Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ha az élettársam meghal,...

Ha az élettársam meghal, akkor az utcára kerülhetek?

Figyelt kérdés
Négy éve élek együtt a párommal, mindketten elváltak vagyunk. A párom 9éve vált el, a ház közös volt a feleségével, aki lemondott a részéről a fiúk javára. Tehát a ház jelenleg fele-fele arányban a párom, és a fia tulajdona. A fiú évek óta Angliában él, én csak most találkoztam vele, mióta a páromat tüdőrákkal diagnosztizálták. Eddig soha nem jött haza, nem érdekelte az apja, nem is beszéltek. Sajnos nagyon rossz a párom egészségi állapota, az orvosok kevesebb, mint 2 hónapot jósolnak neki. Ha ne adj isten meghal, akkor egyedül a fia örököl, vagy jár valami nekem 4év élettársi viszony után? Nemtudom mik a fia szándékai, de nem akarok az utcára kerülni, mert sokat kötöttem erre a házra, és nincs hová mennem.

2020. jún. 25. 06:39
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
71%

Nem olvastam el az eddigieket. Az a megoldás jutott az eszembe, hogy gyorsan, nagyon gyorsan összeházasodtok. Akkor özvegyi jogon életed végéig a lakásban maradhatsz.

A szimpla végrendeletet akármikor megtámadhatja a fiú, pláne, ha nem közjegyző jelenlétében íródott. A köteles rész akkor is jár neki.

2020. jún. 25. 08:30
 12/43 anonim ***** válasza:
11. Az egész ingatlanra nem tehet, mert a srácé az 50 százaléka, amit anyukája adott neki, apuka se szeretné gondolom kisemmizni a gyerekét egy pár éve megismert nőért. Gondolom, ha sokat költöttél rá kérdező és nem tisztasági festés volt, akkor van számlád az értéknövelő beruházás összegéről, azt kérheted.
2020. jún. 25. 08:39
 13/43 anonim ***** válasza:
100%

Ebben az esetben 2, biztos módszert látok.

A.: Amit a 11. írt. Azonnali házasságkötés.

B.: Ajándékozza neked a részét.

C.: Vedd meg a részét.

De előtte a dokival írass papírt, hogy cselekvőképes!

2020. jún. 25. 08:59
 14/43 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a legjobb a megoldás az hogy haszonelvezetet kersz az elettarsadtol. Hisz a tulajdonra jogalapod nincs, de a haszonelvezetre igen.
2020. jún. 25. 09:01
 15/43 anonim ***** válasza:
Leírta a kérdező, hogy nincs beszámítható éber álapotban az élettársa, az orvos nem fog semmit olyat aláírni, mivel a fájdalmai miatt gyógyszerekkel van az élettársa elbódítva, nem akarna egy orvos sem később egy esetleges per miatt ezért bíróságra járni. Arról nem beszélve, hogy az sem viztos, hogy az élettársa akarja e egyáltalán, hogy a kérdezőé legyen az ingatlanból valami.Sajnálom kérdező, nem tudom mennyit költöttél oda, de ilyen formában nagy butaság volt. Gondolom számlád sincs róla. Egyébként mekkora az az összeg, amit ráköltöttél?
2020. jún. 25. 09:19
 16/43 anonim ***** válasza:

A haszonélvezeti jog jó ötlet, és emellett - ha nem tudod számlákkal igazolni, hogy mennyit költöttél a házra, az is jó, ha az élettársad írásban nyilatkozik erről a végrendeletben, elismeri a tényt, és az összeget megírja.

Fontos, hogy ne ügyvéddel kössétek a végrendeletet, hanem közjegyzővel.

Az ügyvéddel kötött végrendeletet simán megtámadhatják, és évekig tartó költséges pereskedés lehet belőle. A közjegyző igaz, hogy jóval drágább, de az előtte kötött végrendelet jogerős, bíróságon nem támadható meg az élettárs halála után. Persze nem lesz olcsó mulatság kihívni a közjegyzőt a kórházba, de megteszi, és egyeztetni kell előtte az orvossal hogy mikor, menjen, legyen ott, hogy nyilatkozni tudjon, ill. Ne legyen olyan gond, hogy pont akkor bódítják el.

2020. jún. 25. 09:27
 17/43 anonim ***** válasza:
39%
Az megoldás lehet, ha a nevedre íratja a részét. De nem is feltétlenül igazságos megkapni egy 10-20 milliós házat 4 év ottélés miatt a saját gyereke helyett... Simán az utcára kerülsz.
2020. jún. 25. 09:34
 18/43 anonim ***** válasza:
100%

50% tulajdoni résszel nem biztos, hogy lehet haszonélvezeti jogot adni. (Osztatlan közös tulajdon). Tehát ha benne is lenne a végrendeletben, simán megtámadnák, érvénytelenítenék. Most életében sem tudná ezt elintézni, ügyvédi megbízással sem, mert kérnék a másik hozzájárulását, ami nélkül a Földhivatal nem jegyezné be.

Az ajándékozás is megtámadható talán, ha jól tudom, de hátha.

Egyedüli megoldás az azonnali házasság. özvegyi jog illet, ott lakhatsz, de nem lesz a tied. A fiú kiválthatja ezt, hogy el tudja adni a lakást, ill. te is megveheted. Nyilatkozzon ha tud, hogy te költöttél és mennyit költöttél a házra, arra TALÁN jogosult vagy.

2020. jún. 25. 09:38
 19/43 anonim ***** válasza:
82%
Az ilyen kérdések miatt, egyre jobban gondolok rá, hogy az ingatlanjainkat a gyerekek nevére kéne íratni és a párommal csak haszonélvezetet kérni rá. Ha később valamelyikünkkel történne valami, akkor egy becuccolt nő ne akarja már kisemmizni őket. Még meg is kérdezi, hogy amit a gyerek anyja adott a a srácnak, az is biztos e jár neki? Kérdező, nem vagy fiatal, egy váláson túl vagy, ha ennyi eszed volt, hogy puszira ráköltöttél egy pasi házára, hát bocs, de ez a te ostobaságod. A másik, mennyi az a sok ráköltés, mert ha milliós összegről van szó, gondolom van számla róla, ha nincs, akkor tényleg a te butaságod. Ha csak párazázezerről van szó, akkor fogd fel úgy, hogy még így is sokat spóroltál, mintha albérletben laktál volna. Viszont azért azt te sem gondolhatod komolyan, hogy életed végéig ücsörögysz az ingatlanban, míg a gyerek a saját tulajdonához, amit az anyjától kapott, se jusson hozzá, ha már az apja, öregségére megkergülne és épp aktuális nőjére hagyna mindent.
2020. jún. 25. 09:43
 20/43 anonim ***** válasza:
29%

Az tévedés, hogy az együttélés alatt bármilyen alapon is lakbért lehetne kérni az élettárstól, ugyanis az együttélés éppen arról szól, hogy közös lakhelyen élnek. A beköltözö élettárs a mindennapokban a közös élettel kapcsolatosan végzett munkákat adja a lakhatásért cserébe (pl háztartásvezetés, bevásárlás, stb - a szex nem ebbe a kategóriába tartozik, mielött valaki ezt elöhozza!), a felújítás ezen felüli költség, ennek összege visszajár.

Másrészt nem tudom, mit akart a 15-ös sugallni, de szerintem ha valaki rákölt egy csomó pénzt egy ingatlanra, akkor azt jogosan szeretné visszakapni és nem egy idegennek (az élettárs gyereke) odaajándékozni.

Mellesleg, ha a kérdezö a férfi lenne a kapcsolatban, akkor gondolom, szerinted is jogos lenne, hogy így gondolja, de mivel nö, ezért elöjön a nögyülölö reakciód!

2020. jún. 25. 09:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!