Magyarországon vagy Romániába jobb az élet?
Mivel jelentős szakadékok vannak a régiók fejlettsége között, ezért ezt annyira nem lehet megmondani. /mint ahogy a Magyarország vs. Szlovákia esetében sem, ott is kiugróan fejlett Pozsony/
Budapest, Dunántúl simán lekörözi Romániát.
Ugyanígy lekörözi Dél-Erdély Észak-Magyarországot például.
De még megyei, járási szinten is nagy különbségek vannak. Itt a Nyugat-Dunántúlon is eléggé sok problémás terület van a megyék perifériáin. Sok járás meg a legfejlettebbek között van.
Először is, nem értem, hogy miért beszél mindenki úgy a két országról mintha teljesen homogén lenne minden szempontból. Szerintem ez nagyban függ attól is, hogy melyik megyéről, régióról beszélünk. Győr-Moson-Sopron megye fejlettebb mint Szatmár megye. Ugyanakkor Temesváron a megélhetés jobb, mint Debrecenben.
Szerintem Románia még nem előzött meg minket, de lassacskán azt lehet mondani, hogy ugyanott tartunk.
#46 észak erdély, autópályát kerülve (M3 eléggé szétrázott a határig, elég is volt...) Máramarossziget, Desze, Nagybánya, 18-as út, Békás, Kolozsvár, Királyhágó, stb.
Hatalmasat fejlődtek. Még Magyarország eközben szép lassan visszafelé fejlődik.
Na három év alatt mennek tönkre az utak az jónak számít, mert itthon inkább egy év alatt tönkremennek, mert rossz minőségűek, mészáros és mészáros gyártmányok, amiből minden ki van spórolva, ellenben világrekord magas áron épül/újul.
Pedig itt még fagy se nagyon van... Itt egy kis eső is elég hogy lecsússzon az út a dombocskáról...
Összevetve Magyarország fejlettebb, de Románia erősen zárkózik fel. Ismerőseim mesélték, hogy 10-15 éve kegyetlen rossz minőségű utak voltak, sőt egyáltalán nem is voltak utak némely részen.
3 éve jártam Bors-Nagyvárad-Bánffyhunyad-Marosvásárhely-Szováta útszakaszon, és Erdély nagy részét bejártam autóval. Fájt a lelkem magyarként, komolyan mondom! Amíg át nem érsz, zötykölődsz a lepusztult magyar utakon, ott pedig 2500 km-t beletettem az autóba, és 1, értitek, 1 kátyúval nem találkoztam, az utak mindenfelé, mint a billiárdasztal, mindenhol felfestett, karbantartott és szélesebb!!! úthálózat van, mint itthon. A házak nagyrészt hasonló állapotúak, mint itt. Talán annyi észrevétel, hogy Magyarország iparosodottabb, ott csak a nagyvárosokra koncentrálódik az ipar, itt elszórtabban is van munka.
És azért meg kell hagyni, Fejér megyéből elmentem a román határig, és nem találkoztam rendőrrel, a határt átlépve minden faluban láttam őket, ha bementem egy étterembe, ott ültek, ha kirándulni mentem, ott voltak, sokkal nagyobb a jelenlétük.
Viszont ott még jobban megőrizték a régi hagyományokat, itt már alig látok lovas kocsit, juhászt, disznókondát, na ott még van! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!