Spórolás? Már lassan megélni sem tudunk.
Tömören leírom. Szabolcsban élünk egy nagyon pici faluban. Én közmunkás vagyok a hivatalban 7o ezret keresek... A férjem 155 ezret keres arufeltolto. Anyukámmal élünk, O minden hónapban ad a rezsihanyadra 1o ezret. Autót tartunk fenn, mert másképp lehetetlen lenne ilyen rossz közlekedés mellett munkába járjunk. (Busszal már 6:10-kor el kellene induljunk, hogy beerjunk negyed 8ra, este mivel a buszmegálló messze van, így a 16:10-es buszt nem érjük el, akkor már csak a 17:30-kor indulóval tudnánk hazajonni, ami este 6ra érne haza) Most ebben a hónapban műtöttek, táppénzen vagyok, keveset fogok kapni és hiába nemrég volt fizetés már alig van pár ezer forintunk. Arról nem beszélve, hogy mennyi ment el gyógyszerre, orvosra, stb...
Már aludni sem tudok, folyton kattog az agyam. Hogyan tudnék ilyen jövedelem mellett spórolni? Tudom, hogy munkahelyet kellene valtanom, viszont itt ha a szakmámban meg van hirdetve 1 állás, akkor legalább 10-15 ember pályázik rá és gyakorlatilag ismeretség által lehet bekerülni mindenhova.
Olcsó étel ötleteket is kérnek, hátha van olyan, amit még nem ismerek. Főleg ilyen nagyanyáink féle :)
Takaritashoz ecetet, szódabikarbónát, hypot és mososzodat használok.
Energiatakarékos izzók vannak szinte mindenhol. A kezmosasbol visszamaradt "szürke vízzel" és hypoval mosok fel, de nem mindig sikerül, mert a férjem allergiás az ilyen laborban lappangó vízre és folyton kiboritja.
Hálásan köszönök előre is minden normális választ
"Hiába termelünk bármit, pl almát, ha 50 ft-ert örülök, ha valaki éppen megveszi vagy lealkudja meg ezt is, amiért egész tavasz óta megállás nélkül dolgoztunk, és látom a tvbe hirdetik, hogy akciós alma csak 319 Ft/kg...."
Én ilyen esetekben azt szoktam mondani, hogy 50 forintért inkább ott rohadjon meg a fán, nem éri meg vele gürcölni, metszeni, permetezni, összeszedni, válogatni stb.
Milyen fűtésetek van és mennyi a rezsitek?
Nekünk a 100m2-es, 3 szoba+ nappalis. szigeteletlen téglaházra a rezsi 30ezer négyünkre, fűtéssel, villanybojlerrel együtt.
Gázunk (konvektorokkal fűtünk) egész évben 16ezer átalány, hol visszakapunk 2-3ezret, hol ráfizetünk ugyanennyit, attól függően, hogy milyen a tél.
Villany (a bojler miatt) 8ezer, a víz nagyjából 5-6ezer/hó.
Van egy kandallókályhánk a nappaliban, abban hidegebb hétvégeken, amikor otthon a család begyújtunk az év közben keletkezett fahulladékkal. Soha nem fázik senki, 22-23 fok van az egész házban, éjszaka csak 20 fok, aludni az tökéletes.
Ha ti a 135m2 minden centijét hármótokra 25-26 fokra fűtitek fel valamivel, az biztos, hogy nem olcsó.
Nagyjából 100ezerrel több a jövedelmünk mint nektek, két kamaszgyerekkel, egy kutyával, 2 macskával, kocsival (14 éves, benzines Vectra) és egy nyaralótelekkel egy tónál.
Nem mondom, hogy nem esne jól akár a duplája, vagy a triplája is, biztos el tudnánk költeni, de így sem járunk kölcsönkérni és semmilyen adósságunk nincs. Még félre is teszünk.
Nem tudom mennyi anyukád nyugdíja, de lehet nem külön kellene kezelnetek a pénzt, mert akkor nehezebb.
A ti jövedelmetekkel + anyukád nyugdíjával 3 embernek észszerű gazdálkodás, napi-két napi főzés mellett nem lenne szabad így járnia, hogy fizetés után 2 héttel már nincs pénz.
Nem tudsz valami olyasmi munkát, mint a férjedé?
A leírás alapján szerintem tök fölösleges az autó, amit írtál hogy milyen a tömegközlekedés, teljesen élhető, én is így járok kb. munkába, pedig vehetnék autót de fölöslegesen nem fogom kidobni a pénzem.
Egy picit fura nekem amiket írsz, mert mi ugyan többet keresünk nálatok, de körülbelül ugyanennyiből jövünk ki, a többit elrakjuk...
Nálunk (2 főre)
A rezsi ilyen 50ezer max, ez úgy hogy villanyfűtésünk van ami elég drágának számít
Bevásárlásra költünk 100ezer körül egy hónapban, ebben benne van az élelmiszer, tisztálkodószerek, dohányáru, kozmetikum, 1-2 ruhadarab, stb.
Utazás nekem 15ezer körülre jön ki, két bérletet veszek havonta, messze dolgozok, párom gyalog jár munkába
Gyógyszert nem veszek minden hónapban, de ha leosztjuk akkor mondjuk 3ezer havonta.
Igazából a kötelező kiadás ennyi, és kijött 170.000 alatt. A vásárláson még tudnánk is bőven spórolni.
Oké, ti még segítitek anyukádat, de gyanítom ez azért nem minden egyes hónapban 50ezer forintos tételt jelent...
Nem annyira jön ki nekem a matek, de mindegy is, az autót én mindenképpen luxusnak gondolom.
Bocsánat, véletlenül nem válaszoltam. Igen. Dohanyzunk, de le akarom tenni. Már az is plusz. A villany 8ooo, víz amiben benne van a szennyvíz is 6ooo, gyerektartas 22ooo, gáz palackos van az havi 5ooo, ha olyasmit fozok-sutok, mint pl most télen akkor másfél palack megy el/hó, akkor 75oo, a tv pár csatornás alap, alap nettel, az 5ooo, telefon havi 2ooo, plusz ha a páromat is tölteni kell az ugye 35oo, balesetbiztositasunk havi 27oo, anyukam életbiztosítása 58oo, tankolasra elmegy 25-30.000/ho, szemétszállítás 125o/hó, lakásbiztosítás 72oo, most más nem jut eszembe, de pl a sulyado az autóra, kötelező, most múlt hónapban műszaki, egyéb javítások mindig elromlik valami. De szükségünk van rá.
Épp talán április elsejétől lenne lehetőségem a férjem munkahelyére menni, beszélt a főnökkel annyit tud, hogy férfit akarnak felvenni, de negpalyazom hátha
Fával futunk és csak 3 helyiséget, ahol alszunk és a konyhát. Nem futunk minden helyiséget és nincs 26°.
Minden hónapban még ami plusz azok a gyogyszereim. Az kb 1o ezer/hó
"Spórolás? Már lassan megélni sem tudunk."
Akkor ne költsetek havi 50-60ezret cigarettára!!!
Basszus itt van a megoldás, és eddig nem írtad. Le kell tenni egyik napról a másikra a cigit, mindkettőnek. Hát itt folyik el a pénz...
Nem kell szerencsétlenkedni nikotin tapaszokkal, meg próbálkozni, hogy kevesebbet szívsz. El kell szívni az utolsó szálakat ami van és utána többet nem venni. 1-2 hétig rossz lesz, de elmúlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!