Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ha az élettársam meghal,...

Ha az élettársam meghal, akkor az utcára kerülhetek?

Figyelt kérdés
Négy éve élek együtt a párommal, mindketten elváltak vagyunk. A párom 9éve vált el, a ház közös volt a feleségével, aki lemondott a részéről a fiúk javára. Tehát a ház jelenleg fele-fele arányban a párom, és a fia tulajdona. A fiú évek óta Angliában él, én csak most találkoztam vele, mióta a páromat tüdőrákkal diagnosztizálták. Eddig soha nem jött haza, nem érdekelte az apja, nem is beszéltek. Sajnos nagyon rossz a párom egészségi állapota, az orvosok kevesebb, mint 2 hónapot jósolnak neki. Ha ne adj isten meghal, akkor egyedül a fia örököl, vagy jár valami nekem 4év élettársi viszony után? Nemtudom mik a fia szándékai, de nem akarok az utcára kerülni, mert sokat kötöttem erre a házra, és nincs hová mennem.

2020. jún. 25. 06:39
1 2 3 4 5
 41/43 anonim ***** válasza:
40%

"Ha végrendelkezne a párod, akkor is simán megtámadhatná a fia, mert a köteles rész jár neki. Magyarán ki kell fizetned az örökölt értéket."

Fogalmad sincs az örökség, végrendelet, köteles rész fogalmáról.

Ha a kérdezö párja végrendelkezik a kérdezö javára, akkor a vagyon - illetve az a rész, amit ráhagyott a párja, az ö része.

A végrendeletet megtámadni olyan indokkal nem lehet, hogy az örökhagyónak van gyereke, a végrendelet megtámadása ugyanis azt jelentené, hogy azt érvénytelennek akarják minösíteni, erre azonban semmi ok nincs ebben a helyzetben!

Végrendelet esetében a köteles rész az, amit a törvényes örökös kérhet. Ez az örökség egyharmada, nem pedig az egész örökség. Emellett ha a örökös érdemtelen az örökségre - mert pl. nem törödött az örökhagyóval, nem tartotta vele a kapcsolatot, akkor elöfordulhat, hogy ez sem jár neki.

2020. nov. 16. 09:02
 42/43 anonim ***** válasza:
100%
#41 Igazad van a leírtakban, csak annyit tennék hozzá, hogy nem elég ha szimplán érdemtelen az örökös az örökségre, a köteles rész jár neki akkor is ha életében soha nem is tudott arról hogy az elhunyt rokona. Konkrétan ki kell tagadni, hivatalosan ahhoz, hogy semmit ne kapjon és ezt nem elegendő végrendeletben megtenni, előtte kell végigcsinálni az eljárást, még az örökhagyónak életében. Ehhez indok az hogy méltatlan az örökségre mert....
2020. nov. 16. 10:26
 43/43 anonim ***** válasza:
Hát igen... és azt még mindig megtámadhatja a fia, hogy nem is úgy van.
2020. nov. 16. 13:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!