Kevés pénzből megélni a hónapban?
Hagyományos ételeket főzz, azok általában olcsók. Illetve kérdés, hogy meddig tart a hónap? Ilyen szinten nagyon nem mindegy, hogy elsején vagy tizedikén jön-e a fizu.
Ha egyszeri eset, akkor lehet érdemes lenne előleget kérni.
1. Főzzél zöldségeset. A húst zárd ki, túl drága. Ez két hétre kevesebb, mint 500 ft/fő naponta, ami az éhezés határa.
2. Nézd meg mid van a kamrában, amit felhasználhatsz (tészta, rizs, liszt, hüvelyesek, tojás stb.)
3. Keress olcsó, de egészséges recepteket. Különösen ha iskolás gyerek van, nagyon fontos, hogy ne a vitaminokon, fehérjéken spórolj.
Pár példa, ami 1000 ft alatt kijön 2 főre:
- gombás-tejfölös lencse
- zöldséges rizs
- paradicsomos-sajtos penne
- rakott brokkoli, karfiol
- zöldségkrémlevesek, mellé friss zsemle
- gombapörkölt
- cukkinis tészta
Rizs, olcsó hüvelyesek (merthogy sok bab jóval drágább, mint pl. a sárgaborsó), zsír, olcsóbb húsok, olcsó zöldségek, ezekből ki lehet indulni. Durván olcsó és finom ételeket adnak, miközben egészség szempontjából sem vészesek (persze vannak csoportok, akik belekötnek ebbe-abba, ezt most hagyjuk. még ha a bolti húsokat én se enném meg :P attól még annyira nem vészesek egészség szempontjából). Én a legmagot is tudom használni.
A több napra főzés nem tudom, miért merül fel, az a pár forint főzésköltségbeli eltérés igazán minimális, több alapanyagból pedig arányosan többet kapunk, itt nincs eltérés, hacsak nem olyan az alapanyag, hogy nagy mennyiség vehető s készíthető el egyszerre... Nekem ilyen ételem nincs.
A fehérjebevitel azért fontos, bár a gabona+hüvelyes már sokat segít. De egypár tojást azért rádobnék, remekül feldobja az ételeket, miközben nem drága.
-paprikáskrumpli
-főzelékek tojással (zöldbab,zöldborsó, spenót. A főzelék pár száz forint. Lencse vagy sárgaborsó is jó. Most kimarad belőle a hús, sokszor főzöm én is így.)
Igazából szerintem ezek a legolcsóbbak. Mi egyszer egy hónapig szinte főzelékeken éltünk,sokat spóroltunk vele. Megnézem mindig hol a legolcsóbb,piacra is megyek.
A paprikáskrumpli határeset, a krumpli viszonylag drága manapság és nem valami kalóriadús. Bár jó zsírosan és sok galuskával OK lehet. S azért biztos van, akit laktat a krumpli. Én egy kiló után (persze rendesen zsírosan) éhesen nézek ki a fejemből, na az ilyeneknek nem jó.
Persze azért nem drága étel és finom is, csak jóval drágább, mint a legolcsóbbak.
Hogy az ország melyik részében, mi az olcsó...
Nálunk pl. olcsóbb a "csirke-csontos", ill. a sertés-máj, mint a zöldség-félék. Ezekből pl. 400-500 Ft/kg áron tudunk vásárolni, és rizs, krumpli, tarhonya körettel igen kiadós ebédeket lehet készíteni!!!
Rizses hús
Resztelt máj
Pörkölt pirított tarhonyával
Ha veszel egy doboz darálthús-konzervet (cca 350 ft) és főtt rizzsel-fűszerekkel össze, rakott káposztának igen-igen kiadós kaja összejön!!
De ha nem káposztát vásárolsz, hanem egy doboz papradicsom-sűrítményt, és azzal kész a paradicsomos húsgombóc!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!