A német náci, vagy a szovjet katonák voltak kegyetlenebbek a 2. világháború idején?
A lakosság körében. Ha idegen területekre vonultak, kik bántak rosszabbul a lakossággal?
Elsődlegesen magyarországi lakosságra gondolok.
Állítólag a szovjet katonák nemi erőszakot is elkövettek.
Talán a nácik nem csináltak ilyet a csinos, fiatal roma lányokkal, mielőtt elvitték őket?
nemhiszem, mivel az alacsonyabb rangú fajba tartozó embereket olyanok gyűjtötték be akik komolyan is vallották ezt az elvet.
azaz csak "bepiszkítanák" magukat azokkal az alacsonyabb rangú fajbéli emberrel.
az átlag Wermacht katona a fronton szolgált és helyőrségi feladatokat láttak el,
akik begyűjtötték az embereket,azok hithű/fanatikus pártkatonák voltak, ezek a Gestapó és az ss katonák.
1-es válaszoló, azt nem tudjuk, hogy a német katonák hogyan viselkedtek a szovjet emberekkel. Vagy a lengyelekkel.
Még jó, hogy a magyarokat nem erőszakolták végig, hiszen a legutolsó pillanatig szövetségeseik voltunk. A szovjeteknek viszont ellenségeik.
Szerintem egyformán kegyetlenek voltak.
A magyarországi lakosság kérdése egyedi, ahogy már előttem is leírták. Bár bevonultak a németek, de gyakorlatilag baráti ország voltunk és a magyar katonák a németek oldalán harcoltak a fronton. Attól, hogy velünk nem voltak gonoszak vagy kegyetlenek, még azokkal a népekkel lehettek akiket tényleg megszálltak.
Nekem mamám mesélt néha a háborúról, nyilván gyerek volt még amikor történt. Székesfehérvár környéki településen laktak.
A németeket kedvesnek írta le, nem emlékszem olyan történetre ahol kegyetlennek tartotta volna őket. De azt többször elmondta hogy nem is nagyon törődtek velük, szóval jóban sem voltak a lakossággal, egyszerűen csak itt voltak és kész. Használták az épületeket, garázsokat, ilyesmi de a lakossággal nem igen törődtek.
A szovjetekről volt rengeteg története, az apját is ők lőtték le amikor kiment a ház elé. De sokszor elmesélte hogy a szovjetek kipucolták az egész házat és elvitték mindenüket, megkeresték a rejtekhelyeket is, elvitték az állatokat, az ételt, de értékes evőeszközöket, díszes tányérokat, ékszereket, mindent. Szerencsére erőszakról nem mesélt, persze lehet hogy csak nem akart róla beszélni egy fiatalnak.
Nekem is nagyszüleim mesélték még, hogy anno a német katona megállt az ajtajuknál, bekopogtak, engedélyt kértek, hogy bejöhessenek a házba, kulturáltan viselkedtek.
Ellenben a szovjetek berúgták az ajtót, az összes pincét felkutatták, puskatussal verték az asztalokat, hogy hozzanak bort, úgy leitták magukat hogy behugyoztak, sírköveket használtak céltáblaként, terrorizálták a népet, loptak, állat módon viselkedtek. Arról nem is beszélve, hogy 44-ben hány falusit vittek ki Ukrajnába dolgozni, sokuk vissza se tért.
"Nem hallottam a németek által elkövetett atrocitásokról magyar területen."
Én nem foglalnék állást, hogy a nácik vagy a komcsik voltak "jobbak", de nehezemre esik magyar szempontból összehasonlítani a kettőt, tekintve, hogy a németekkel végső soron egyfajta szövetségesi viszonyban voltunk, míg az oroszokkal ellenségek.
Egy fokkal szerencsésebb összevetés lenne mondjuk a németek franciaországi viselkedésével párhuzamot keresni, de ez sem szerencsés, mert teljesen más viszony volt az is. Teljesen más az frusztráció és az agresszió mértéke, amikor sebzett áldozat szerepéből kerekedsz felül, mint hideg számításból az erőfölényed teljes tudatában harcolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!