Tényleg olcsóbb otthon kenyeret, kiflit sütni?
90dkgfinomliszt
2.5dkgélesztő
6dllangyos víz
2tksó
4tkcukor
3ekolaj
2dbtojás a kenéshez.
Liszt 300 Ft
Élesztő 100 Ft
2 db tojás 140 Ft
2 KW áram 80 Ft.
Ez így már több mint egy kiló kenyér ára.
Az már más kérdés, hogy milyen adalékokat tartalmaz az olcsó bolti kenyér.(jobb nem tudni)
Persze, a “mi van benne” kérdés az tiszta sor.
Én itt most a piszkos anyagiakra gondolok.
Szerintem jobban megéri.
700g kenyér:
420g liszt = 75 ft
280 ml víz = 1 ft
24g cukor = 15 ft
7g só = 1 ft
24ml olaj = 30 ft
3g instant élesztő = 20 ft
Ez így kb 130 Ft, plusz az energia (ez kb 1 kw, nekünk Gorenje gépünk van, ami mondjuk 70 ft).
Ha azt számolod, hogy 300 Ft spórolsz min. a kenyeren és finomabb is, a gép árát 60 sütéssel vissza hozod.
Első, te nem tudsz számolni? 😀😀😀 90 dkg liszt hol kerül 300 ft-ba? Meg egy fél élesztő 100 ft-ba?és mióta szokás tojással megkenni a kenyér tetejét?
Nos, kérdező, a valóság ez:
1 kg kenyérhez kell kb.
80 dkg liszt - 160 ft
2,5 dkg élesztő - 35 ft
2 ek. olaj - 20 ft
1 ek. cukor (az élesztőhöz) - 5 ft
2 tk. só - 10 ft
Ez összesen kb. 230 ft, persze lehet drágább, ha minőségibb lisztet használsz és olívaolajat, de nyilván akkor nem a legolcsóbb 500 Ft-os kenyérhez kell hasonlítani.
Az áram más kérdés, az belekerülhet még plusz 60-70 ft-ba, de még így is olcsóbb, mint a boltban. De én pl. akkor szoktam kenyeret sütni, ha mást is sütök, pl. húst, akkor elöbb beteszema kenyeret, aztán a többi kaját, íy ezzel is spórolok, hiszen a sütő főleg addig fogyaszt áramot, míg melegít.
Minden ételt olcsóbb otthon elkészíteni alapanyagokból, mint a boltban megvenni.
A legtöbben időhiány vagy lustaság miatt nem készítik otthon az ételeiket.
"2dbtojás a kenéshez"
Szerintem te még pizzát sem tudsz rendelni,
nem, hogy kenyeret sütni?!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!