Orban valoban egy baromarc? Igaza volt a Dnipro-i polgarmesternek?
Ugye Orban azt mondta hogy Ukrajna a senki foldje es ez az ukranoknak nem tetszett.
Mit gondolsz?
@58: nem. Rajtunk keresztül menekültek oda,ahol valóban befogadják őket. Ilyen alapon '56 után a legtöbb magyart Ausztria fogadta be, mert az osztrák határt lépték át...
Itt kvázi csak azok maradtak, akik magyar állampolgárok révén nem kaptak menekültstátuszt...
Amiben igazad van, hogy az a misebor tényleg pofátlanság volt -de ettől a retardált kormánytól csak ennyi tellett.
Orbán óriási károkat okoz a magyarság megítélésének, amit évtizedekbe telik majd korrigálni.
És nem azért, mert nem ukrán-rajongó, hanem mert elvtelen, önző, minden empátiát nélkülöző megnyilvánulásai vannak. Ezt ő úgy nevezi, hogy “magyarpárti”, de egy társaságban az ilyen figurákat úgy nevezzük, hogy komplexusos, önző kis pötsch.
#64. Hát, nem. Épp az a normális és alapvető, hogy minden ország a saját érdekeit védi. Ettől mi a szocik alatt is elszoktunk, és most azt is torz látni, hogy a nyugati-európai politikai elit sem a saját népei, hanem az USA gazdasági érdekeiért áldozza fel magát anyagilag, de ettől még nem Orbán mozdult el a normalitástól. Mellesleg nézd meg, hogy őt hogy minősítik egyfolytában külföldről...mi olyan beszédet soha, senkivel szemben nem engedünk meg magunknak, mint amit mi rendszeresen megkapunk másoktól. Mi eleve nem minősítünk másokat soha, legfeljebb a minket érő atrocitások esetén védjük meg magunkat. 2015-ig egyszerűen mindenki abban élt (a szoci kormányaink áldásos tevékenységének is köszönhetően), hogy Magyarországba belerúgni bármikor jó ötlet, kockázatmentes játék, csakis nyerni lehet rajta. Ez is volt a megszokott, belénk állhattak indokolatlanul pl. a szomszédaink is bármikor, majd egész Európa kiállt MELLETTÜK. Én elhiszem, hogy zokon veszik, amikor ennek a korszaknak vége, de még egyszer: nem mi mozdultunk el a normalitástól.
"És nem azért, mert nem ukrán-rajongó"
A "nyugat" szerint viszont nagyon is azért. Nem küldünk fegyvereket? Nem akarunk orosz sportolókat is elítélni? Nem akarunk eladósodni Ukrajnáért? A konklúzió csak egy lehet: szemétmocskosóbán...és ilyenkor már nem is számít semmit, hogy az elsők között ítéltük el az orosz agressziót, hogy a rengeteg menekültet befogadtuk és hogy minden szakciót megszavaztunk. Bőven elég az ellenünk szított hergelés sikeréhez, ha csak egy minimálisan is kilógunk a demokratikus Európából, ami annyira demokratikus, hogy tilos a fősodorral egyet nem érteni. Ha nem 100%-ban illeszkedünk, csak 99%-ban, az már baj. Hányinger az egész, de az legalább annyira, hogy van, aki itthonról még ennek tapsol, csak mert Orbán politikájával nem ért egyet.
Tudom, hogy ma fideszes körökben ez az önnyugtato mantra, hogy mindenki velejéig önző, és most már mi sem vagyunk naivak és felvállaljuk önzésünket, de ez önbecsapás.
Az nekem is szimpatikus volt, hogy Orbán tudott és mert nemet mondani nyugaton, mert előtte a Kovács Laszlo-Balazs Péter fele külpolitika nem mert.
Az első nagy hányingerem - akkor még Orbán szimpatizánsként - akkor támadt, amikor 2014-15? korul Orbán kijött a görög válság miatti tanácskozásról és az egyetlen dolog amit mondott önelégülten, az az volt, hogy minden fasza, mert a magyaroknak nem kerül egy fillérjébe se a terv amiben megállapodtak.
Akkor láttam először ezt a primitív, empátiahiányos önzést az arcán. És aztán ez a stílus állandósult nála, ezt adja Ukrajna -ügyben is. Ez egyszerűen visszataszító és nem meglepő módon ellenérzést szül mindenkiben.
És ez nem szuverenista gondolkodás, ez primitív, gyerekes, korlátolt önzés, amibe sajnos sokszor keveredik komplexusus káröröm is.
#66. "hogy mindenki velejéig önző, és most már mi sem vagyunk naivak és felvállaljuk önzésünket, de ez önbecsapás"
Neked nyugodtan lehet ez a véleményed. Nekem már bőven elég lenne az is, ha a mi kárunkra nem lennének önzők mások, de itt még sajnos nem tartunk. Még bőven, évtizedekig lehetnénk gátlástalanul önzők csak ahhoz, hogy egálba kerüljünk sok más országgal, akik most is épp minket b@sztatnak. Ez természetesen nem cél, de könnyebb lenne, ha nem csak másoknak szabadna kiállni nyíltan a saját érdekeikért, hanem nekünk is. Ez még idő.
"Ez egyszerűen visszataszító és nem meglepő módon ellenérzést szül mindenkiben."
Beszélj a magad nevében, bennem például ez nem szül ellenérzést és nem gondolom, hogy ez azért van, mert te magasabb erkölcsi szinten állsz, mint én.
"És ez nem szuverenista gondolkodás, ez primitív, gyerekes, korlátolt önzés, amibe sajnos sokszor keveredik komplexusus káröröm is."
Ebben talán van valami, kell még gyakorolnunk, ez kétségtelen. Ám azt már nem szeretem, ha erre az az ellenzék javaslata, hogy felejtsük el ezt az egész irányt és menjen megint az általad is említett Kovács László-Balázs Péter-féle külpolitika. Legalábbis én mintha már-már ezt az igényt látnám megnyilvánulni úton-útfélen, aminél minden hibájával együtt is sokkal jobban kedvelem a mai Fidesz-irányvonalat, és vagyunk még így ezzel pármillióan szerintem.
Te el vagy varázsolva, 66.
A déli tagállamok sok évtizede EU tagok és öntik rájuk a pénzt (a keleti nyitás óta is arányaiban sokkal több pénzt kapnak a déliek, mint a keletiek), mégsem fejlődnek eléggé a rájuk szórt pénz ellenére. Még jó, hogy a saját érdekeinket nézzük, nehogy már magunkat szoritsuk mindig háttérbe, mig a déliek fel nem zárkóznak, ami ilyen tempóban soha nem fog bekövetkezni, a pénzeket meg elszórják.
Nem az érdekérvényesítő politikával van bajom, a kérdést sem ez ihlette, hanem a megfigyelés, hogy vészes gyorsasággal építi ki az Orbán-rezsim a vele szembeni antipátiát a külkapcsolataiban.
A görög ügy csak egy példa volt, ahol először kiütközött számomra a dacos, gyerekes önzés Orbán megnyilvánulásából.
Az a megye II-es játékos, aki leszegett fejjel cipeli a labdát, istennek se adja le, a legreménytelenebb helyzetből is maga akar gólt szerezni, es közben folyamatosan a csapattársait okolja a kudarcaiért, es látványosan örül a padon, ha gólt kap a csapata, az valójában nem érdekérvényesítő, hanem egy irritáló, nevetséges hisztiláda. Az Orbán-Szijjártó páros sajnos ezt az imázst alakította ki az országról az utóbbi években.
#69. Nekem továbbra is teljesen okés, ha neked ez a véleményed, de ettől ez még nem tény. És nem is ért ezzel egyet a magyarok nagyrésze sem.
"es látványosan örül a padon, ha gólt kap a csapata"
Ezt mondjuk megvilágíthatnád egy konkrét példával. Mikor örült Orbán, ha az országa "gól kapott"? Én valahogy épp az ellenzékre érzem igaznak, amiket írsz. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!