Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Bátyám végintézkedés nélkül...

Bátyám végintézkedés nélkül elhunyt, aki még élő korában az édesanyánk örökségéből örökölt 2 670.816 Ft összeget. Most az elhunyt élettársa követeli a temetési költséget tőlem. Jogszerű ez? Én követelhetem e az elhunyt bátyámnak a különvagyonát?

Figyelt kérdés
Bátyám élettársi kapcsolatban élt, bátyám édesanyja elhalálozását követően örökölt 2 670 816 Ft,. összeget ez a bátyám külön vagyona. Bátyám végintézkedés nélkül elhunyt, a temetést az élettársa rendezte és a költségeket is Ő állta. (Csak meg jegyzem 25 évig voltak élettársak). Én mint a bátyám örököse, őszesen örököltem 105 Ft,. ennyi volt a vagyona. Az élettárs most követeli a 587.648 Ft temetési költséget ügyvédje útján. Jó magam úgy tudom, hogy bár a temetkezési költséget az örökösnek kell megfizetni, de az örökség nem fedezi ezt a költséget, ezért igazolhatóan megfizetem az élettársnak az örökölt 105 forintot. Ezt kevesli és bírósághoz fordult az ügyvédjével.Én nem követeltem a néhai bátyámnak a különvagyonát ami engemet illetne, a fentiek miatt. Van e esélyem a néhai bátyámnak a külön vagyonát követelni? A bátyám 2011. évben kapta meg, az elhunyt édesanyám örökségét.Tudom hogy az elévülési ideje öt év, viszont a bátyám elhalálozását követően most igényelhetem e a különvagyonának a megfizetését a volt élettárstól?Azt is vizsgáltatni érdemes lenne hogy 25 évi élettársi kapcsolatban bátyámnak csak 105 Ft,. összeg volt. Bátyámnak folyamatosan jól kereső munkaviszonyban volt.
2020. ápr. 2. 13:44
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez egy baromság. Ha ő a párja volt fizesse ő a temetését! Ne nekem kelljen egy családos ember temetését megszervezni. Max, ha olyan közel állt volna hozzám a koporsóba adtam volna bele, fizettem volna a misét, ha van és kapott volna egy sírcsokrot. De alapvetően ez nem a Te dolgod, ha a testvéred, ha nem. Ha meg valaki előrukkol nekem egy ilyen pitiáner örökséggel azt mondom, na hagyj a fenébe! Megsúgom Neked a bíróság hivatalból vissza fogja utasítani az élettárs kezdeményezését! Hátraléka, ha meg nincs, akkor nincs miről beszélni. De neked sem lehet sok eszed, hisz ha tudtad, hogy ilyen flúgos párja van élből a közjegyzőnél nem fogadok el semmit és nyilatkozom hogy tőle semmi nem kell.
2020. ápr. 2. 13:50
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A testvéred 9 éve örökölt, miből gondolod, hogy az a pénz még megvan?

Életében azt csinált vele, amit akart, akár a közös életükre is köthette vagy el is égethette.

Ha halálakor meglett volna az a pénz, akkor nyilván bekerült volna a hagyatékba.

2020. ápr. 2. 14:02
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

" élettársi kapcsolatban élt "

Az élettárs az nem feleség, ergo ha csak végrendeletként nem hagyott rá semmit, akkor egy fityinget se örököl.

2020. ápr. 2. 15:03
 4/8 anonim ***** válasza:

Ha a testvérednek nincsenek gyerekei akkor te vagy az örökös és kész. MINDENE a tied. Pontosan ez különbözteti meg az élettársi kapcsolatot a házasságtól, hogy nem ugyanaz a vagyonközösség.

A hagyatéki tárgyaláson nyilvánítsd ki hogy igényt tartasz az örökségre. De mint örökös, kérd hogy a testvéred bankszámláját és egyéb vagyonát addig is zárolják.

Aztán majd lehet egyezkedni hogy kinek mi jusson az örökségből is meg a fizetni valókból is.

2020. ápr. 2. 17:07
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom.

A Polgári Törvénykönyv szerint az örökhagyó élettársa nem törvényes örökös, így az élettárs csak végrendelet alapján örökölhet.

Öröklés alapesetben leszármazotti irányban valósul meg.

Ha az örökhagyónak nincs leszármazottja, akkor a közvetlen rokonság az örökös.

Mindent felülír ha az örökhagyó valamiképpen,dokumentumban rendelkezett az örökségéről.

2020. ápr. 2. 17:10
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy a bátyád öröksége 2 670 816,- Ft volt, nyilván azt jelenti, hogy - amennyiben ketten voltatok testvérek - a Te örökséged ugyanennyi volt. Mindketten arra költöttétek, amire akartátok.

Az élettárs nem öröklő, még a házastárs sem örököl semmit, esetleg egy ingatlanra haszonélvezeti jogot örökölhet.

Kérdés, hol, kinek az ingatlanában lakott a testvéred? Volt a nevén bármi (föld, telek, lakóépület)? Ezeknek lehetsz Te az örököse, mint oldalági örökös, + a bankszámláján lévő összeg. Amennyiben nem volt a nevén semmiféle ingatlan, úgy csak a bankszámlája egyenlegét öröklöd meg. Ezt a hagyatéki tárgyláson vissza kellett volna utasítani, mert nem kéred!

Az élettárs pedig temettesse el a testvéredet, hiszen olyan nem létezik, hogy valaki csak szerez, valamiből éltek, vagy nem? Ha a testvéred pénze, amit keresett életében az mind elment az élettárssal való együttélésre, akkor az élettárs fizesse a temetést.

2020. ápr. 3. 10:55
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Csak akkor követelhetnéd a különvagyonát, ha az félretéve pl. egy számlán lett volna; egyébként nyilván elköltötte korábban (amihez minden joga megvolt), így nem képezte az örökség részét.
2020. ápr. 3. 14:47
 8/8 anonim ***** válasza:
A 105Ft-ot a hagyatékin vissza kellett volna utasítani. Ha elfogadtad,mindent elfogadtál. Ez volt a mézes madzag. Gondolom,amíg a hagyatéki tartott addíg az "özvegy" lapított mint c@r a gazban
2020. dec. 3. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!