Mitől függött, hogy deportálták, vagy munkaszolgálatra küldtek valakit a II. Világháborúban?
Nekem az egész elég zavaros.
Egy munkatársamat egyszer megkérdeztem, ha annyira borzalmas volt a lágerekben, miért jár vissza minden évben Auswitzba. Csak annyit mondott, hogy "ott is csak dolgozni kellett". Összesen vagy 5-6 lágert sorolt fel, amerre járt.
A legtöbbről sosem hallottam.
A másik musz-os (munkaszolgálatos) volt, ő azt mondta, attól függöt, milyen volt a sorsuk, hogy milyen parancsnokuk volt és nemcsak zsidók voltak köztük, többen valamiért nem foghattak fegyvert (vallási okokból ?!).
4. Igen elég ha számolgatunk kicsit :D 100év körül?
Voltak megsemmisítő táborok munkatáborok a koncentrációs táborokon belül.
Tehát ott is volt egy szűrés az alkalmasságra pl. Mengele által.
Ja és ott sem csak zsidók voltak, hanem romák, melegek, kommunisták, politikai foglyok.
Én sem vagyok már mai csirke: 75.
A zsidók deportálása Magyarország német megszállása (1944.03.19.) után kezdődött, a háborúban való részvételünk meg 1941-ben. Munkaszolgálatra azokat a hadkötelezetteket hívták be, akik fegyveres szolgálatra valami miatt nem voltak használhatók. Jogszabályi okból tipikusan a zsidók voltak ilyenek, de - ahogy valaki korábban megjegyezte - valóban nemcsak ők vonultak be munkaszolgálatra, ahol a sok esetben állatias, szadista keretlegények kénye-kedvének voltak kiszolgáltatva.
Mire jött a deportálás a katonaköteles zsidók már rég a fronton voltak, így a haláltáborokba inkább az idős férfiak, nők és gyerekek kerültek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!