Mennyire lehet valóságalapja annak az okfejtésnek, miszerint az első és második világháborút az amerikaiak robbantották ki, hogy összeugrasszák az oroszokat a németekkel?
Semennyire, mert az USA igazán a második világháború idején erősödött meg nagyon nagy mértékben. Előtte nem volt ilyen súlya és hatalma sem. Lehetősége sem lett volna erre.
Gazdaságilag éppen, hogy vergődött. Ld. nagy gazdasági világválság (1929-33) abból még éppen kilábalt a 30-as évek végére.
Az első világháború előtt még szinte "csak papíron létezett" pontosan az I világháború elől menekülő, illetve később a II.vh-t megelőző zsidó üldözések miatt Európából menenkülő emberek hozták el azt a "fejlődést" ami kellett, hogy egyáltalán fel tudjon lendülni. Korábban főleg a kispénzű, szegény "szerencsét próbáló" emberek mentek az USA-ba abban a reményben, hogy ott gyorsan meggazdagodnak mert ide csak ezek a hírek jutottak el (ld. pl. Titanic és környéke).
Én is így gondolom egyébként, csak kíváncsi voltam mások véleményére is, mielőtt leírtam volna, hogy miért kérdeztem (hogy elkerüljük az elfogult véleményeket minden irányból).
Bogár Lacibácsi pont ezt nyilatkozta a HírTV műsorában, ahol még a fideszes műsorvezető is kiröhögte, hogy az amerikaiak robbantották ki az első és második világháború "fedőnéven ismert" (így fogalmazott :D ) eseményeket. :D
Akkor ezek szerint nem csak szerintem elmeroggyant az öreg.
1.) Nem az USA robbantotta ki az I. és a II. világháborúkat. Mindkettő kitörése mögött az európai nagyhatalmak konfliktusai álltak.
2.) Az USA már 1-2 évtizeddel az I. világháború előtt a világ vezető gazdasági hatalma lett. Ipari termelése világelső volt.
# 2
Tessék komoly gazdaságtörténeti szakirodalmat olvasni.
Az USA már az I. világháború előtt a világ legerősebb gazdasági, messze legnagyobb ipari hatalma volt, a legfontosabb fejlettségi mutatóban (GDP/fő) is megelőzte a többi nagyhatalmat.
Az USA lakosságának életszínvonala volt egyértelműen a legmagasabb 1914-ben a nagyhatalmak közül.
Lásd a nagyhatalmak I. világháború előtti gazdasági erőviszonyait és fejlettségi mutatóit tudomànyos szakirodalomban: [link]
Bogár elmélete ettől függetlenül ostobaság, nem az USA robbantotta ki az I. világháborút.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!