazott részét nézzük egyiket sem szeretem igazán. De ha választani kell akkor inkább a demokráciát választom. Mégpedig azért mert ha alkalmazott kommunizmus lenne már valamelyik gulágon robotolhatnék, vagy kivégzőosztag előtt végeztem volna.
én éltem mindkettőben
demokrácia jobb
persze aki készen kapta, mert beleszülettt az már nem becsüli meg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!