Ha az élettársam meghal, akkor az utcára kerülhetek?
Nem olvastam el az eddigieket. Az a megoldás jutott az eszembe, hogy gyorsan, nagyon gyorsan összeházasodtok. Akkor özvegyi jogon életed végéig a lakásban maradhatsz.
A szimpla végrendeletet akármikor megtámadhatja a fiú, pláne, ha nem közjegyző jelenlétében íródott. A köteles rész akkor is jár neki.
Ebben az esetben 2, biztos módszert látok.
A.: Amit a 11. írt. Azonnali házasságkötés.
B.: Ajándékozza neked a részét.
C.: Vedd meg a részét.
De előtte a dokival írass papírt, hogy cselekvőképes!
A haszonélvezeti jog jó ötlet, és emellett - ha nem tudod számlákkal igazolni, hogy mennyit költöttél a házra, az is jó, ha az élettársad írásban nyilatkozik erről a végrendeletben, elismeri a tényt, és az összeget megírja.
Fontos, hogy ne ügyvéddel kössétek a végrendeletet, hanem közjegyzővel.
Az ügyvéddel kötött végrendeletet simán megtámadhatják, és évekig tartó költséges pereskedés lehet belőle. A közjegyző igaz, hogy jóval drágább, de az előtte kötött végrendelet jogerős, bíróságon nem támadható meg az élettárs halála után. Persze nem lesz olcsó mulatság kihívni a közjegyzőt a kórházba, de megteszi, és egyeztetni kell előtte az orvossal hogy mikor, menjen, legyen ott, hogy nyilatkozni tudjon, ill. Ne legyen olyan gond, hogy pont akkor bódítják el.
50% tulajdoni résszel nem biztos, hogy lehet haszonélvezeti jogot adni. (Osztatlan közös tulajdon). Tehát ha benne is lenne a végrendeletben, simán megtámadnák, érvénytelenítenék. Most életében sem tudná ezt elintézni, ügyvédi megbízással sem, mert kérnék a másik hozzájárulását, ami nélkül a Földhivatal nem jegyezné be.
Az ajándékozás is megtámadható talán, ha jól tudom, de hátha.
Egyedüli megoldás az azonnali házasság. özvegyi jog illet, ott lakhatsz, de nem lesz a tied. A fiú kiválthatja ezt, hogy el tudja adni a lakást, ill. te is megveheted. Nyilatkozzon ha tud, hogy te költöttél és mennyit költöttél a házra, arra TALÁN jogosult vagy.
Az tévedés, hogy az együttélés alatt bármilyen alapon is lakbért lehetne kérni az élettárstól, ugyanis az együttélés éppen arról szól, hogy közös lakhelyen élnek. A beköltözö élettárs a mindennapokban a közös élettel kapcsolatosan végzett munkákat adja a lakhatásért cserébe (pl háztartásvezetés, bevásárlás, stb - a szex nem ebbe a kategóriába tartozik, mielött valaki ezt elöhozza!), a felújítás ezen felüli költség, ennek összege visszajár.
Másrészt nem tudom, mit akart a 15-ös sugallni, de szerintem ha valaki rákölt egy csomó pénzt egy ingatlanra, akkor azt jogosan szeretné visszakapni és nem egy idegennek (az élettárs gyereke) odaajándékozni.
Mellesleg, ha a kérdezö a férfi lenne a kapcsolatban, akkor gondolom, szerinted is jogos lenne, hogy így gondolja, de mivel nö, ezért elöjön a nögyülölö reakciód!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!