Melyik a jobb:a komunista rendszer, vagy a demokratikus rendszer?
A kommunista rendszer egyértelműen jobb: csak éppen megvalósíthatatlan.
És nem, nem volt, és nincs ezen a világon seholsem valódi kommunizmus. Tehát ne küldjél Kubába, mert ott NINCS kommunizmus. Ott idióta diktatúra van, és az más.
Egyébként, nézd meg az amerikai sci-fi filmeket: ahol ideális a társadalom, ott mindenhol kommunizmus van. (Pl: a Star Trek a tökéletes kommunizmus világa.)
Ha elméleti síkon megy a kérdés akkor egyértelműen a kommunizmus a jó célirány.
Ha valós keretek között nézzük akkor:
a, A kommunizmus megvalósíthatatlan.
b, A demokrácia sincs megvalósulva és nem is lesz.
Mint ideológia, a kettő egyenrangú, de mindkettő megvalósíthatatlan.
A demokrácia, amin én szigorúan a közvetlen demokráciát értem, nagy társadalmakban elképzelhetetlen. Gyakorlatilag minden kérdésben népszavazást kellene kiírni. Ilyen még sehol nem volt. A demokráciák előbb utóbb mindig elbuktak (ókori Görögország, Római Birodalom, Franciaország), szerintem a mai nyugati demokráciák sem húzzák már sokáig... történelmi léptékkel.
A kommunizmus sem igazán valósult meg soha, sehol. Talán a kibucmozgalmakban eleinte. A megvalósíthatatlanságának oka ugyan az, mint a demokráciánál. Az emberek birtoklási vágya. Aki pedig eléggé gátlástalan, az ezt a vágyát kielégíti bármilyen rendszerben.
Tehát az ideológiák egyformán jók, mert az emberek javát szolgálják, és egyformán rosszak, mert nem lehet őket megvalósítani.
"A demokráciák előbb utóbb mindig elbuktak"
Mint ahogyan az összes monarchia és diktatúra is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!